Popravak letve volana ili zamena novom?

 letva volana

Letva volana

Letva volana važan je deo na vozilu. Na sebi ima zglobove, povezana je s volanom i servo pumpom i preko nje naši pokreti na volanu dobijaju svoju pravu dimenziju, odnosno pokrećući volan, pokreće se letva volana koja onda usmerava točkove na vozilu.

Kako i sami možemo zaključiti, radi se o delu na automobilu koji se doista mnogo koristi i kao takav nakon nekog vremena sklon je habanju i kvarovima. A u takvim se trenucima uvek pitamo – popraviti pokvareni deo ili kupiti novi?
Dakako, budući da živimo u kriznim vremenima, prva pomisao uvek je – popravak. ali, kada nismo dovoljno upoznati s celim postupkom i k tome ne znamo majstora koji bi trebao raditi popravak, uvek postoji bojazan da posao neće biti dobro napravljen te da ćemo platiti, kako se to kaže, mačka u vreći. Ipak, treba znati da se popravkom letve volana može uštedeti i do 50 posto uloženog novca kojeg bismo inače davali za deo ispod čekića. Takođe, neke od automehaničarskih radionica danas nude garanciju na popravljeni deo pa je ovo veliki plus, stoga imate li upravo takvu radionicu u svom delu sveta, svakako joj dajte prednost.
Na letvama volana se javljaju kvarovi kao što su razna lupkanja na letvi zbog praznog hoda koji se javlja između zglobova i ostalih priključnih delova, a takođe i zbog curenja iz tog sistema. Uz letvu volana vezana je i servo pumpa koja nam omogućava lako, mogli bismo reći, damsko okretanje volana, a ne da trebamo biti snagatori kao što su to trebali biti vozači starijih vozila budući je okretanje volana bez servo pumpe zaista težak posao.
Popravak letve volana obično se radi tako da se menjaju semerinzi, zaptivni  sistem i čaure. Najčešći kvarovi su istrošeni krajevi spona, kuglasti zglobovi, deformacija spona i zupčaste letve, luft između zupčaste letve i zupčanika te curenje ulja.
 letva volana

Letva volana

Celi koncept letve volana lako je razumeti. Volan je preko letve povezan s malim zupčanikom. Njegov zadatak je pomeranje druge letve koja je postavljena vodoravno s obzirom na ovu koja je spojena s volanom i na sebi ima zupčanike koji odgovaraju zupcima s kraja okomite letve. Dakle, mi zapravo imamo dve letve – okomitu koja je povezana s volanom i vodoravnu koja spaja točkove. Njihovim povezivanjem dolazi do toga da preko volana upravljamo točkovima – levo, desno i pravo.

 letva volana

Letva volana

Opisani sistem se u auto industriji koristi već celu večnost te se stalno poboljšava kako bi bio što efikasniji.  Postoji drugačiji sistemi prenosa, međutim oni su rezervisani za veća vozila, kao što su kamioni i slično.  Revolucija u upotrebi letve volana zasigurno je bila servo pumpa koja je omogućila lako okretanje i upravljanje. I pre su zupčanici bili tako izrađeni da bi vozaču omogućili maksimalno lako okretanje volana, međutim i to je često značilo – teško okretanje.
Servo pumpa povezana je sa zupčastim remenom motora, što znači da sam motor pokreće pumpu koja u sebi sadrži ulje. Zapravo se radi o tome da se cirkulacijom tog ulja u pumpi stvara pritisak koji omogućuje lakše okretanje letve, a samim time i volana.
Letva volana, točkovi , servo pumpa, sve su to delovi upravljačkog sistema vozila i kao takvog uvek ga je potrebno imati pod budnim okom i odmah popraviti bilo koji kvar, bez obzira zamenom dela ili njegovom reparacijom, jer radi se o jednom od najvažnijih sigurnosnih činilaca na svakom automobilu. Nakon popravke ili zamene novom letvom volana potrebno je napraviti i optičko podešavanje geometrije, poznatije kao  nagib i ugao.
Dakle, samo dubina vašeg novčanika određuje hoćete li popravljati letvu volana ili kupovati novu. Ali, jedno je sigurno – ako ste uočili probleme na njoj, učinite to čim pre. Zbog svoje sigurnosti i sigurnosti ostalih učesnika u saobraćaju!
Izvor: www.silux.hr

2 Comments

Ostavite odgovor