Mercedes 3.0 V6 CDI motor

Mercedes 3.0 V6 CDI motor

Mercedes 3.0 V6 CDI motor

Tokom godina , Mercedes sa dizel motorom ispod haube ima besprekoran ugled i predstavljao je model dugovečnosti. Milion kilometara? Nije problem ! Ali sa tehnološkim napretkom i uvođenjem u kasnim 90-tim Common Rail sistema goriva situaciji se nije promenila. Od dobrog starog dizel motor ostaje samo oznaka OM (od Ölmotor – dizel motor nemački ) .

Glavni nedostatak – to je ranjiv sistem ubrizgavanja. U manjoj ili većoj meri sa problemom se suočava skoro svaka porodica CDI motora, uključujući i one isporučene početkom 2005. godine, 3.0 V6 sa oznakom OM642. Važno je napomenuti da je bilo problema sa ubrizgavanjem, i njegovog prethodnika – jednostavne konstrukcije OM 648 (R6). Vek trajanja novih piezoelektričnih brizgaljki je bio veći, ali znamo mnogo slučajeva da posle 150000 km nije moga da startuje motor.

Još jedan zajednički kvar mercedesovih dizel motora se  odnosi na usisnu granu. Zbog zaprljanosti često dolazi do zapušenja  mehanizma ventila, koji  reguliše dužinu ulaznog kanala. Ako imate sreće, moći ćete da rešite problem zamenom  samo jedne usisne grane. Ali možda bude moralo da se zamene i oboje usisne grane  odjednom. Pored toga, postoje slučajevi kvara kontrolne jedinice klapne. Činjenica da je to sasvim pogrešno mesto gde se ponekad skuplja ulje. Sasvim retki, ali i dalje postoje problemi sa EGR ventilom.

Često se dešava da električna geometrija turbine ne radi . Da biste smanjili rizik od kvara treba redovno terati motor u velike obrtaje. Ako motor radi stalno u malim obrtajima  skupljaju se naslage na elemente turbine. Kao rezultat toga, turbina  počne da stvora velike otpore.
Svaki Mercedes  V6 3.0 CDI je opremljen sa filterom čestica čađi. U starijim verzijama 2005-2009, sistem je veoma jednostavan – da bi se  spalio filter poveća se doza goriva u komoru za sagorevanje. Kao rezultat toga, ako proces  sagorevanja nije uspeo, nivo ulja (razblaženog dizel gorivom) može da naraste do nekoliko litara. U povoljnijem uslovima putovanja (redovan saobraćaj na autoputu) DPF filter ne stvaraju nikakve probleme. Ako je potrebno, proces regeneracije se može inicirati putem dijagnostičkog računara.
 Mercedes 3.0 V6 CDI motor

Pored toga Bluetec verzija koristi katalizator , kao što je SCR (Selective Catalytic Reduction – selektivni katalitička redukcija ), koji takođe služi kao DPF . Njegov cilj – da eliminiše ne samo čvrste čestice već i azot okside. Ali da bi to radio u ranijim verzijama svakih nekoliko hiljada kilometara potrebna je specijalno pripremljena dopuna, pod nazivom AdBlue ( rastvorom vode i uree ) . Kasnije je korišćen drugo rešenje.

U 10 godina svog prisustva dizel Mercedes-Benza je prošao kroz nekoliko nadogradnji. Najveća je napravljena u oktobru 2009. godine, kada je promenjen sistem ubrizgavanja i povećana snaga ( posebno za neke modele ) . Kao rezultat toga , vozila sa istim oznaka 320 CDI, u zavisnosti od godine izdanja, imaju značajno različite snage i obrtne momente.
3.0 V6 CDI – prilično dobar motor uz uslov da se ne pokvari  jedan od elemenata prateće opreme. Nažalost, u tom pogledu, situacija je nešto lošiji u odnosu na konkurenciju. Međutim, uvek možete računati na dobru vuču, veoma nesmetan rad i razumnu potrošnju goriva – u proseku 11,9 l / 100 km, kod automobila ,a SUV modeli troše malo više.

U zavisnosti od modela i rezultat ubrzanja je različit od 0 do 100 km / h , Mercedes-u GL  teškom  2,4 tone treba 9,5 sekundi i lakoj C klasi samo  6 sekunde .
Zbog prelaska sa rednog rasporeda cilindara u  V raspored uspelo je da se znatno smanji veličina i težina motora. Kao rezultat toga , motor može biti instaliran čak i u manjim modelima , a težina jedinice bez opreme iznosi samo 208 kg. Glava i blok su izrađeni od aluminijuma . Visina i prečnika cilindra – 83×92 mm , a  ugao bloka – 72 stepeni. U početku , odnos kompresije je  18 : 1 , ali je onda smanjen odnos kompresije.

Važno je napomenuti da je mehanika motora bila veoma jaka i izdržljiva. Slučajevi  remonta je i dalje praktično nepoznat . A oni koji su bili remontovani – bili su rezultat veoma jakog pregrevanja  motora kao rezultat nemara vlasnika.

Turbo kompresor

Turbo kompresor

Simptomi – Bez odgovora – sporo ubrzanje na skoro svakom opsegu brzine . Ponekad postoji nedostatak snage samo u određenom opsegu brzine , kada dođe do nepravilnog rada turbine .
Popravka –  Najčešće problem je elektromehanička upravljačka jedinica krilaca. U tom slučaju , potrebno je zamena celog turbopunjača . Mehanički deo turbopunjača se može popraviti.

Sistem ubrizgavanja
Simptomi – Problemi sa startom motora,  problemi  tokom vožnje ( naročito tokom ubrzanja ) .
Popravka  – Vek trajanja piezoelektričnih dizni može biti  problem. Nažalost, dizne nije moguće reparirati

EGR ventil 

EGR ventil
Simptomi  – Dim iz auspuha i gubitak snage.
Popravka – Pomaže čišćenje  EGR ventila. Ali, ako čišćenje ne pomogne, onda će vam trebati novi EGR.

Usisna grana

EGR ventil
Simptomi – Gubitak snage motora ( neuspeh mašinskih i elektro delova ) , povećana buka od usisa (zbog mehaničkog oštećenja ).
Popravka – Često se zaglavi mehanizam koji kontroliše klapne. Po pravilu, to zahteva zamenu cele usisne grane. Ređe je u pitanju neuspeh kontrolne jedinice klapne usisne grane.

Filter čestica čađi
Simptomi  – Nedostatak  snage, usled neuspeha  regeneracije filtera čestica čađi, može doći do porasta nivoa ulja u motoru (mešanje nafte i ulja), odgovarajući indikator greške filter čestica čađi svetli.
Popravka – Filter može da se regeneriše u visokim obrtajima motora , vožnjom na autoputu ( u gradu uslovi ne dozvoljavaju ) , prisilno  – sa dijagnostičkim uređajem . U nekim  slučajevima možda će biti potrebno zamena elemenata filtera čestica čađi što je  veoma skupo.

Primena – 3.0 V6 CDI motor

Chrysler 300C (2005. – 2010.) – 218 KS
Jeep Grand Cherokee (2005. – 2011.)
Mercedes C-Class (od 2005.) – 224, 231 i 265 KS
Mercedes CLS (od 2005.) – 224-265 л.с.
Mercedes E-Class (od 2005.) – 190, 204, 211, 231, 252 i 265 KS
Mercedes G-Class (od 2006.) – 211-224 KS
Mercedes GL (od 2006.) – 211, 258 i 265 KS
Mercedes GLK – 224, 231 i 265 KS
Mercedes ML / M-Class (od 2006.)
Mercedes R-Class (od 2006.) – 190, 211, 224 i 265 KS
Mercedes S-Class (od 2006.) – 235 i 258 KS
Mercedes Viano / V-Class – 224 KS


One Comment

Ostavite odgovor