Subaru Forester 2.0 2008. – 2013.

Subaru Forester

Subaru je već decenijama simbol za izdržljive i robusne automobile sa pogonom na svim točkovima, a “forester”, uz sportsku “imprecu” predstavlja istinsku ikonu ovog proizvođača. Ovo je jedan od prvih “krosover” modela sa pogonom na svim točkovima. Sam naziv “krosover” označava prelaz, u ovom slučaju prelaz između klasičnog terenca, kakav je na primer “tojota land kruzer” i gradskog SUV modela kakva je “honda CR-V”. Upravo to je i suština “forestera”. On je jedan od retkih modela koji se pokazao kao odličan kompromis za vožnju po asfaltu, ali i kao veoma sposoban van terena. Sa druge strane, kamen spoticanja kada je u pitanju “forester” oduvek predstavlja dizajn. Iako postoji još od 1997. i doživeo je četiri generacije, ni jedna od njih nije se proslavila nekim atraktivnim dizajnom koji bi privukao i kupce kojima je izgled bitniji od pouzdanosti. Tako  je i sa trećom generacijom “forestera” koja se proizvodila od 2008. pa sve do kraja prošle godine. Dolaskom nove generacije ovaj model se češće može pronaći po oglasima, pa je samim tim, sve zanimljiviji kao polovnjak. Cene su mu više nego zanimljive, a legende o njegovoj pouzdanosti naširoko se prepričavaju.

Dakle “forester” treće generacije, nenametljiv model, izdržljiv sa jednostavnim enterijerom, pogonom na svim točkovima i naravno, motorom bokser  konfiguracije. Ponudu su činili poznati dvolitarski bokser benzinac sa 150 KS kao i 2.4 litarski turbo-benzinac sa 230 KS preuzet iz sportske “imprece” u varijantama sa petostepenim manuelnim i četvorostepenim automatskim transmisijama.

Subaru Forester

Ipak, treća generacija “forestera” donela je svojevrsnu revoluciju uvođenjem dizel-agregata u ponudu. Dvolitarski bokser dizel, snažan (150 KS) i ugrađenih manira, ispravio je jednu od najvećih zamerki vlasnika na “forestera” – visoku potrošnju ( u praksi dizelaš troši oko 8.5 litara). Pre toga vlasnici “forestera” u želji da uštede mahom su prelazili na auto-gas i na taj način nesvesno sebi stvarali velike troškove. Naime, kombinacija Subaru bokser-benzinca i TNG-a ne funkcioniše baš najbolje, a posledica je pregrevanje i na kraju pregorevanje ventila, o čemu smo već, ranije pisali. Krajnji rezultat ugradnje TNG-a može biti ozbiljan kvar na motoru pa zato savetujemo da takve varijante izbegnete. Inače, kod pomenutog dvolitarskog benzinca, osim povremenih problema uzrokovanih lošim kvalitetom domaćeg goriva, nema previše razloga za brigu. Finih je manira i radi mirno i bez vibracija, ali je previše tih. Snažniji 2.5 litarski benzinac svakako nudi daleko bolje preformanse, ali je zbog visoke potrošnje i cene registracije prilično redak na našem tržištu.

Subaru Forester

Takva je situacija so motorima. Što se tiče ostalih kvaliteta “forestera”, ističe se blokada diferencijala i reduktor koji se u poslednje vreme zaista retko viđaju čak i u ozbiljnijim terencima. Zahvaljujući njima, ali i više nego solidnom odstojanju od tla (215 odnosno 225 mm kod turbo-verzije) “forester” može puno toga da pruži i van asfalta. Ovo je jedan od razloga zašto ga vole ljubitelji prirode. Iako “forester” odlično podnosi terensku vožnju, mi ipak savetujemo detaljan pregled pre kupovine. Osim kao terenac, “forester” dublira i kao praktičan porodični automobil. Tu su prtljažnik solidne zapremine i puno ostava za sitnice unutra. Takođe, standardna oprema svih modela je bogata pa svaki “forester” ima klima-uređaj, CD MP3 radio, elektropodizače stakala, ABS i tako dalje.

Tekst: Vladan Đerić
Preuzeto sa:  svetbrzine.com


Ostavite odgovor