BMW 507 1956. – 1959. – Istorija modela

BMW 507

BMW 507

 Ima dobrih stvari koje pored kvaliteta i lepote, nikada nisu postale popularne…

U bogatom svetu klasičnih automobila, neki modeli su se istakli i postali slavni zahvaljujući velikom komercijalnom uspehu. Ford Model T ili Volkswagen Buba su najočigledniji primeri. Sa druge strane, postoje automobili sa, praktično nikakvim uticajem na tržište, ali sa tolikom posebnošću, stilom i nebrojenim kvalitetima, koji su u startu postali klasici i dobili visoko mesto u automobilskoj hijerarhiji. Nažalost, u ovu drugu grupu spada i BMW 507 jedan od najboljih modela čuvene fabrike iz Minhena i jedno od njenih najvećih tržišnih razočarenja, što je velika šteta znajući mnoge vrline ovog automobila.

Rođen u slavno vreme pravih sportskih mašina, odgajan sa vrhunskim pedigreom i pravljen prema najvišim standardima, ovaj model je u potpunosti razočarao svoje tvorce. Da bi se ovaj model bolje predstavio, moramo se vratiti u period odmah posle Drugog svetskog rata kada je Nemačka bila u ruševinama.

U istom, ako ne i gorem, stanju je bila i njena auto-idustrija, a pogotovo BMW. Naime, pogoni u Minhenu su bili totalno onesposobljeni, a jedino što je moglo da radi je bila fabrika motocikala. Osim toga, veliki deo postrojenja je ostao iz ”gvozdene zavese” odnosno u Istočnoj Nemačkoj. Malo po malo, BMW se oporavlja i 1951. godine predstavlja svoj prvi posleratni model, a kada je ozbiljna produkcija krenula, progres je bio munjevit. U stvari, i previše brz. BMW je odmah počeo sa produkcijom snažnih i luksuznih modela, kao što je čuveni 501 ”Barok Angel” (Barokni anđeo) nazvan tako zbog prelepih linija karoserije i 502 i 503, koji su takođe bili prestižni modeli. Evropskom tržištu su u to vreme bili potrebni modeli kao što je Buba ili Spaček, a ne velike V8 limuzine. U tandemu sa ovim premijerama, predstavljena je i BMW Isetta, polu automobil, polu motocikl koji nije bio ni nalik ostalim proizvodima i samo je dodatno zbunio kupce.

BMW 507

BMW 507

Nezavisnim marketinškim stručnjacima se BMW-ova proizvodna filozofija činila katastrofalno pogrešnom, a u fabrici su uvideli da ako žele da ostanu u ”igri” moraju da se afirmišu na bogatom američkom tržištu. Budući da ni jedan od postojećih modela nije odgovarao za ovaj zadatak, odlučeno je da se pristupi stvaranju luksuznog i brzog sportskog kabrioleta koji bi stao uz Ferrari, Maserati i Jaguar i time na najbolji način prezentovao brend. Jedan od inicijatora je i čuveni Max Hofman, američki trgovac ekskluzivnim evropskim automobilima koji je rukovodstvu BMW i ukazao na ovu šansu. U fabrici su smatrali da će njihov plan lako proći. Naime, svi sklopovi planirani za ugradnju su već bili tu, pa genijalnost i umeće konstruktora može da dođe do izražaja. Dizajn je poveren, danas čuvenom, stilisti, grofu Alberhtu Grafu Groetzu, koji je jedan od najvećih živih automobilskih dizajnera (sa napunjenih 90 godina).

bmw 507

BMW 507

Kasnije on će postati poznat po dizajnu modela Studebaker Avanti, Datsun Z240, a učestvovao je i u kreiranju Porschea 911. Oblik karoserije koju je on stvorio je jedan od najlepših u automobilskom svetu i pleni neverovatnom elegancijom i stilom. Po mišljenju konstruktora, prelepe linije karoserije moraju da prate i vrhunska tehnička rešenja, pa je mehanička koncepcija bila na visokom nivou, po nekima i preterano napredna da bi uspela. Naime, srce BMW-a 507 bio je potpuno aluminijumski V8 motor, zapremine 3169 ccm. Možda je ova zapremina bila premala da bi se iskoristile sve prednosti V8 koncepcije, ali sa početnih 150 konjskih snaga (kasnije i do 195 ks), ovaj agregat je bio jedno od tehničkih čuda tog doba. Sa druge strane, šasija je bila cevasta sa ”box” sekcijom prostora za putnike, odnosno, civilni derivat trkačke konstrukcije.

BMW 507

BMW 507

Prednja osovina je imala nezavisno vešanje dok je zadnja bila kruta sa torzionim oprugama. Ova, za sredinu pedesetih godina, napredna rešenja su bila pokrivena ručno rađenom karoserijom, izrađenom takođe od aluminijuma koja je dodatno smanjivala težinu automobila. Zvanično, BMW 507 Roadster je predstavljen na Salonu automobila u Frankfurtu 1955. godine. U masi legendarnih mašina i čuvenih imena, ovaj model se istakao kako dizajnom tako i mehanikom, pa je proglašen najlepšim automobilom te manifestacije. Ipak, produkcija je kasnila skoro godinu dana, jer su konstrukcijski problemi odlagali početak prodaje. Kada se automobil napokon našao u salonima, sledeće neprijatno iznenađenje za kupce bila je cena. U Evropi, BMW 507 je koštao preko 5000 dolara, a za taj novac su se uveliko mogli kupiti njegovi najljući konkurenti, Mercedes 300SL Roadster, Jaguar XK140, pa čak i jedan Ferrari i Maserati.

BMW 507

BMW 507

Sa druge strane okeana, u Americi, primarnom tržištu za ovaj model, situacija je bila još gora, jer posle svih uvoznih dažbina cena ovog BMW-a je bila čak 9000 dolara, a za tu svotu su se mogla kupiti dva Cadillaca ili dve Corvette. Ipak, odlične vozne osobine, velika brzina, udobnost i osećaj, privukli su svetsku automobilsku javnost ali u svesti bogatih snobova, kategorije na čiju naklonost je BMW računao, ovaj brend tada još uvek nije imao snagu kakvu danas poseduje. Stoga je prodaja bila simbolična, totalno nesrazmerna kvalitetima i lepoti ovog kabrioleta. Osim toga, proizvodnju su pratile razne teškoće koje su usporavale isporuku automobila. Naime, proizvedeno je samo 254 primerka ovom modela do 1959. godine kada je produkcija prekinuta. Da li zbog izuzetno malog broja automobila ili zbog fantastičnog dizajna i stila ili zbog naprednih i unikatnih tehničkih rešenja ili zbog svega ovoga, BMW 507 je veoma brzo postao izuzetno tražen na tržištu klasičnih automobila.

Cena mu konstantno raste i danas primerci ovog modela ”menjaju ruke” za oko 250000 – 300000 evra, što je izuzetno velika svota. Interesantna stvar vezana za BMW je to što duh ovog modela nikada nije napuštao bavarsku fabriku iako dekadama posle BMW 507 Roadstera nije imala tako luksuznih kabrioleta u produkciji. Tokom devedesetih godina predstavljen je Z8, model koji je verno i potpuno ispratio filozofiju starog BMW 507, kako mehanički tako i dizajnerski. Nažalost, i ovaj izuzetan automobil je zadesila, približno identična sudbina, povučen je iz prodaje nakon samo 5700 primeraka. Tako je na bazi stare, stvorena moderna klasika, i oba modela, a pogotovo BMW 507, predstavljaju vrhunce razmišljanja i tehnologije svog doba i zaslužuju visoko mesto u nomenkalaturi klasičnih modela odnosno automobila sa stilom, lepotom, izuzetnim vrednostima, reputacijom i dušom.

Autor: 426 Hemi
Izvor: www.brzabrzina.com


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *