Ford Sierra Cosworth 1986. -1992.- Istorija modela

Ford Sierra Cosworth

Ford Sierra Cosworth

Ford Sierra Cosworth je jedan od onih famoznih automobila sa kraja osamdesetih koji su još za vreme svog tržišnog života dostigli mitski status zahvaljujući brojnim pobedama na stazama i uličnim manirima koji su bili u rangu supersportske egzotike.  Kao tipičan evropski muscle car, Sierra Cosworth iza sebe ima armiju obožavalaca, pune police trofeja i sigurno mesto u automobilskoj istoriji.
Ford Sierra Cosworth

Ford Sierra Cosworth

Iako se zbog awd pogona, turbo motora i trkačkih uspeha često poredi sa Lanciom Deltom HF Integrale, istina je da su ovo istovremeno slični ali i različiti automobili. Ukratko, Lancia bi mogla da se predstavi kao delikatna dama , vrhunskih manira i pedigrea dok bi Sierra Cosworth bio engleski huligan, obrijane glave sa lošim tetovažama na rukama i bez par zuba kao posledica sinoćnje tuče u pabu. Osim toga, Delta HF se specijalizovala za rally dok je Sierra Cosworth bila uspešna i na kružnim stazama.

Istorija ovog slavnog modela počinje sredinom osamdesetih kada Ford shvata da nema adekvatno oružije na rally stazama nakon ukidanja Grupe B i povlačenja Forda RS 200 sa takmičenja.  Postojale su komponente ali ne i paket koji bi ih objedinio, međutim krajem 1985. godine, Ford odlučuje da pošalje stari i provereni Pinto motor u Cosworth na doradu. Iako je reč o motoru koji datira iz ranih sedamdesetih, stručnjaci iz Coswortha znali da on krije veliki potencijal pa su na stari Pinto blok stavili novu glavu sa dve bregaste osovine, Garett turbo punjač ali i gomilu drugih sitnih dorada. Ovako pripremljen, Cosworth YB agregat je imao 204 ks iz 2 litre zapremine i, kako će se kasnije pokazati, ogroman tuning potencijal. Naime, trkački primerci su bez problema prelazili magičnu granicu od 500 ks  a danas je moguće dobiti iste vrednosti i na drumskim modelima uz malo tuninga i par delova iz kataloga tuning kuća. Interesantno je da ta ogromna snaga može da se dobije bez diranja bloka motora ili klipova, što je veliko priznanje ekipi iz Coswortha, preciznom projektovanju i kvalitetnim materijalima koje su koristili.
Ford Sierra CosworthČim je motor bio gotov, Ford ga je stavio u karoseriju Sierre sa troje vrata, nazvao Ford Sierra RS Cosworth i predstavio kao model za 1986. godinu. Iako je kao baza iskorišćena standardna Sierra, RS Cosworth je imao veliki spojler, YB motor sa 204 ks, bolju opremu u unutrašnjosti i gomilu detalja koji su je razlikovali od svojih običnih rođaka.  Ovaj Ford je momentalno izazvao veliko interesovanje tržišta, pogotovo posle objavljivanja specifikacija koje su navodile sprint od 0 do 100 km/h za 6,2 sekunde, što je bila teritorija ondašnjih supersportskih modela.

Ford Sierra Cosworth

Ford Sierra Cosworth

Ford je u startu odredio da će produkcija ove verzije biti 5000 primeraka, što je bila granica za homologaciju u Grupi A rally takmičenja.  Vrlo brzo, Sierra RS Cosworth je dobila dozvolu da se takmiči i Ford Motorsport je krenuo u trkačke nastupe. Međutim i pored odličnog motora, pouzdane mehanike i dobrih vozača, Sierra RS Cosworth nije uspela da dominira, najviše zbog toga što je i dalje bila sa zadnjom vučom dok su skoro svi konkurenti prešli na integralni pogon.

Ford Sierra Cosworth

Ford Sierra Cosworth

Istovremeno, Ford je uvideo da je najveći potencijal ovog modela njegova konkurentnost na kružnim stazama a ne na rallyu pa je odlučio da sledeća verzija bude homologovana za svetske šampionate turističkih vozila.  Zbog toga je produkcija proširena za još 500 primeraka koji su svi poslati u radionicu Aston Martin Tickford gde su konvertovani u novi model nazvan Ford Sierra RS 500.

Ford Sierra Cosworth

Ford Sierra Cosworth

Iako su Sierra RS Cosworth i Sierra RS 500 spolja skoro identični automobili, mehaničke razlike su brojne. Za početak, verni YB agregat je pojačan na 224 ks, zahvaljujući Garett G4 turbo punjaču sa intercoolerom, na zadnjoj osovinu je montiran LSD diferencijal a ugrađene su i veće kočnice i tvrđe opruge.  RS 500 je bio i dosta skuplji od standardne Sierre Cosworth i dolazio je samo sa desnim volanom za tržište Velike Britanije.

Ford Sierra Cosworth

Ford Sierra Cosworth

Ford Sierra Cosworth

Ford Sierra Cosworth

Ipak, to nije smetalo da za par godina osvoji skoro svaki šampionat na kružnim stazama na kome se takmičio. U periodu od 1986. do 1989. godine, RS 500 je samleo konkurenciju pobedivši na Spa 24, čuvenoj trci Bathurst u Australiji pa čak i na InterTEC 500 u Japanu. Ovaj automobil je bio toliko dominantan da je zabeležio čak 40 pobeda za redom u BTCC a 1988. godine je bio šampion u famoznom DTM-u.

Promenom propozicija takmičenja, RS 500 je otišao u zasluženu penziju krajem osamdesetih a Ford je odlučio da dalje razvija Sierru ali u drugačijoj formi. S obzirom na kompletan restajling Sierre kao modela i gašenje verzije sa troje vrata, Ford je mehaniku RS Coswortha prebacio u sedan karoseriju, predstavivši time novi model nazvan Sierra Saphire RS Cosworth koji je ugledao svetlost dana 1988. godine.

Ford Sierra Cosworth

Ford Sierra Cosworth

Novi model je bio mehanički identičan sa ranijom Sierom RS Cosworth što znači da je imao 204ks, slično ubrzanje i performanse.  Pošto je karoserija bila nova, enterijer je takođe bio unapređen kao i lista dodatne opreme.  Pogon je i dalje bio na zadnjoj osovini a sa ovim specifikacijama, Sierra Saphire Cosworth je bila ozbiljan konkurent BMW 328 E30 ali za osetno manje novca.  Zbog toga ne treba da čudi da je Ford za samo godinu dana uspeo da proda preko 13.000 ovih verzija koje su istovremeno pružale komfor porodičnog automobila i performanse ozbiljnog sportiste.
Ford Sierra Cosworth

Ipak, najbolje tek dolazi i 1990. godine, predstavlja se famozna Sierra RS Cosworth 4×4, odnosno model koji predstavlja vrh ove serije, najbrži evropski Ford u tom momentu i ultimativni “sleeper” koji ispod obične karoserije krije opasnu mehaniku i odlične performanse.  Za početak, snaga je povećana na 220 KS dok je obrtni moment porastao na 300 Nm.  Vreme od 0 do 100 km/h je bilo za nijansu lošije (danak većoj težini) i iznosilo je 6.9 sekundi dok je maksimalna brzina bila preko 240 km/h. Iako izgleda skoro identično kao 2WD verzija, 4×4 ima haubu sa prorezima i po tome se najlakše razlikuje.

Ford Sierra Cosworth

Ford Sierra Cosworth

Najbitnija stvar kod ovog automobila je bio pogon odnosno, napredan sistem 4×4 prenosa sa dva visko kvačila. Ford je ozbiljno odlučio da Sierru učini i rally šampionom pa je drumskom modelu podario integralni pogon. Ipak, ta odluka je Sierri dodala i dosta kilograma što ju je na kraju i koštalo visokih plasmana na takmičenjima.

Ford Sierra Cosworth

Ford Sierra Cosworth

Ipak, odmah po predstavljanju videlo se da je Sierra RS Cosworth 4×4 jedan ozbiljan automobil, veoma brz u realnim uslovima i sposoban da parira mnogo skupljim mašinama. Klasična sedan karoserija, diskretan spojler i detalji su ovaj automobil potpuno kamuflirali na ulici i učinili ga nevidljivim za neupućenog posmatrača. Ova osobina se veoma svidela kriminalcima koji su Sierru RS Cosworth 4×4 (kao i raniju Saphire 2WD) koristili u svim prilikama, pouzdajući se u performanse i neupadljivost.  Ovaj trend je posebno bio izražen u Engleskoj, gde je i završila većina od 12.250 napravljenih primeraka. Zbog toga su krađe ovog Coswortha bile veoma česte što je rezultovalo i astronomskim cenama osiguranja. S obzirom na broj prijava krađa, postoji legenda koja kaže da je svaka Sierra Cosworth u Velikoj Britaniji bar jedanput ukradena i bar jednom korišćena za neko krivično (ne) delo. Prednosti Sierre RS Cosworth 4×4 je ubrzo uvidela i policija pa je nekoliko desetina automobila kupljeno za te potrebe a i dan danas, 22 godine nakon prestanka produkcije, ovaj automobil ima “huliganski” karakter i etiketu koje se nikad neće otarasiti.

Međutim, i pored svog truda Fordovog motorsport odeljenja, odlične mehanike i predispozicija, Sierra RS Cosworth 4×4 je razočarala na stazi. Ford nije uspeo da osvoji ni jednu titulu a pobede na rallyu su bile retke. Razlog je, jednostavno, velika težina koja je bila hendikep. Ipak, ne može se reći da je ova Sierra bila nebitan učesnik na trkama.  Zbog toga što je bila mnogo kvalitetnija, pouzdanija i jeftinija od Delte HF Integrale, Sierra RS Cosworth 4×4 je bila omiljen izbor manjih timova i privatnika i kao takva je ostala u trkačkoj upotrebi još dosta godina. Zbog tih kvaliteta je to bio popularan automobil i na našim stazama i tokom devedesetih godina više primeraka se vozilo kod nas.

Ford Sierra Cosworth

Ford Sierra Cosworth

Automobil na slici je pripadao Obrenu Tešiću koji je bio jedan  od naših najboljih rally vozača i koji je nažalost poginuo 1996. godine vozeći ovu Sierru na reliju Trayal.  Pored trkačkih primeraka, Sierre RS Cosworth su kod nas bile prisutne na ulicama ali su ih devedesete i (ne)održavanje prilično desetkovali. Ipak, zahvaljujući kvalitetu i dobroj podršci rezervnim delovima, posedovanje ovakvog Coswortha je daleko bezbrižnije, lakše i jeftinije u odnosu na konkurente. Zbog toga, predlažemo vam da odmah potražite Sierru RS Cosworth 4×4 jer im polako raste cena i uskoro će biti nedostižne…

Tekst: V.Herbez
Foto: autowp.ru, fastfords.com
Izvor: autocaffe.net

Ostavite odgovor