Categories: MercedesPolovnjaci

MERCEDES C-klasa W204 2007. – 2015. – Polovnjak, iskustva

MERCEDES C-klasa W204

Treća generacija s Mercedesove srednje klase skinula je stigmu brzog rđanja, čemu su prethodne bile izrazito sklone. Među motorima je favorit za preporuku pouzdan i dugovečan 2,1-litreni dizelaš CDI

Mercedes-Benz C-klase iz serije W204, predstavljen u proleće 2007. na dobrom je glasu kao luksuzna i statusna polovna limuzina, puno boljem od prethodnika W203, poznatog po tragično lošoj antikorozivnoj zaštiti i brzom rđanju rubova blatobrana,vrata i poklopca prtljažnika. Na ovom modelu radilo se zato s posebnom pažnjom, pa je puno većim kvalitativnim standardima i dizajnerskom ozbiljnošću (2011. napravljen je i manji redizajn), uveliko približen većim klasama.

MERCEDES C-klasa W204

Rđu, dakle, ovde nećete naći (osim ako je bio karambola, pa loše popravljen), a tipične boljke su vrlo retke i uglavnom vezane za modele prvih godišta. Kupuje li se takav, nije zgoreg bolje pogledati i isprobati sledeće: prebacivanje automatskog menjača u hod unazad ne sme kasniti (inače je greška u softveru), prebacivanje ručnog menjača u prvi i drugi stepen prenosa i hod unazad treba ići glatko (u suprotnom greška je najčešće u sajli), a ako se iz motornog prostora čuje lagani zvuk mlevenja najverojatnije je u pitanju vodilica klinastog kaiša. Nisu to skupe neispravnosti, vlasnici su ih dosad u servisnim opozivima ili sami verojatno rešili, ali bolje je sprečiti nego lečiti.

Problem je i što MERCEDES C-klasa W204 u dosta slučajeva voze osobe kojima je takav auto iznad njihovih realnih mogućnosti, pa je održavanje slabo ili nikakvo. Iz toga kasnije i izvire najveći broj problema, posebno kod primeraka koji su često menjali vlasnike. Održavani primerci po pravilu su u perfektnom stanju, pa je pametnije pri kupovini platiti nešto više za takav primerak i imati mirniji san, nego kasnije plakati.

Važno je znati da ova C-klasa izvrsno podnosi veliku kilometražu i kvalitetom mehanike i izrade je još bolje prikriva, osobito ako je u pitanju 2,1-litreni common-rail dizelski motor 200 CDI (136 KS) i 220 CDI (170 KS). Razlika u snazi proizlazi iz različitih mapa s elektronikom i pritisaka turbine, a reč je o proverenom i pouzdanom dizelašu, doduše nešto grubljeg rada, ali pravom maratoncu, koji bez muke odvaljuje stotine hiljada kilometara. Toliko da i iskusnije oko teško otprve može detektovati stvarnu kilometražu, pa je uputno stanje proveriti u ovlašćenom servisu (kilometraža se beleži na više mesta u automobilu).

MERCEDES C-klasa W204

Serije od jeseni 2008. do ljeta 2009. imale su sporadičnih problema s lošijim brizgaljkama, laganim propuštanjem pumpe za vodu i labavljenjem zatezača lanca, ali to je u začetku rešavano servisnim opozivom i problema više ne bi smelo biti. Benzinci su prava retkost na našem tržištu i njihova je ponuda mala, a potražnja za njima gotovo nikakva. A premda C-klasa dotad nije bila nije na glasu kao vozačka limuzina, model W204 napravio je prvi korak u tom smeru. Dapače, mogao bi vas vrlo ugodno iznenaditi…

Preuzeto sa: www.jutarnji.hr


Recent Posts

Used B5 Passat 1.9 TDI versus Used Audi A3 1.9 TDI: Comparing the TDI Experience

The Volkswagen I9 1.9L turbocharged direct injection (TDI) diesel engine powers two favorites among European…

6 meseci ago

Car Maintenance Tips for Older Cars

Automobile / Car Brands on Older Cars The automobile business has changed the manner in…

12 meseci ago

The problems and malfunctions faced using the Honda Accord and how to fix them

The Honda Accord is a line of automobiles produced by Honda since 1976. Its four-door…

1 godina ago

How to maintain older German cars like BMW economically for cars with over 100000 miles

Maintaining an older German car like a BMW can be challenging, especially once it reaches…

1 godina ago

Classic Car Maintenance: Fluids

To begin, let's look at petrol and diesel. Aside from making sure you have enough…

2 godine ago

Bentley Continental GT 2010-2018 Used, Experiences and Common Issues Found

Bentley motors, a name delivering quality and astounding SUVs, unleashed Bentley Continental GT from 2003…

2 godine ago