Renault Megan 2 2002-2009-POLOVNJAK, MOTORI, KVAROVI

Renault Megan 2

Renault Megan 2

Renault Megan 2 odlikuju prvenstveno izuzetna udobnost i bezbednost, ali ne i pouzdanost.

Porodica Megan proširila se praktično sve zamislive kategorije, pa je pored kombi-limuzine sa troje i petoro vrata ponuđena i klasična limuzina, karavan (ova dva modela imaju duži međuosovinski razmak), a poglede je izmamio CC sa tvrdim sklopivim krovom. U dobro poznatoj tradiciji Reno, Renault Megan 2 je ponuđen uz veliki izbor motora, kao i bogatu paletu paketa opreme.


Redizajnirane modele najlakše je prepoznati po nešto izmenjenoj masci, kao po i novim oblikom otvora za vazduh  na braniku. Sa zadnje strane, promene  su se zadržale samo na obliku zadnjih svetala, dok je sve drugo ostalo isto. Iako se ovaj redizajn čini minimalnim, Renault je uz modifikaciju određenih elektronskih sistema i promenu pojedinih plastičnih elemenata u unutrašnjosti Megana značajno unapredio. Najbolji izbor za kupovinu, upravo je model nakon redizajna.


Odlični motori, solidna kabina i udobnost, ali prilično nepouzdana elektronika pa obavezno proverite SVE komande. Kočnice znaju da prave probleme, paljenje i odgovor na gas takođe poznati problemi.

Možemo smatrati da je pouzdanost Renault Megan 2 vraća u normalu sa redizajniranom verzijom od januara 2006. Pre toga, rekord je neprijatan, kako u broju različitih kvarova, i tako i u ozbiljnosti istih.

Tako pri Renault Megan 2 starijim od 2006., neophodan je oprez.

KOMFOR – Renault Megan 2

Renault Megan 2

Renault Megan 2

Kada se prvi put pojavio, sada već stari Renault Megan 2 je izazvao čuđenje javnosti zbog svog neobičnog dizajna ponajviše zadnjeg dela, ali bilo je potrebno samo par meseci na putu da se ljudi naviknu i prihvate ga takvim kakav jeste.

Dizajn Renault Megan 2 je gledano odnapred agresivan, sa oštrim linijama, malom prednjom maskom sa izraženim Renaultovim amblemom. Nazad, prati trend započet sa Avantajmom i Vel Satisom, zadnje staklo je gotovo vertikalno postavljeno a svetlosna grupa je gurnuta na ivice, i dominira veliki branik. Renault Megan 2 izgleda nesvakidašnje, drugačije, ali filozofija Renaulta da ne pravi bezlične automobile je uspela, jer i dopadljiv i prepoznatljiv izgled prodaje automobil. U putničkom prostoru napred ima dovoljno mesta, kako za noge tako i za glavu. Komande su na dohvat ruke, kokpit je lepo dizajniran, volan je malog sportskog prečnika i leži fantastično u ruci. Sedišta su izvanredna, čak i pozadi gde nema previše mesta za noge, ali ni konkurencija ne nudi više. Kvalitet materijala, počevši od plastike na konzoli i vratima, preko štofa koji je prijatan na dodir je odličnog kvaliteta. U hečbek verziji prtljažnik je prosečnih dimenzija i iznosi 330 litara, a kada se obori zadnja klupa i čitavih 1190 litara.

Kako to ide, udobnost i sportske performanse ne idu zajedno pa možete očekivati veća naginjanja karoserije u krivinama pri oštrijoj vožnji. Renault Megan 2 je dostupan i kao limuzina i kao hečbek s tim što mesta za noge na zadnjoj klupi kod varijante sa petora vrata baš i nema dovoljno.

Na zadnjoj klupi Renault Megan 2 nema preterano mnogo mesta za noge, a oni viši vozači će blago dodirivati krov glavom. Ono što je za pohvalu je veliki i pravilno oblikovan prtljažnik, pa mesta za kofere ima sasvim dovoljno. Ako je potrebno, zadnja klupa se lepo sklapa pa je moguće povesti i nešto veći teret. Unutrašnjost je prijatna, sedišta pružaju dobru potporu, a sama vožnja je mirna i prijatna.

Instrument tabla Renault Megan 2 je pregledna, ali ne i očitavanje digitalnih poruka na centralnoj konzoli koje se pri dnevnoj svetlosti jedva razaznaju.

Klima uređaj je i nakon pet godina upotrebe i dalje efikasan i upotrebljiv, mada je radio-stereo uređaj nepraktičan ukoliko na centralnoj konzoli pokušate da podesite parametre, naročito u toku vožnje. Rešenje za to su dobro skrojeni tasteri desno iza upravljača koji se vrlo lako koriste.

Kao što je poznato, Renault Megan 2 za startovanje motora koristi karticu koja je vrlo praktična, a pritiskom na taster, dok držite pritisnutu kočnicu ili kuplung, bespogovorno pali, detalj koji je mnogo praktičniji u odnosu na većinu automobila u klasi koji koriste ključ.

Dobra antikorozivna zaštita karoserije obezbeđuje dugovečnost Renault Megan 2.

MOTOR – Renault Megan 2

Renault Megan 2

I ovde akcenat stavljamo na dizele, ali treba pomenuti i, takođe privlačne, benzinske varijante.

Počevši od najmanjeg benzinca 1.4 sa 98 KS, pa preko uglađenijeg i jačeg 1.6 litarskog sa 115 KS i sportske mašine od 2.0 litra sa 136 KS. Agregati se rado vrte elastični su, potrošnja nije visoka, a performanse su ubedljive čak i sa najslabijim četvorocilindrašem, jer i sa njim Renault Megan 2 dohvati 183 km/h i ubrza od 0 do 100 km/h za prihvatljivih 12,5 sekundi.

Ipak, na našem tržištu najzastupljenije su dizel varijante. U Renault Megan 2 su ugrađivane dve varijante od 1.5 sa 80 i 106 KS, kao i sada već čuveni 1.9 dCi na koji bi i mi bacili sve svoje karte. Dobro poznati 1.9 dCi u dve varijante, sa 120 KS i jači sa 136 KS. Najbolji izbor u ovom slučaju bi bio 2.0 dCi sa celih 150 KS i kombinovanom potrošnjom od samo 5 litara euro dizela.

Renault Megan 2 1.5 dCi motorom troši 4,6 litara euro dizela, postiže 170 km/h, i ubrzava do stotke za 14,3 sekundi, i to karoseriju koja je teška 1195 kg. Iako je motor male zapremine radi uglađeno, jedino kada startujete motor možete otkriti njegovo dizelsko poreklo. U normalnim uslovima vožnje ne nedostaje mu snage, motor je izrazito elastičan, ali nije sportski.

Menjač je izuzetno precizan, u bilo kom režimu rada motora prosto klizi, prenosni odnosi su odlično izračunati, tako da je zadovoljstvo baratati sa njim.

Paleta motora – klikni

Upravljač je precizan, direktan, iako prenosi nešto više vibracija sa kolovoza nego konkurencija.

Ogibljenje je takođe na visokom nivou, udobno je, ne prenosi mnogo vibracija i odlično podnosi neravnine, uprkos tome Renault Megan 2 u oštrim krivinama leži dobro i Renault Megan 2 se lako kontroliše u svakoj situaciji. Idealan automobil za duža putovanja, jer i posle dugotrajnih vožnji ostajete dovoljno sveži.

KVAROVI – Renault Megan 2

Reno inače ne spada u najpouzdanije proizvođače automobila pa je tako i sa meganom. Najveći problem predstavlja elektrika, a tu podrazumevamo razne probleme sa podizačima prozora, brisačima, migavcima, a kod Renault Megan 2 sa karticom za otključavanje vrata i pokretanje motora su mogući i potpuni otkazi ovog, nimalo jeftinog dela.

Još jedan problem predstavlja i to što kvarovi nisu tipični, pa budite spremni da ostavite svog ljubimca u servisu duže nego što bi ste to želeli.

Obratite pažnju i na neka škriputanja u kabini, mada nisu česta, ali se dešava da plastika popusti na pojedinim mestima.

Kočnice znaju da cvile, što se uglavnom vrlo lako rešava.

Najčešći benzinac je 1.6 16V sa 115 KS koji ima najčešće probleme bobine i elektronike motora.

Kako je preporučen dizel motor, da vas upozorimo da obratite pažnju na turbinu, jer nije redak slučaj otkaza iste. Obratite pažnju i na interkuler. Nosači dizel motora stvaraju buku i nisu dugotrajni. Kod dizel motora 1.5 dCi mogući su problem sa nosačima motora nakon većeg broj pređenih kilometara. Najčešće se radi o hidrauličnom nosaču i nosaču motora smeštenom između motora i menjača, nosač levo od menjača je izdrživiji.

Najpopularniji motori su dizelaši 1.5 dCi i 1.9 dCi, zbog lošeg kvaliteta goriva slabiji motor može da ima problem sa brizgaljkama nego agregat od 1.9 dCi.
1.5 dCi od 86/82 KS (i 70/65 KS na Cliu) imaju Delphi ubrizgavanje i elektroniku i tu zna da dođe do poznatog problema sa Delphi pumpom koja se zbog slabog kvaliteta materijala, posle određene kilometraže oljušti i opiljci završe u diznama i zapuše ih, problem je rešen prelaskom na korišćenje sistema ubrizgavanja drugog proizvođača.
Otkazi brizgaljki kod dizela su najčešće zbog lošeg goriva, sistem ubrizgavanja kod 1.9 dCi je izdrživiji nego kod 1.5 dCi, ali je kod 1,5 dCi potrošnja manja.
Kod dizela je preporučeno na svakih 50000 km čišćenje cevi i egr-a, simptomi zapušenog EGR ventila su, da se auto guši na obrtajima preko 2000 km, slabije vuče, više dimi (ispadaju crne mačke iz auspuha), više troši goriva i najzad lampica „slavinica“ u ćošku, žuta (motor) svetli. To znači da je deo naslage iz cevi otpao i blokirao rad egr ventila, tada obično auto nije u stanju da radi normalno ili ne radi uopšte ili radi znatno slabije, kako kod koga, zavisi gde je ventil ostao zatvoren ili otvoren.
Remenica alterntora sa kvačilom češće otkazuje 1.5 dCi nego kod 1.9 dCi dizelaša.

Preporuka je da se kod dizela zameni remenica radilice na velikom servisu na 60 000 km, jer propada.

Pranje motora treba izbegavati, pre svega zbog kutije sa relejima i osiguračima koje su osetljive na vlagu.

Renault Megan 2 proizvedeni do 20.aprila 2004. pozvani su na naknadni servis zbog zamene gumenih creva prednjih kočnica, koje bi inače mogla da se nađe previše blizu diskova.

Problem sa kompresorom klima uređaja zbog nepravilnog funkcionisanja konektora, imao je Reno Megan proizveden 2008., što je rešavano u garantnom roku.

Kod prednjeg trapa problem su krajevima letvi upravljača zbog pojave zazora, ležaji prednjih točkova.

Obratite pažnju – Renault Megan 2:
– Stanje upravljačkog sistema
– od elektronike, proverite podizače prozora, merače pritiska u gumama i, ono najskuplje, ispravnost ključ kartice, što je i najveća boljka.
– neravnomerno trošenje zadnjih pneumatika
– proverite paljenje i odgovor mašine na papučicu gasa

Pogledajte najčešće probleme koji se javljaju kod Renault Megan 2:
– turbina. Na 1.9 dCi 120 KS do kraja 2003 ,slaba turbina može dovesti do loma u turbini, dovodi do velike potrošnje motornog ulja, a često i do kvara motora. To je ređe nego na Laguni 2, ovaj nedostatak je i dalje prisutan na Meganu 2.
– donji trap. Do kraja 2004, neusklađena geometrija na zadnjoj osovini izazvala ubrzano trošenje guma, posebno u veličine 17 inča i Continental brenda. Lek je zamena osovine koja nije podesiva.
– Grejači. Na dCi do 2003, slabi grejači, koji treba zameniti pre 80000 km, nekad i manje.
– benzinski motor neće da startuje. Na benzinskim motorima do sredine 2003. , ponekad se ne pokreću. Zamena TDC senzor, senzora radilice, i / ili svećice.

Problemi i opozivi – Renault Megan 2

Renault Megane druge generacije, u toku pet i po godina na tržištu opozvan je ukupno šest puta.

– Renault je 30.11.2004. godine prvi put opozvao Meganea. Na 300 opozvanih Meganea RS-ova, problem je bio izražen na provodnicima kočionog ulja koje je bilo preblizu prednjim diskovima. U određenim slučajevima, spojevi između kočionih creva mogu se ošteti zbog kontakta sa diskom, što dovodi do curenja kočionog ulja i slabljenja kočionog sistema. Na opozvanim modelima kočiona creva su delimično izmeštena, a oštećenja su sanirana. Opoziv je registrovan pod oznakom R/2004/205.

– Najveći opoziv Meganea i Scenica druge generacije Renault je napravio u šestom mesecu 2006. godine. Na 57.995 opozvanih primeraka problem se manifestovao gubitkom kočione sile, koji je bio izazvan nedostatkom graničnika koji onemogućuje prevelik pritisak na pedalu kočnice. Na modelima na kojim je nedostajao takav graničnik, naknadno je ugrađen. Opoziv je registrovan pod oznakom R/2006/078.

– Renault je opozvao i 173 Meganea Coupea u desetom mesecu 2010. godine. Prednja sedišta nije bilo moguće adekvatno namestiti u odgovorajuću poziciju, jer je mehanizam za podešavanje sedišta bio oštećen. Pored toga, problem se pojavio i na metalnoj strukturi sedišta, koja nije bila dovoljno snažno spojena sa ostatkom konstrukcije. Na opozvanim primercima, Renault je zamenio sve oštećene elemente, a opoziv je registrovao pod brojem R/2006/178.

– U desetom mesecu 2006. godine opozvano je 217 Clija treće generacije i Meganea druge generacije. Problem je bio izražen na automatskom menjaču, koji je bez namere vozača prelazio iz automatskog u manuelni način rada. Takođe, na tabli sa instrumentima često je pisala pogrešna pozicija menjača, dok je u nekim slučajevima menjač bez potrebe selektovao treću brzinu. Na opozvanim primercima zamenjen je kompjuter koji upravlja automatskim menjačem, a opoziv je registrovan oznakom R/2006/176.

– Na 5.354 Scenica i Meganea Sedana druge generacije proizvedene od osmog meseca 2003. godine do desetog meseca 2003. godine, problem je bio izražen na prednjim sedištima koje nije bilo moguće adekvatno namestiti u odgovarajaću poziciju. Isti problem bio je izražen na kupeima, a Renault je rešavao problem zamjenom oštećenih elemenata. Opoziv je registrovan brojem R/2006/177.

– Renault je poslednji put opozvao Meganea drugog meseca 2008. godine. Na 545 primeraka Meganea RS-a, nisu ugrađeni Isofix nosači dečijeg sjedišta, što je onemogućilo postavljanje Isofix sedišta, kao ni postavljanje praktične mreže u prtljažnik. Opoziv je registrovan brojem R/2007/188.


Polovnjak Renault Megan cene – pregled

 

 


ZAKLJUČAK

Reno Megan je praktično legendaran automobil naših puteva. Odlični motori, solidna kabina i udobnost, ali prilično nepouzdana elektronika pa obavezno proverite sve moguće prekidače, funkciju putnog računara, rad kartice za otključavanje vozila ali i stanje elektronike motora. Nažalost, Renault i dalje nema pravog leka za svoju, najblaže rečeno, „nestašnu“ elektroniku.

Dakle Renault Megan 2 je vrhunski proizvod, primetan je napredak kada je kvalitet u pitanju, a cena je konkurentna pogotovo kada se uzme u obzir oprema koja je bogatija nego kod skupljeg VW Golfa 5. Koji god motor da odaberete nećete pogrešiti, jedino je pitanje da li odabrati limuzinsku. karavansku ili hečbek verziju. Karavan je za one sa mnogo prtljaga jer proguta od 520 litara pa sve do 1600 litara kada se obore sva sedišta. Limuzina nudi eleganciju, veliki gepek i pomalo koketira sa višom klasom, a po mnogim kriterijumima je ravnopravna sa mnogo skupljim limuzinama.


 


Motori

Motori Zapremina Kod motora Snaga Max. brzina Ubrzanje od 0 do 100 km/h  s
1.4 16v 80 1,390 ccm K4J 81 KS / 60 kW 170 km/h 13.5
1.4 16v 98 1,390 ccm K4J 98 KS / 72 kW 183 km/h 12.5
1.6 16v 1,598 ccm K4M 117 KS / 86 kW 196 km/h 10.8
2.0 16v 1,998 ccm F4R 136 KS /  100 kW 205 km/h 9.6
2.0 16v Turbo 1,998 ccm F4RT 165 KS / 121 kW 220 km/h 8.3
2.0 16v Turbo RenaultSport 1,998 ccm F4RT 225 KS / 165 kW 236 km/h 6.5
1.5 8v dCi 80 1,461 ccm K9K 80 KS / 59 kW 170 km/h 14.3
1.5 8v dCi 86 1,461 ccm K9K 86 KS / 63 kW 174 km/h 12.7
1.5 8v dCi 100 1,461 ccm K9K 100 KS / 74 kW 181 km/h 12.8
1.5 8v dCi 106 1,461 ccm K9K 106 KS / 78 kW 185 km/h 11.1
1.9 8v dCi 120 1,870 ccm F9Q 120 KS / 88 kW 196 km/h 10.5
1.9 8v dCi 130 1,870 ccm F9Q 130 KS / 96 kW 200 km/h 9.0
2.0 16v dCi 150 1,995 ccm M9R 150 KS / 110 kW 210 km/h 8.7
2.0 16v dCi RenaultSport 1,995 ccm M9R 175 KS   / 129 kW 221 km/h 8.5

Izvor:wikipedia.org


4 Comments

Ostavite odgovor