Potrošnja goriva pri motornom kočenju

gorivo

Gorivo

Verovatno znate da je vožnja u neutralnom stepenu prenosa (u leru) krajnje nebezbedna, ali verovatno ne znate da korišćenjem motornog kočenja trošite manje goriva nego kada vozite u leru.

Potrošnja goriva pri motornom kočenju

Da li znate da je potrošnja goriva kada koristite motornu kočnicu ravna nuli!? Kada je menjač u brzini, a gas pušten, gorivo se ne troši. Ovo se odnosi na sve automobile novije generacije, proizvedene u poslednjih desetak godina, odnosno na sve automobile koji imaju elektronsku kontrolu ubrizgavanja goriva, bez obzira na vrstu goriva.

Prilikom puštanja papučice gasa, računar koji kontroliše ubrizgavanje goriva zatvara dovod goriva u motor. Menjač povezuje motor i točkove na sledeći način: u vožnji rad motora se prenosi na lamelu, a sa nje snaga preko menjača dospeva na točkove. Kada koristimo motorno kočenje, situacija je obrnuta: motor se ne pogoni gorivom, nego se inercija okretanja točkova prenosi na motor preko menjača i lamele. To omogućava da motor radi bez goriva, već pogonjen točkovima koji se kreću po inerciji.

Potrošnja goriva u leru

Za razliku od motornog kočenja, kada je menjač u leru, motor se pogoni gorivom. Tada je potrošnja mala, ali ipak postoji. Ova potrošnja se meri na sat i u proseku iznosi oko 0,8-1,2 litara goriva na sat.

Kada motor radi, on pokreće neke druge uređaje: alternator, kompresor kima uređaja, pumpu za vodu… Svaki od ovih uređaja odnosi deo snage motora i tako povećava potrošnju goriva. Poznato je da klima uređaj povećava potrošnju za nekih 1-1,5 litara na 100 pređenih kilometara. Pošto smo zaključili da se prilikom motornog kočenja ne troši gorivo, možemo zaključiti da se tada hladimo potpuno besplatno!

Na video snimku je prikazana ova situacija u vožnji. Možemo videti:

  1. potrošnju goriva dok se auto normalno vozi
  2. potrošnju goriva kada menjač ostaje u brzini, ali je otpušten gas
  3. potrošnju goriva kada izbacimo menjač iz brzine

Izvor: www.auto-delovi.org


One Comment

  • Dragan kaže:

    Moje poštovanje, neke nelogičnosti u tekstu, pa dovode ljude u zabludu. Tačno je da vožnja na leru ako se tokom vožnje uključuju neki sistemi kao na primer klima, podižu potrošnju iz lera ali nije tačno da se vožnjom niz brdo kada je menjač u brzini da se vozi bez goriva. Ispalo bi da je motor ugašen a on je ipak u leru, kompjuter mu dozvoljava protok goriva, zavisno gde je papučica gasa, pa je i broj obrtaja lera ali on ide samo malo brže, zavisno od inercijalnog ubrzanja, odnosno koliki je nagib u tom momentu na putu i mase samog vozila. Eto, toliko o tome, ko ne veruje neka testira na jedan period jedan sistem vožnje a posle drugi sistem vožnje.
    Pozdrav

Ostavite odgovor