Volkswagen Type 2 (Bus) 1967. – 1979. – Istorija modela

Volkswagen Type 2

Volkswagen Type 2

Malo je reći da je Volkswagen Type 2, poznatiji u svetu kao Bus, Kombi i Transporter, bio bitan za Nemačkog proizvođača vozila.
U istoriji Nemačkog narodnog auta najviše se spominje Type 1 (Beetle), ali koliko god je ovaj automobil bio značajan za opstanak Volkswagena toliko je i Bus bio značajan za proboj na globalna tržišta. Postoji nekoliko priča ko je najzaslužniji za razvoj Busa. Jedna od priča kaže da je Adolf Hitler želeo veće vozilo još iz dana kada je planirao Beetle koje će se prodavati kao porodični putnički van, ali i kao radnički van i pikap. Međutim, ništa nije urađeno povodom toga sve do 1946. Navedene godine jedan od Volkswagenovih dilera iz Holandije Ben Pon je posetio Nemačku u želji da kupi određeni broj Beetlea i imao viziju sličnu onoj koju je imao Hitler deset godina ranije.

Volkswagen Type 2

Volkswagen Type 2

Godinu dana kasnije Pon je pokazao Volkswagenovim inženjerima prve crteže sa idejom da se napravi van na bazi Beetle sa nosivosti do 690 kg. Međutim, zbog uspešne prodaje Beetlea Nemački gigant je davao prednost svom mališanu. Pon se nije predavao i nastavio je da radi sa Volkswagenovim inženjerima, a prvi prototip je bio spreman 1949. U pitanju je bio van koji je mogao da smesti do sedam putnika u tri reda sedišta i koji je delio bazu sa Beetle kao i motor na vazdušno hlađenje. Na ovaj način Bus je imao značajno više prostora od tipičnih karavana iz tog perioda, a pošto je motor bio smešten pozadi i vozač je imao dovoljnu udobnost.

Volkswagen Type 2

Volkswagen Type 2

Do zvaničnog predstavljanja 1950. Volkswagen je, pored vana, u liniju dodao i pikap. Prvi modeli su imali 1.2L motor iz Beetle koji je razvijao 25 ks i sa težinom od tek tonu je imao maksimalnu nosivost od 760 kg. Američke verzije su bile nešto moćnije (30 ks), a iako je Bus bio namenjen upravo za ovo tržište jako mali broj primeraka je završio na njemu do 1954. Ono što je zanimljivo je da je Bus bio jako aerodinamičan za svoj period za razliku od ostalih kockastih vanova. U samom startu samo tri verzije su bile dostupne – osnovni Kombi koji je dolazio samo u plavoj boji i imao početnu cenu od $2,200. U sredini se nalazio Micro Bus sa više opreme i cenom od $2,365 dok je u samom vrhu bio Deluxe Micro Bus, koji je imao dvoboju i cenu od $2,500.

Od samog starta u ponudi je takođe bio i kamper koji je imao krevet na sklapanje za četiri osobe i mali sto. Publika je odlično primila Bus. Iako nije bio moćan ni brz, kupcima se svidelo što je lagan za vožnju, prostran, kvalitetan i kao većina Volkswagena iz tog perioda – jeftin. Američki magazin Motor Trend je imao jednu od prvih prilika da testira novi Bus kome je trebalo čak 75 sekundi da ubrza do 100 km/h (Volkswagen je ranije najavio da je 80 km/h idealna brzina za Bus, ali da je u stanju da dostigne i 100 km/h). Međutim, čak ni Amerikanci nisu uspeli da kriju oduševljene koliko je Bus udoban i lagan za vožnju.

Do sredine 1950ih godina Bus je postao toliko popularan, najviše zato što nije imao konkurenciju, da Nemački gigant nije uspevao da proizvede dovoljan broj primeraka. Volkswagen Type 2 Bus je uglavnom opstao bez promena do 1961. kada je snaga 1.2L motora povećana na 42 ks. Iste godine Bus dobiva prve konkurente na Američkom tržištu kao što su Ford Falcon Econoline i Chevrolet Corvair Van. Corvair je bio najbliži Busu sa motorom pozadi, ali sa standardnim I6 motorom (80 ks) je razvijao dosta veću snagu. To nije poremetilo prodaju i Volkswagenov predstavnik je i dalje bio najbolji za vožnju, a takođe je imao i najbolju završnu obradu, najviše prostora i najmanju potrošnju. Takođe je bio za 450 kg lakši pa se Chevroletova i Fordova prednost u snazi nije osetila.

Volkswagen Type 2

Volkswagen Type 2

Sledeće 1962. Volkswagen predstavlja Bus sa moćnijim 1.5L motorom (52 ks) i maksimalnom nosivosti od 1,000 kg koji je vremenom potpuno zamenio 1.2L. Iste godine Volkswagen je proslavio proizvodnju milionitog Busa, ali je Nemački proizvođač vozila već tada vredno radio na novoj generaciji. Proizvodnja Busa prve generacije je prestala u Nemačkoj 1967., ali je nastavljena u Brazilu do 1975. Danas je Bus jedan od najvrednijih klasičnih vanova, a cene ređih modela, kao što je Samba sa 21 prozorom, ume da dostigne i $40,000.

Volkswagen Type 2

Volkswagen Type 2

Druga generacija Busa, predstavljena 1967., je bila veća i moćnija, ali je zadržala sličnost sa Beetle uključujući platformu. Jedna od većih promena je bio broj prozora, po čemu je prva generacija bila jako poznata, a sada je Bus pružao samo po tri prozora na svakoj strani. Vrata za putnike su se takođe promenila pa je Bus tako postao prvo vozilo sa vratima na šinama. Enterijer je bio značajno veći, ali je i težina vozila porasla za čak 180 kg. Kao i prošlosti kupac je dobivao radnički i putnički van, pikap i kamper koji je bio $655 opcija na osnovnu cenu od $2,211. U samom startu svi modeli su imali 1.5L motor iz Beetle koji je razvijao 65 ks.

Volkswagen Type 2

Volkswagen Type 2

Zahvaljujući ekstra težini maksimalna brzina je bila samo 104 km/h, ali sa potrošnjom od ispod deset litara na 100 km Bus je i dalje bio najekonomičniji van na tržištu. Po prvi put Volkswagen se pozabavio i sa sigurnosnim merama pa je tako druga generacija dobila značajno bolje rezultate na testovima sudara. I druga generacija je bila jako popularna među kupcima pa je tako dva milioniti Bus napravljen 1968. u Volkswagenovoj fabrici u Nemačkoj.

Volkswagen Type 2

Volkswagen Type 2

Međutim, prodaja je neočekivano kočila u Severnoj Americi verovatno najviše zbog podatka da je Volkswagen nudio samo četiri brzine manualni menjač kao opciju. Tokom 1971. Bus konačno dobiva i disk kočnice po prvi put u istoriji, ali tada nastaju problemi na Američkom tržištu. Naime, muscle car era se svakako odrazila i na vanove pa su tako domaće kompanije do ranih 1970ih godina predstavile veće vanove sa V8 motorima koji su imali sličnu cenu kao Bus. Popularni Motor Trend magazin je stavio Bus na usporedni test protiv Chevrolet Beauville Sportvan, Dodge Royal Sportsman i Ford Chateau Club Wagon i iako je Bus i dalje imao najbolju završnu obradu i bio najbolji za vožnji ipak više nije imao prostor kao i maksimalnu nosivost i vuču kao Američki vanovi sa V8 motorima. Međutim, za svakodnevnu vožnju Bus je i dalje bio gazda u čemu su se slagali i kupci.

To potvrđuje i prodaja pa je tako tri milioniti primerak prodat 1971. Za 1972.Bu s dobiva novi motor iz Volkswagen 411, 1.7L koji je razvijao 72 ks čime je maksimalna brzina iznosila 120 km/h, a već sledeće godine Bus dobiva i svoj prvi (tri brzine) automatski menjač. Bus je uglavnom opstao bez promena sve do 1976. kada je dobio svoj najveći motor – 2.0L sa 67 ks iz Porsche 914 čime je cena skočila na čak $7,595, a svakako glavni razlog za visok rast cena leži u jakoj nemačkoj marki i poređenju sa dolarom. Iako je proizvodnja druge generacije završena u Nemačkoj posle 1979., ona je nastavljena u Brazilu do današnjeg dana. Zanimljivo je da je trenutno moguće dobiti ovaj van kao kamper i u Evropi nakon što je jedna kompanija iz Holandije sklopila ugovor sa Volkswagen Brazil o uvozu.

Volkswagen Type 2

Treća generacija, i ujedno poslednja sa Type 2 imenom i motorom pozadi, je publici predstavljena 1980. Ovaj van, koji je sada nosio Vanagon oznaku, je imao mnogo moderniji dizajn i uglavnom nije delio linije sa prethodnikom. Volkswagen je u međuvremenu razmatrao nekoliko solucija, uključujući prednju vuču i motor napred ili u sredini, ali je izbor na kraju pao na poznatu i proverenu formulu sa motorom pozadi i zadnjom vučom sa kojima se najbolje iskoristio prostor.

Volkswagen Type 2

Sa dizajnerske strane Bus je bio potpuno novi i nije više delio bazu sa Beetle, a takođe je bio veći u svakom pogledu. Kao i u prošlosti izbor se svodio na radničku i putničku verziju, pikap i kamper, a pošto je putnička verzija činila oko polovinu prodaje Volkswagen je odlučio pružiti više prostora putnicima. Po prvi put enterijer je postao izuzetno kvalitetan sa punim izborom standardne i opcione opreme. U samom startu Volkswagen je ponudio par poznatih 1.6L (50 ks) i 2.0L (70 ks) motora kao i izbor četiri brzine manualnog i tri brzine automatskog menjača. Sa težinom od 1.5 tonu ni treća generacija nije bila brza, ali je Bus zadržao sve one karakteristike koje su ga krasile u prošlosti.

Međutim, Nemački gigant je znao da Chrysler već tada radi na seriji novih putničkih vanova pod Plymouth, Dodge i Chrysler oznakama koji su trebali da se pojave u prodaji do 1984. pa je odlučio da se koncentriše na Evropsko tržište. Bus je tako 1982. dobio prvi dizel motor, veličine 1.6L sa 70 ks, koji je smanjio potrošnju na oko sedam litara, a godinu dana kasnije i seriju benzinskih 1.9L (snage 59-89 ks) i 2.1L (snage 90-112 ks) motora i uspeh je nastavljen na Evropskom tržištu.

Proizvodnja treće generacije je prestala u Evropi 1990., ali je nastavljena u Južnoj Africi sve do 2001. Kada je 1991. Volkswagen predstavio seriju novih vanova ime je promenjeno u Transporter (poznatiji kao Eurovan), ali je najveća promena bila prednja vuča i motor napred. Ova generacija, iako kvalitetna, ipak nije ostavila značajniji trag na tržištu niti je imala šarm i imidž kao prve tri generacije.

Autor: Talladega
Slike: Volkswagen
Preuzeto sa: www.brzabrzina.com


Ostavite odgovor