Rolls Royce Silver Shadow – Istorija modela

Rolls Royce Silver Shadow

Rolls Royce Silver Shadow

Još od samog osnivanja ove legendarne i pomalo kontraverzne engleske fabrike, epitet “najbolji automobil na svetu“, pratio je sve modele.

Sa ove distance, možemo reći da možda nisu svi zaslužili ovu titulu ali model Siver Shadow je definitivno doprineo učvršćivanju mita … Priča o Rolls Royceu počinje još 1906. godine, kada su Henry Royce i C.S. Rolls, osnovali fabriku automobila i definisali svoju nameru da stvaraju najsavršenija i najbolja vozila na planeti. Prvi model, Silver Ghost je bio pravi primer takvog razmišljanja i postavio je ovu kuću na najviše mesto tadašnje automobilske industrije. Na krilima tog uspeha i snažne reputacije, Rolls Royce je nastavio da proizvodi superluksuzna i prestižna vozila koja su najčešće bila prevoz kraljevskih porodica i ekstremno bogatih pojedinaca širom sveta. Iako je, u periodu do II Svetskog rata, postojalo dosta luksuznih, širom sveta, kuća koje su mogle da prate (čak i premaše) nivo estetike i luksuza koji je imao Rolls Royce, malo koja od njih je mogla da parira na polju kvaliteta i izdržljivosti. To se posebno pokazalo u bespućima Indije ili Bliskog Istoka, gde je Rolls bio omiljen prevoz prebogatih maharadža ili pustinjskih šeikova. Ovaj period najbolje ilustruje čuvena izjava, čuvenog britanskog avanturiste, T.E. Lawrence, poznatijeg kao Lorens od Arabije, koji je rekao da Rolls u pustinji vredi više od rubina i svakog bogatstva.

Rolls Royce Silver Shadow

Rolls Royce Silver Shadow

Tokom 30ih godina prošlog veka, Rolls Royce se etablira i kao proizvođač avionskih motora, što Britaniji donosi odlučujuću prednost nad snagama Luftvafe u bitkama za nadmoć nad nebom Evrope, a avionski program, ostaje aktuelan do danas i ova kuća je jedna od najboljih u proizvodnji agregata za mlazne avione, kako civilne tako i borbene. Ipak, sa završetkom rata, Rolls Royce se našao u poziciji da mora da potpuno modernizuje svoj program i potraži nove kupce. Većina konkurentskih kuća je nestala ali su se pojavile i neke nove a Rollsova ponuda je bila zastarela, kako tehnički tako i dizajnerski iako i dalje nesumnjivo prestižna, veoma skupa i luksuzna. Rešenje je bilo predstaviti nov model, karakterističnog dizajna ali modernije tehnologije, koji ne bi kompromitovao reputaciju fabrike ali bi je preneo na viši nivo. Iako je ova ideja postojala još od ranih 50ih godina, zahvaljujući ogromnom tradicionalizmu i konstegniranosti ove kuće, razvoj je tekao izuzetno sporo. Baš u momentu kada su priče o hermetičnosti Rolls Roycea i tvrdnje da ga je vreme pregazilo, dostigle vrhunac, kompanija je 1965. godine predstavila model Rolls Royce Silver Shadow. Automobilskoj javnosti širom sveta je bilo potpuno jasno da se radi o pravom predstavniku kuće, nasledniku legende marke ali i o modernom automobilu koji je pod svojom karoserijom obuhvatio sva tehnička dostignuća na polju luksuznih automobila.

Dizajnerski, Silver Shadow je bio nesumnjivo Rolls Royce. Modernije linije u odnosu na predhodnike su, u momentu predstavljanja, bile moderne a troprostorna karoserija je raskrstila sa estetskim formama koje su svoje korene vukle još iz 30ih godina. Naravno, dupli farovi i famozna maska hladnjaka sa čuvenim “spirit of ecstasy“ znakom, nije mogla biti izostavljena. Ipak, iako moderan (ali i konzervativan) po dizajnu, Rolls Royce Silver Shadow je uneo neke važne novine u konstrukijskom smislu. Naime, to je prvi Rolls Royce koji je imao monokok šasiju i konstrukciju platforme kao i prvi model ove fabrike koji se mogao pohvaliti nezavisnim ogibljenjem i disk kočnicama, što je bio veliki napredak u odnosu na prošle modele kao i na konkurente. Ipak, najveći pomak je bio hidro pneumatski sistem (licenca Citroena) koje je održavao nivo karoserije bez obzira na uslove vožnje. Ispod dugačke i patricijske haube novog Rollsa nalazio se veliki V8 agregat zapremine 6.2 litre koji je snagu prenosio na zadnje točkove preko Turbo Hydramatic 400 autmatske transmisije poreklom iz GM-a (osim za pre 1970. modele sa desnim volanom koji su imali manuelni menjač). Politika kuće (koja je zadržana do danas) da ne objavljuje snagu svojih modela i na svako takvo pitanje (koje se smatralo nepristojnim) odgovara sa “dovoljno …“ je lišila specijalizovanu štampu konkretnih informacija.

Rolls Royce Silver Shadow

Rolls Royce Silver Shadow

Naravno, niko od Rolls Royce nije očekivao da ima slab motor (imajući u vidu 6.2 litre zapremine), ali u početku niko (osim konstruktora) nije znao ni koliko tačno jak. Ipak, sa ove distance, brojke su poznate i taj 6.2 litarski V8 je ima 172 ks dok 6.75 litarski agregat iste konfiguracije (koji se ugradjivao od 1969. godine) raspolaže sa 189 ks. Iako to nije velika snaga za tu zapreminu, inženjeri Rolls Royce-a su išli ka velikom obrtnom momentu koji je važniji za super udobnu vožnju bez trzaja. Kao i kod svih ostalih Rolls Royceva i Silver Shadow je sklapan ručno, uz korišćenje najboljih materijala i najrigorozniju moguću kontolu kvaliteta, što je i tajna pouzdanosti i dugovečnosti ovih automobila. Ovaj način produkcije kao i vrhunska tehnička rešenja su opravdala veoma visoku cenu od $19,700 (što je bilo skoro kao 20 VW Buba). I pored basnoslovne količine novca koju su kupci morali da izdvoje za novi Rolls Royce, ovaj model je veoma brzo postao veoma traže i re-etablirao se kao apsolutni prevoz svetskog jet seta. Odmah po predstavljanju limuzine Silver Shadow (1965), Rolls Royce je predstavio i prelepi kupe na istoj osnovi a dve godine kasnije i kabrio. Ovaj modeli su se u početku zvali Silver Shadow FHC (fixed head coupe), ali je 1971. godine, dobio ime Corniche, sa namerom da se distancira od ostatka ponude.

Tokom perioda od 1975. do 1986., na osnovi njega stvoren je i model Carmague koji je imao Pininfarininu karoseriju i koji je napravljen su samo 525 primeraka. Obzirom da je Bentley tada bio pod upravom Rolls Royce-a, limuzina Silver Shadow je dobila svoju Bentley verziju pod slovnom oznakom T, ali osim prednje maske i minornih detalja, razlike nije bilo. Krajem 1976. i početkom 1977. godine, Rolls Royce i Bentley modrnizuju Silver Shadow i T modele koji se od tad zovu Silver Shadow II i Bentley T II. Promene uključuju i modifikacije na upravljanju i ogibljenju kao i plastične branike koji pomalo kvare estetiku ovih automobila, ali su bili obavezni kao sigurnosni standard. Punih 15 godina, nakon predstavljanja (1980) godine, gasi se proizvodnja Silver Shadowa dok će se Corniche proizvoditi do 1982. kao kupe i čak do 1996. kao kabrio. Nakon preko 38,000 proizvedenih automobila (uključujući Bentley i sve varijante) možemo konstatovati da je ovo najuspešniji i najprodavaniji Rolls Royce, što je ogroman uspeh imajući u vidu malobrojnu produkciju ove kuće i ogromnu cenu. Ipak, odlična koncepcija ovog automobila nije prekinula svoj život gašenjem Silver Shadowa jer je naslednik, model Silver Spirit, preuzeo veliku većinu tehničkih rešenja kao i prepoznatljiv dizajn predhodnika.

Na kraju, ne može se negirati ogroman značaj ovog automobila za Rolls Royce, ne samo da ga je vratio u sam vrh automobilizma, nego je i svojom odličnom prodajom uspeo da omogući kompaniji sigurnost i osnovu za dalji razvoj. Ogroman broj proizvedenih primeraka, neverovatan kvalitet i pouzdanost znače da se velika većina Silver Shadova i dalje kreće svetskim putevima kao i to da nisu skupi prilikom kupovine. Pomalo neverovatno, ali “umorni“ primerci mogu da se kupe za ispod 10,000 evra, dok su perfektni modeli, razmljivo skupi ali ne i previše. Ipak, iako je bazna cena možda mala, održavanje ovakvog automobila i njegova restauracija se brzo pokažu kao veoma skupa avantura. Ipak, čak i da se odlučite na taj korak, novac nije bačen jer se dobija ultimativan luksuzni transport, koji svojim stilom, ostvrskim šmekom, neverovatnom pouzdanošću i kvalitetom i dalje predstavlja kralja modenskih letovališta, vrhunskih hotela i crvenih tepiha, širom sveta …

Autor: 426 Hemi
Preuzeto sa: www.brzabrzina.com


Ostavite odgovor