Nissan Pathfinder 2005. – 2012.- Polovnjak, iskustva

Nissan Pathfinder

Nissan Pathfinder

Među ljubiteljima 4×4 vozila, takozvanih “džipova”, često se provuče fraza da je samo jedan Jeep – “džip”. Slažem se da je koncept laganog vozila koje se probija na težim terenima potekao od američke autoindustrije, ali osim Jeep brenda, američka autoindustrija većinom fokus usmerava na pickup vozila. Sa druge strane, Toyota, Nissan, Mitsubishi, Mazda, Isuzu su samo neki od proizvođača iz Japana, koji igraju bitne uloge u 4×4 svetu.Namerno sam prvo naveo Toyotu i Nissan. Ova dva proizvođača su dugogodišnji rivali na japanskom i svetsku tržištu, a ujedno su i najjači proizvođači na japanskoj 4×4 sceni. Njihove palete modela se protežu od malih kvazi SUVova do ozbiljnih 4×4 vozila koja su sposobna da stignu “na kraj sveta”. Ova činjenica je bitna, jer posredno ukazuje kako je nastao junak naše priče – Nissan Pathfinder.

Nissan Pathfinder

Nissan Pathfinder

Trebamo se osvrnuti pre svega na činjenicu da Pathfinder sa kodom šasije R51 (2005-2012), predstavlja treću generaciju ovog modela. Prva generacija je po uzoru na Toyotu i njenu kombinaciju Hilux/4Runner dovela i do nastanka prvog Pathfindera, ili terenca na bazi Pickup modela D21 šasije. U drugoj generaciji, modela za američko tržište, on je i dalje bio pogonjen samo V6 benzinskim motorima i pozicioniran ispod Patrola, tj. Armade u paleti modela Nissana.

2005. godine Nissan je proširio svoju 4×4 gamu na veliki broj vozila, počevši od Qashqai, do X-trail, pa sve do Pathfinder, Navara i Patrol modela. Na američkom tržištu imamo i Titan i Armadu uz Pathfinder. Misija njegovog plasiranja je da bude povoljniji terenac od Patrola, a opet da zadrži svoj imidž ozbiljnog vozila. Iako postoji i fabrika koja u Americi pravi Pathfindere, gde se ugrađuju i motori poput 5.6 V8 benzinca, ovde ćemo se držati ponude koja je namenjena evropskom tržištu (modeli sklapani u Španiji).

Pathfinder ima svoj pikap derivat Navaru. Glavna razlika je u zadnjem delu, kao i zadnjem oslanjanju koje je drugačijeg tipa kod Navare.

Nissan Pathfinder

Nissan Pathfinder

U ovu generaciju išla su tri motora, dizel – 2.5 YD25DDTI commonrail koncepcije, 4.0 V6 benzinski motor VQ40DE i od 2010. godine novitet – 3.0 V6 dizel commonrail koncepcije, koji predstavlja okosnicu svih velikih dizel motora Nissan Renault grupacije. S obzirom na retkost benzinaca, posvetićemo se samo 2.5 dizel motoru koji je ujedno i dominantan u prodaji i ponudi na našem tržištu.

2.5 dizel motor pripada YD seriji Nissana, razvijen u njegovom pogonu. Commonrail u Pathfinderu pogonjen je lancem, te do 200.000 km nema zamene pomenutog.

Bilo je pritužbi na kvalitet samog motora, s obzirom da poseduje priličnu snagu za svoju zapreminu, a zna se da to nije odlika dugotrajnosti. Sav potrošni materijal postoji u aftermarketu. Turbina se može servisirati ako zatreba, isto kao i sistem ubrzigavanja goriva. Ukoliko se dogodi da je neophodno otvaranje motora, mogu se nabaviti delovi za kompletnu generalnu popravku. U odnosu na ranije Nissanove velike dizel motore, sa indirektnim ubrizgavanjem, ovaj ipak nije toliko večan i izdržljiv. Preporučuje se pre kupovine provera od strane iskusnog majstora, na dizalici i u vožnji sa dijagnostikom, kako se ne bi desile nemile situacije u daljoj eksploataciji i upotrebi vozila.

Ako je u pitanju manualni menjač, on poseduje plivajući zamajac sa pripadajućim setom kvačila.

Postoji u aftermarketu, ali mu cena nije mala. Postoje i EXEDY kitovi koji konvertuju sistem sa plivajućeg na fiksni zamajac, uz pripadajući set kvačila.

Kočnice postoje u aftermarketu. Često se menjaju gornje i donje kugle, ali srećom se i one mogu nabaviti u aftermarketu. Bolna tačka Pathfindera je i prednji ležaj točka, on ide zajedno sa glavčinom i instalacijom ABS senzora. Zadnji ABS senzori se u originalu prodaju samo u paketu za levi i desni točak, ali se u americi može naći dosta jeftinije.

Trap, iako nije robustan poput Patrolovog, dovoljno je čvrst za srednje zahtevne korisnike. Amortizeri postoje u kvalitetnom aftermarketu, ukoliko bude bilo potrebno da se menjaju, pri čemu su zadnji podložniji zameni.

Neke stvari poput sitnica i plastika imaju veoma visoku cenu, jer je Nissan skup kada su u pitanju originalni delovi. Doduše, sve više se pojavljuju na tržištu polovnih auta na otpadima, ali još uvek ne dovoljnom broju kako bi bili od pomoći u slučaju nezgode.

Iskustvo kažu da je Pathfinder odlična kombinacija između SUV i žestokog terenaca sa šasijom. Pathfinder nije robustan kao klasična vozila sa krutim osovinama, jer ima nezavisno oslanjanje napred i nazad, ali mu to daje plus u svakodnevnoj vožnji asfaltom, zbog mnogo boljih putničkih karakteristika.

Nissan Pathfinder

Velika predost ovog auta je i njegova kombinacija prenosa. Ne postoji manuelna ručica menjača, kao kod Land Cruisera, već je to rešeno putem kružnog prekidača na instrument tabli.

Postoje sve opcije pogona:

– samo na zadnje točkove (položaj 2WD), 

– pogon na 4 točka sa otključanim centralnim diff. – tzv. “full time 4×4″ (polozaj AUTO),

– pogon 4×4 sa blokiranim centralnim diff (polozaj 4H) i

– redukovani 4×4 pogon sa blokiranim centralnim diff (polozaj 4LO).

U kombinaciji sa ESP-om i odgovarajućim gumama, daje solidne terenske mogućnosti koliko je to jednom običnom korisniku potrebno.

Ako ste: osoba kojoj treba veliki automobil sa puno prostora dovoljno sposoban da savlada većinu offroad izazova (a ne želite da se odreknete konfora vožnje na asfaltnim podlogama), imate mogućnost da platite najmanje 600 evra za registraciju na godišnjem nivou i nabavnu cenu vozila, može se reći da je Nissan Pathfinder auto koji se može uzeti u obzir.

Pošto na tržištu nema njegovog direktnog konkurenta – Toyota 4Runner, već samo skupljeg – Land Cruiser, ukoliko ste našli očuvan i održavan primerak, ovo je sigurno jedan terenski automobil fabrike iz Japana (iako se sklopa u Španiji), koji može zadovoljiti sve vaše potrebe.

Napisao: Živko Marković
Foto: TDB arhiva, nissan.com
Preuzeto sa: www.triodriver.com


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *