Rolls-Royce Phantom I & Phantom II – Istorija automobila

Rolls-Royce Phantom I & Phantom II

Rolls-Royce Phantom

Rollsovi su večni

Već na prvi pogled znali ste kakvi su to automobili s dušom. Automobili čijim “žilama” kola plava krv poput njihovih vlasnika. Dame i gospodo, Rolls-Royce Phantom I i Rolls-Royce Phantom II. 

Rolls-Royce Phantom I & Phantom II

Rolls-Royce Phantom

New Rolls-Royce Phantom

Model New Phantom predstavljen je u maju 1925. godine. Bio je to drugi Rolls-Royce nakon legendarnog Silver Ghosta, prvog R-R modela prisutnog na tržištu punih 18 godina. Koristeći gotovo identičnu šasiju modela Silver Ghost, New Phantom, kasnije poznatiji pod nazivom Phantom I, bio je prepun inovacija. Novi razvodni sistem smešten unutar jednodelne odvojive glave cilindara omogućavao je masivnom rednom šesterocilindrašu zapremine 7668 cm3 puno veću snagu od prethodnika. Inače, Rolls-Royce nikada nije otkrivao podatke o snazi svojih modela. Sve u svemu, karakteristike koje je inženjer Royce smatrao osnovnima – vrhunska mirnoća rada motora uz uvek dovoljno snage – bile su neupitne. Druga novost su mehaničke kočnice na svim točkovima, dok je sistem paljenja sa dve svećice po cilindru preuzet sa Silver Ghosta. Ugođaj u kabini je takođe impresionirao. Najskupoceniji materijali osiguravali su kraljevski ugođaj samo odabranoj gospodi. Ukupno je proizvedeno 2269 modela Phantom I.

Rolls-Royce Phantom

 

Rolls-Royce Phantom II

Nakon petogodišnje proizvodnje R-R predstavlja naslednika – model Phantom II. Ovaj je model bio i poslednji čiji je razvoj od nacrta do kompletnog modela nadzirao sam F. Henry Royce. Svojom elegantnom modernom formom Phantom II je impresionirao, a sa tehničke strane nadmašio je i legendarnog Silver Ghosta. Motor i menjačka kutija bili su spojeni, predstavljena je potpuno nova koncepcija zadnjeg vešanja, a dizajn prednje osovine omogućavao je izvanrednu stabilnost prilikom kočenja. Predstavljena je i sportska varijanta s lakšom karoserijom – Phantom II Continental. U vreme ovog modela R-R kupuje Bentley, a 1933. godine umire i drugi R iz imena, slavni inženjer Royce. Proizvedeno je 1402 modela Phantom II i 278 modela Phantom II Continental. 1936. godine na tržište stiže naslednik, model Phantom III.

Rolls-Royce Phantom

Rolls-Royce Phantom – genijalna serija

Phantom I i Phantom II bili su vesnici posebne serije izuzetnih automobila sa legendarnom boginjom Emily koji su već samom pojavom predstavljali nešto posebno, uzvišeno, skupo. Serija od 6 modela, posljednji se proizvodio čak 25 godina (1968-1991), 2003. godine dopunjena je novim englesko-nemačkim draguljom koji slavnu britansku marku ponovno gura gde joj je mjesto. U sam vrh najboljih limuzina na svetu.

Proizvodnja: Phantom I 1925-1929, Phantom II 1929-1939
Motor: R6 twin-spark
Zapremina cm3: 7668
Menjač: 4 brzine
Međuosovinski razmak (mm): 3639 ili 3823 3658 ili 3810
Broj primjeraka: Phantom I 2269, Phantom II 1680

Tekst: Luka Lukčić
Preuzeto sa: arhiva.vidiauto.com


Ostavite odgovor