Kia Cee’d 2006. – 2012. – Polovnjak, motori, kvrovi

Kia Cee’d

Kia Cee’d

Šta pomislite kada čujete reči KIA? Ne baš tako pouzdani, ružni automobili? Sa pojavljivanjem modela Kia Cee’d  (ili Ceed kako ga mnogi pišu), tome je došao kraj. Za početak, cee’d izgleda sasvim moderno. Ovo i ne čudi obzirom da su joj konkurenti VW Golf i Ford Focus kojima, ruku na srce, ipak još nije dorasla ali je napredak više nego očigledan.
Kia Cee’d

IZGLED 

Mesta i napred i pozadi ima sasvim dovoljno, a gepek je pravilnog oblika i prostran. Samo vešanje je malo tvrđe ali ovo ne znači da ćete ostati bez cenjenih bubrega kako pri probijanju kroz gradsku gužvu tako i na otvorenom putu. Ruku na srce, kvalitet upotrebljenih materijala, barem što se unutrašnjosti tiče, je mogao i morao da bude mnogo bolji pa je ovo jedan od glavnih razloga što su rivali daleko ispred.
I u osnovnoj verziji očekujte klima uređaj, podizače prednjih prozora i CD plejer i to za relativno malu svotu novca. Da se ne zbunite, Pro_cee’d je samo model sa troja vrata i izgledom sportskog hatchback-a. Mehanika i sve ostalo je potpuno isto.
Redizajn je urađen 2009. godine, a poboljšanja se odnose na revidiranu suspenziju za udobniju vožnju, poboljšan odziv upravljača, potpuno novi 1.6 dizel agregat, hill holder funkciju, 20 mm dužu karoseriju, kvalitetniju unutrašnjost i blage promene karoserije.

Kia Cee’d

MOTORI
Ako se odlučite za benzinca, mi savetujemo slabiji, 1,4 motor sa 105 KS. Dovoljno je živahan po gradu, a ni na otvorenom putu vas neće razočarati. Verzija od 1,6 litara sa 124 konja je neprimetno brža a skuplja za registraciju pa je smatramo bespotrebnom. Prosečna potrošnja je samo pet litara bezolovnog benzina na sto kilometara pa se valja i zapitati da li uopšte juriti dizele koji su u startu skuplji.
1,6 CRDi dizelaš dolazi u dve varijante. Sa 89 i 113 konjskih snaga, a mi preporučujemo jači ne toliko zbog snage koliko zbog raspona u kojem je raspoloživ maksimalni obrtni moment. Za prosek potrošnje KIA tvrdi da je malo ispod četiri litre dizel. i to za jači model. Napomenimo i da postoji 2,0 dizelaš sa 138 KS ali je jako redak, posebno kao polovnjak.

KVAROVI 
Zvučaće vam možda čudno, ali prvo na šta treba da obratite pažnju su gume. Ako su još uvek na kolima Michelin Energy iz prve ugradnje znajte da se jako brzo troše pa proverite šaru. Bilo je određenih problema sa menjačima pa prođite kroz sve brzine da se uverite da sve ide glatko. To je u principu to za sada. Cee’d deluje dosta pouzdano a ipak ostaje da vreme učini svoje.

Tehničke karakteristike

Proizvođač Kia
Model Ceed
Godina proizvodnje 2006. – 2012.
Varijante Hatchback,SW,Coupe(Pro)
Dužina 4,260 mm
Širina 1,790 mm
Visina 1,480 mm
Kapacitet prtljažnika 350 L (1.305)
Masa praznog vozila 1263 kg
Dopušteno opterećenje (kg) 453 kg
Međuosovinski razmak 2,650 mm

Prednosti – Kia Cee’d

 • Sigurnost
 • Sedmo godišnja garancija
 • Bogata osnovna oprema
 • Prostran enterijer

Mane – Kia Cee’d

 • Korozija prtljažnih vrata kod stop svetla i iznad registracijske tablice
 • Korozija na vratima okolo stakla
 • Istrošeni zglobovi prednje osovine
 • Neispravan sistem rasvete
 • Zbog problema s gašenjem radio prijemnika moguće je pražnjenje akumulatora
 • Škripanje prednjih sjedala
 • Slaba preglednost tokom vožnje unazad

Koji su najčešći kvarovi Kia Cee’d i kako ih rešiti?

SVI MODELI KIA CEE’D SA ELEKTRIČNIM SERVO UPRAVLJAČEM (EPS) OD 04/08 
PROBLEM – Lupanje iz stuba upravljača pri malim brzinama i na neravnim površinama.
UZROK – Prekomeran slobodan hod u pogonskim zupčanicima motora EPS-a.
POPRAVAK – Zamijenite pogonski zupčanik motora EPS.

SVI MODELI KIA CEE’D
PROBLEM – Nepravilan rad osvetljenja instrument table.
UZROK – Induktivna interferencija na multifunkcionalnom kontrolnom modulu (smešten u središnjoj konzoli).
POPRAVAK – Stavite novi multifunkcionalni kontrolni modul.

SVI MODELI KIA CEE’D
PROBLEM – Svetli kontrolna lampica SRS (vazdušni jastuka) svetli.
UZROK – Multipriključak sklopa električnih instalacija nije ispravno spojen na kontrolni modul SRS zbog neispravnog spoljnog kućišta multipriključka.
POPRAVAK – Ako je broj proizvoda na spoljnom kućištu multipriključka SRS C2, zamenite spoljno kućište multipriključka SRS. Multipriključak sklopa električnih instalacija mora biti aktiviran i spojen na kontrolni modul SRS.

SVI MODELI KIA CEE’D SA PODEŠAVANJEM FAZE VENTILA  
PROBLEM – Loš rad na praznom hodu. Nepravilan rad motora.
UZROK – Unutarnja greška aktuatora položaja bregastih vratila (CMP) izduvnih ventila.
POPRAVAK – Proverite rad aktuatora položaja bregastog vratila (CMP). Proverite otpor aktuatora položaja bregastog vratila (CMP). Određeni otpor: 6,7 – 7,9 mOhm. Zamenite ako je potrebno.

SVI MODELI KIA CEE’D SA DIZEL MOTOROM 1.6 I AUTOMATSKIM MENJAČEM (AT), 02/06/09. – 02/04/11. 
PROBLEM – Oklevanje pri ubrzanju.
UZROK – Greška softvera računara motora (ECM).
POPRAVAK – Testirajte komponente elektronike i mehanike (prema potrebi) kako biste eliminisali druge moguće uzroke. Ako nije pronađena greška: Ponovno programirajte računar motora (ECM) sa nadograđenim softverom.

SVI MODELI KIA CEE’D S FILTROM ZA ČESTICE ČAĐI (DPF)
PROBLEM – Slab i nepravilan rad motora.
UZROK – Odvojena donja cev međuhladnjaka turbopunjača (TC) od međuhladnjaka ili turbopunjača (TC). Cev međuhladnjaka turbopunjača (TC) neispravno zategnuta.
POPRAVAK – Proverite cevi međuhladnjaka turbopunjača (TC) i stezaljke. Zamenite komponente ako je potrebno.

Izvori:
autobloggoran.wordpress.com
auto-mane.com
autoportal.hr


Ostavite odgovor