Mercedes W111 – Istorija modela

Mercedes W111

Mercedes W111

Pre nego što počnemo sa detaljima zbog kojih je ovaj auto oličenje luksuza, molimo Vas da ne dižete njegovu haubu.

Prvo se zavalite u udobna sedišta i uživajte u enterijeru ovog sjajnog automobila.

Ako Vam je nekada neko rekao da zatvorite oči i pokušate da zamislite klasičan Mercedesov model u grand tour varijanti, ovo je automobil koji Vam je, verovatno, prvi pao na pamet.

Nije preterano uglađen niti je suviše sportskog duha, ali je , svakako, jedan od najupečatljivijih Mercedesovih modela.

Veliki automobil sa agresivnom rešetkom hladnjaka i karakterističnim duplim farovima, samom pojavom odmah ubeđuje da pripada grand tour klasi ostavljajući nas negde na pola puta između oduševljenja i uzdržanosti. Ova limuzina je, prevashodno, namenjena ljudima koji su postigli značajan uspeh u životu, ali su, uz to, i dovoljno rafinirani da izbegnu zavisnost od jednog sjajnog automobila.

Mercedes W111

V8 zbunjivanje

Samo ime Mercedes Benz 280 SE 3.5 je prilično zbunjujuće. Obično se od Mercedesa očekuje da se njegova numerička oznaka odnosi na snagu motora, kao što se desilo i sa 220 SE, 250 SE, a zatim i sa modelom 280 SE čiji šestocilindrični motor je imao radnu zapreminu od 2778 cm3. Međutim, dve godine nakon izlaska velike serije sa oznakom W111, Mercedes uvodi nove V8 motore od 3500 cm3, ugrađuje ih u kupe i kabriolet verzije i daje im naziv 280 SE 3.5 da bi se razlikovali od prethodne serije.

Od avgusta 1969. do jula 1971. godine, za 24 meseca koliko je serija W111 bila aktuelna,  proizvedeno je 3270 kupe i 1232 kabriolet vozila. Zato nije ni čudo što su ove V8 verzije danas izuzetno retke i veoma tražene.

Mercedes W 111

Mercedes W 111

Brzo i zabavno

Međutim, nije samo retkost to što ih danas na tržištu čini izuzetno poželjnim, već se radi o još jednom razlogu. Naime, ovaj model predstavlja možda i najbrži Mercedesov automobil tog doba.

Zasnovana na šasijama mnogih sjajnih Mercedesovih modela proizvedenih između 1959. I 1971. godine, W111 3.5 litarska V8 serija je, iako prilično masivna i teška, sa 230 konjskih snaga mogla da postigne značajno ubrzanje ne pokazujući ni u jednom momentu da gubi snagu.

Većina automobila ove serije se mogla pohvaliti četvorostepenim automatskim menjačem, nezavisnim vešanjem i hidrauličnim disk kočnicama na sva četiri točka.

Prema magazinu AutoCar, Mercedes 280 SE 3.5 je tada bio školski primer kako iskustvo i oprezan i jednostavan dizajn mogu dovesti do stvaranja prefinjenog automobila sa veoma snažnim motorom.

Sa druge strane, iskustva pojedinih aukcijskih kuća govore da američki kupci ovaj automobil smatraju brzim i izuzetno zabavnim.

 

Izvor:  lakodokola.com


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *