Renault 16 1965. – 1980. – Istorija modela – Reno 16

Renault 16

Renault 16

Jedan od najprepoznatljivijih i najuspešnijih modela u istoriji francuskog proizvođača, Renault 16, lansiran je 1965. godine. U eri dominacije limuzina, „šestnaestica“ je bila jedan od prvih porodičnih hečbek automobila srednje klase.
Renault 16 imao je svetsku premijeru pred publikom međunarodnog ženevskog auto salona 1965. godine.
U tom trenutku, Reno 16 je svojim avangardnim dizajnom predstavljao pravo osveženje u segmentu putničkih vozila na evropskom tržištu.

Konstruktori su u jednom modelu objedinili elegantne linije sa prostranom kabinom, velikim staklenim površinama i praktičnim petim vratima gepeka koja su omogućavala bolji pristup prtljažnom prostoru.
Stiliski, Reno 16 predstavljao je veliki iskorak napred u poređenju sa prethodnikom, modelom Frégate.

Dizajn je potpisao Gaston Juchet, ali velike zasluge za nastanak Renault 16  imao je tadašnji prvi čovek kompanije, Pierre Dreyfus, koji je dao zeleno svetlo za razvoj automobila prepoznavši njegov veliki potencijal.
U suštini, Renault 16 nastao je kombinovanjem forme limuzine sa funkcionalnim oblikom van vozila.

S obzirom da je zamišljen pre svega kao porodično vozilo, velika pažnja posvećena je prtljažnom prostoru. Zahvaljujući petim vratima, ali i opcijama obaranja naslona i pomeranja i uklanjanja zadnjih sedišta, zapremina prtljažnika varirala je od minimalnih 346 do 1200 litara.
Sedišta su bila veoma praktična – imala su mogućnost instaliranja dečijeg sedišta, dok su nasloni mogli da se obore u horizontalan položaj, čime se dobijala ravna površina i ležaj za odmor dve osobe.

Kada je reč o mehanici, Renault 16 je takođe bio ispred svog vremena.
Automobil je imao prednji pogon, što je tada bila retkost za modele iz srednje klase, a motor i menjač bili su izrađeni od aluminijuma.

Na tržištu se 1968. pojavila Renault 16 TS (Tourisme Sportif) verzija, sa nizom inovacija, kao što su grejači zadnjeg stakla, brisači vetrobrana sa dve brzine i četiri brizgaljke, a unutrašnji retrovizor imao je podešavanje za dnevnu, odnosno noćnu vožnju.
Restilizacija Renault 16 iz 1969. donela je redizajn farova i maske hladnjaka, elektro pomična prednja stakla i električni krovni prozor, kožna sedišta…

Nova unapređenja usledila su 1973, kada je Reno 16 u verziji TX dobio novi motor zapremine 1647 ccm koji je proizvodio 93 KS. Pogonska jedinica omogućavala je automobilu da razvije 175 km/h.
Renault 16 proizvodio se do 1980., a za 15 godina širom sveta prodato je 1851502 automobila.

Preuzeto sa: www.b92.net


Ostavite odgovor