Korišćenje automobila sa turbo punjač-em. Najvažnija pravila

Turbo-punjač
Turbo-punjač

Iako je turbo punjač konstruisan da glatko radi tokom čitavog veka trajanja motora, često se dešavaju problemi. Za kvarove su uglavnom krivi sami vozači, koji ih koriste nepravilno.

Turbo punjač je precizan uređaj čiji se rotor pokreće izduvnim gasovima iz motora. Njegov broj obrtaja može dostići i 250.000 obr./ min. Da bi shvatili koliko je velika ova vrednost, samo napomenite da prosečni dizel motor nije u stanju da dostigne 8.000 obr/min,  benzinski motor 10000 obr/min. Sa takvim vrednostima i tokom generisanja pritiska, generiše se mnogo toplote. Upravo je odvođenje toplote, kao i odgovarajuće podmazivanje, osnovni uslovi koji osiguravaju dugotrajan rad turbo punjača.

Turbo punjač
Turbo punjač

Korisnik automobila sa turbinom mora zapamtiti da nakon pokretanja motora, treba dati uljnoj pumpi oko 30 sekundi da pošalje ulje kroz čitav sistem. Ako se poveća brzina motora pre nego što ulje stigne do turbo punjača, doći će do oštećenja turbine. Ako se motor vrtio na velikim brzinama pre zaustavljanja, turbinu treba ohladiti. Radi se o ostavljanju automobila u praznom hodu oko 2-3 minuta. Naravno, možete ohladiti turbinu, vozeći na obrtajima ispod 1,5 hiljada. Ali nemojte parkirati i isključivati motor nakon dinamične vožnje.

Mnogi moderni automobili opremljeni su start / stop sistemom koji se aktivira automatski kada se motor pokrene. Ako dugo vremena koristimo visoke obrtaje motora, na primer vožnju autoputem velike brzine, isključite sistem. U suprotnom, rizikuje se da za vreme kratkog zaustavljanja, na primer kod rampe prilikom plaćanja putarine, motor ugasi sa jako zagrejanom turbinom. Nemaju svi automobili bezbednosnu funkciju koja to neće dozvoliti.

Bilo je i mnogo operativnih mitova oko upotrebe turbo punjača. Nasuprot onome što neki ljudi misle, ne treba se plašiti kočenja motorom. Iako se na ovaj način postižu visoki obrtaji tokom dugačkih spustova, u komore za sagorijevanje se ne dodaje nikakvo gorivo. To znači da se kompresor ne zagreva od izduvnih gasova, a  pumpa za ulje pomaže da se turbina ohladi.

Turbo punjač
Turbo punjač

Neki veruju da korišćenje automobila samo u gradu, obezbeđuje turbo punjaču optimalne radne uslove. Može biti pogrešno. Pre svega, čak i u gradu, ponekad koristimo visoke obrtaje motora. Drugo, višak toplote nije jedini neprijatelj ovog mehanizma. Turbini smeta čađ, koja se može taložiti u njoj i u izduvnom kolektoru. Duža dinamična vožnja uz upotrebu visokih obrtaja – uz prethodno zagrevanja motora i završenim hlađenjem turbine – pomaže u sagorevanju čađi, što ugrožava ispravan rad ovog preciznog elementa.

Za turbo punjač, prljavština može biti smrtonosna. Postoje dva načina da prljavština dođu do ovog elementa – zajedno sa vazduhom i uljem. Zato je važno voditi računa o redovnoj zameni filtera. S vremena na vreme vredi proveriti i ne propusnost veze između filtera vazduha i turbo punjača. Takođe je izuzetno važno voditi računa o pravilnom nivou motornog ulja. U ime štednje, nije dopušteno zameniti ulje jeftinijim, sa lošijim svojstvima. To može brzo oštetiti pod-sklop i, posledično, napraviti znatne troškove.

Većina vozača nažalost nema dovoljno strpljenja da osigura optimalne uslove rada za turbo punjač. Dakle, postoje slučajevi preranog kvara. Kao što praksa pokazuje, nepropisno tretirane turbine mogu početi praviti probleme i nakon 50.000. km. Najčešće, međutim, kvar nastaje kod automobila sa 150-250000 km.

Ako iznenada se pojave čudni zvukovi ispod poklopca i osećamo neprirodne vibracije, to može značiti iznenadni problem sa turbinom zbog nedostatka podmazivanja. U tom slučaju odmah zaustavite motor. Svaka sekunda rada pogonske jedinice znači produbljivanje oštećenja. Turbo punjač takođe može da signalizira oštećenje na sledeći način: pad snage motora, povećan gubitak motornog ulja, povećanje dimljena iz auspuha ili jednostavno curenje ulja iz turbo punjača, treba se obratiti stručnjaku.

Iskusni mehaničari vrlo dobro znaju da nisu svi simptomi koji se čine kao rezultat habanja turbo punjača zapravo uzrokovani time. Pad snage i crna boja izduvnih gasova mogu biti povezani sa kontaminacijom vazdušnog filtera. Plava boja izduvnih gasova, povećana potrošnja ulja i glasan rad turbine mogu imati svoju problem  u usisnoj cevi turbo punjača. Curenje ulja zajedno sa smanjenjem snage i crnim ili plavim dimnim gasovima takođe može ukazivati na trošenje klipova, klipnih prstenova, cilindara ili ventila. Pad snage, crna boja izduvnih gasova i glasan rad turbine mogu biti simptom oštećenja izduvnog kolektora. Boja crnog dimnog gasa i pad snage mogu se pojaviti i zbog nepravilnog rada brizgaljki ili pumpe za ubrizgavanje.

Kako radi turbo punjač

Vlasnik automobila sa turbo punjačem vredi poštovati pravilo da ga je lakše sprečiti nego lečiti. Briga o ovom podsklopu zahteva malo discipline i s vremena na vreme može koštati malo, ali na ovaj način pomičemo spektar potrebe za regeneracijom ili zamenom elementa, a to nas može koštati.

Turbo punjač

One Comment

Ostavite odgovor