Kako pravilno oprati automobil?

Kako pravilno oprati auto?

Kako pravilno oprati automobil?

Ne postoji samo jedan način da se pravilno opere automobil, ali zato postoji mnogo pogrešnih, pri čemu lako možete da izgrebete lak ili mu uništite sjaj. Najvažnije od svega je da sprečite da se nečistoća koju želite da skinete pretvori u šmirglu koja će izazivati oštećenja na laku.

Ne na jakom suncu

Pre nego što počnete sa pranjem, nađite odgovarajuće mesto. Auto nipošto ne sme direktno da bude izložen suncu, zbog brzog sušenja pene/šampona, vode i drugih sredstava koja ćete možda koristiti. Ako ne možete da nađete takvo mesto, onda ga perite u ranim jutarnjim časovima ili uveče. Takođe ni sam auto ne sme da bude vreo.

Koji šampon koristiti?

Nipošto nemojte da koristite agresivna sredstva za pranje koja se koriste u kuhinji ili kupatilu, pošto lako može doći do oštećenja laka ili plastičnih i gumenih delova. Na primer, Cif, Vim ili Arf odlično peru, odmašćuju i skidaju sve i svašta, ali imaju i abrazivna svojstva, tj. u sebi imaju sitne čestice koje će da izgrebu lak vašeg automobila.

Ne preporučuje se ni običan deterdžent za pranje sudova. Možda on „štiti vaše ruke i čini ih mekanim“ i možda ga mnogi vozači koriste već godinama i decenijama bez problema, ali jednostavno ima takva hemijska svojstva koja ne odgovaraju laku automobila.

Zato koristite posebne šampone koji su namenjeni pranju automobila. I kod njih ima ozbiljnih razlika između onih najjeftinijih i najskupljih. Oni skuplji obično imaju i vosak u sebi, pa nakon pranja ostaje tanak zaštitni sloj, što znači da će sledeće pranje biti lakše, odnosno nečistoće će se lakše ukloniti.

Nepravilnim pranjem uništavate sjaj vašeg automobil

Kod pranja automobila treba „pomiriti“ dve stavke – temeljno i brzo ukloniti sve nečistoće, a pritom ne oštetiti lak. Osnovni problem je u tome što nečistoće sadrže sitne čestice koje u određenim uslovima mogu da se pretvore u pravi šmirgl-papir.

Čak i ukoliko vrlo nežno i pažljivo trljate sunđerom, tako da ne ostaju nikakve vidljive ogrebotine, nepravilnim pranjem izazivate mikro-oštećenja koja postepeno čine površinu laka sve hrapavijom i manje sjajnom. To možemo da poredimo sa šmirglanjem veoma finom šmirglom.

Kako to sprečiti?

Kako pravilno oprati auto?

Postoji nekoliko načina kako da ovo sprečite ili bar da ublažite posledice. Na prvom mestu, treba dobro isprskati automobil vodom pre početka pranja, kako biste uklonili što više nečistoće, a ono što preostane da se raskvasi i učini lakšim za uklanjanje. I tu treba biti pažljiv ukoliko „puškirate“ auto u samouslužnoj perionici ili na nekom drugom mestu – npr. imate sopstveni kompresorski perač (pristojan može da se kupi za 70-80 evra).

Pritisak vode mora da bude dovoljno jak da ukloni nečistoću, ali ne sme da bude suviše jak i usko usmeren u jednu tačku pošto i u tom slučaju oštra zrnca pod pritiskom vode mogu da izazovu oštećenja.

Sunđer ili četka?

Pa ko još pere auto četkom?! Odgovor: oni koji smatraju da nakon što ste prskanjem crevom uklonili samo krupnije čestice, da je ostalo mnogo sitnijih, pa kada počnete da trljate sunđerom, on će ih „uhvatiti“ i tako ćete grebati lak. Kolike će te ogrebotine biti zavisi od veličine i oblika/oštrine čestica. Ako perete nežno i pre toga ste dobro crevom isprali nečistoće, možda nikada nećete ni primetiti neku ogrebotinu, ali će zato lak vašeg automobila ubrzano gubiti sjaj, tj. matirati.

Oni drugi tvrde da je četka ta koja grebe, pošto sunđer u stvari nečistoće prima u svoje pore (otvore raznih veličina), pa nema govora o tome da se pretvara u šmirglu, dok četka nečistoće praktično kotrlja po laku.

Dakle, ovde se vodi ogorčena borba, ali sunđer je ipak u ubedljivom vođstvu – gotovo svi profesionalci na ovom polju ga koriste, a na svakom vozaču je da odluči šta će koristiti za pranje svog automobila.

Nisu sve četke iste

Kupite li jeftinu i nekvalitetnu četku, sa krutim vlaknima, grupisanim u „čuperke“, pranje takvom četkom neće biti ni brzo ni efikasno, bez obzira na to da li ima sistem za propuštanje vode kroz sebe, odnosno priključak za crevo. Pritom će krajevi vlakana verovatno biti oštro sečeni, pa mogu da grebu lak.

Četka bi trebalo da ima mekša vlakna, gušća i ravnomerno raspoređena. Sami krajevi vlakana trebalo bi da budu „rascvetali“ ili da vlakna budu izrađena na takav način ili od prirodnog materijala kako ne bi imala oštre krajeve.

Zato se isplati dati nešto više novca i kupiti kvalitetniju četku, koja obično može da se montira i na teleskopsku dršku, što u velikoj meri olakšava pranje krova i nižih delova automobila.

Verujte nam, kada prvi put probate četku sa teleskopskom drškom i shvatite da ne morate da se saginjete ili čučite dok perete donje delove karoserije shvatićete da vredi svaki dinar.

U slučaju da se odlučite za četku, obavezno uzmite onu koja može da se montira na crevo za vodu tako da istovremeno možete da perete automobil dok voda izlazi iz četke i spira nečistoću. Imajte u vidu da mnogi vozači imaju negativna iskustva sa ovakvim četkama, pošto nisu ni sve četke iste. Neke jednostavno nemaju dobar sistem za propuštanje vode niz vlakna četke, pa pranje bude neefikasno i vozači odustanu od njih.

Vratimo se sunđeru

Ni svi sunđeri nisu isti. Generalno, isplati se kupovina kvalitetnijeg sunđera. Takođe, nije lako iz sunđera izbaciti mikroskopska zrnca peska i druge tvrde nečistoće, pa ne bi trebalo s vremena na vreme štedeti ni na kupovini novog sunđera. Naime, čak iako vi pod prstima ne osećate nikakva zrnca ili bilo kakve tragove nečistoće, oni se možda nalaze u dubljim slojevima sunđera, pa mogu doći u kontakt sa lakom pri sledećem pranju kada pritisnete sunđer.

Postoje i posebne mikrofiber rukavice koje izgledaju kao da su napravljene od „dredova“… Izgledaju kao na slici ispod:

A sada – pranje!

Ovde govorimo samo o pranju sunđerom:

1)  Pripremite sav neophodan materijal/opremu. Ako je hladno, gumene čizme su od velike pomoći. Dve (2) kante, šampon, sunđer, poseban sunđer za felne…

2)  Ako na prednjem kraju imate puno spljeskanih i osušenih/zapečenih mušica, ne bi bilo loše da prvo isprskate taj deo vodom, zatim nanesete sredstvo za uklanjanje mušica, pustite ga neko vreme da deluje i zatim isperete. Nakon toga će se mušice mnogo lakše ukloniti. Pažnja! Ova sredstva ne smeju suviše dugo da se ostave da deluju ili da se osuše, pošto mogu agresivno da deluju na lak.

3)  Prvo operati točkove – ukoliko operete čitav auto, pa tek onda dođete do točkova, mnogo prljavštine sa njih će završiti na okolnim delovima lima i branika. Zato prvo obradite njih, pa pređite na ostatak. Više o pranju točkova u nastavku teksta.

4)  Isprskajte čitav auto vodom kako biste uklonili što više nečistoće. Počnite sa pranjem. Koristite dve kante. U prvoj pomešajte šampon s vodom i napravite dosta pene. U nju ćete umakati sunđer i prati auto. U drugu kantu nalijte samo čistu vodu – u njoj ćete samo ispirati sunđer. Dakle, sunđer u kantu sa penom, pranje auta, ispiranje u kanti sa čistom vodom, zatim u kantu sa penom, pa ponovo pranje…

Istina, voda u toj kanti sa čistom vodom neće dugo ostati čista, ali ništa vas ne sprečava da povremeno zamenite prljavu vodu čistom.

5)  Auto perite odozgo na dole. Prvo krov, stakla, pa bočne stranice.

6)  Površinu karoserije podelite na dva ili četiri dela i perite jedan po jedan. Operati jedan deo, isperete ga vodom, pa pređete na sledeći. Tako se šampon neće sušiti na limu i ostavljati tragove.

7)  Preporučuje se i korišćenje dva sunđera – jedan za gornje, obično čistije delove, a drugi za donje, prljavije delove karoserije.

8)  Ne zaboravite oprati pragove i druge skrivene delove.

9)  Nakon pranja, treba obrisati auto kako ne bi ostajali tragovi od vode. Najbolje je koristiti mikrofiber krpe (tzv. magične). Natopite je vodom, dobro iscedite i zatim nežno skupljate vodu sa kola. Čim se natopi vodom, iscedite je. Jelenska koža takođe može da obavi posao i mnogi je koriste, ali je mikrofiber krpa ipak bolja. Brišite odozgo na dole, isto kao što ste prali. Ovaj deo posla mnogi vozači najviše mrze: ocediće se, osušiće se, ko još briše auto… Ipak, i ovaj korak je veoma važan da bi lak sačuvao svoj sjaj.

10)  Otvorite vrata i obrišite pragove i druge delove na kojima se našla voda.

Kako oprati točkove?

Mnogi, čak i u auto perionicama, koriste razblaženu sonu kiselinu kako bi brže uklonili zalepljenu nečistoću i masnoću. Treba imati u vidu da je sona kiselina veoma agresivna i da može da ošteti lak/boju na alu felnama.

Stoga treba koristiti posebna sredstva za čišćenje alu felni:

a)  Felne prvo dobro isprskajte vodom i oprati šamponom kako bi se uklonilo što više nečistoće

b)  Naprskajte posebno sredstvo za čišćenje alu felni. Obavezno pročitajte uputstvo za upotrebu (!!!) – neka sredstva se ostavljaju da deluju samo 15 ili 30 sekundi, druga jedan minut, a treća i do pet minuta.

c)  Nakon što prođe vreme predviđeno za delovanje sredstva, možete samo da isperete felne, a ukoliko se prljavština jače zalepila možete da se poslužite i posebnom četkom, krpom ili sunđerom. U ovom slučaju ne morate striktno da pratite uputstva za upotrebu, pošto samo ispiranje neretko neće biti dovoljno za uklanjanje sve nečistoće. Naime, kod nekih sredstava se pominje samo ispiranje.

d)  Nipošto ne koristite sredstva za čišćenje po jakom suncu ili ukoliko su felne vrele.

Kada su u pitanju čelične felne, mogu da se koriste ista sredstva. Ratkapne možete da skinete pošto ćete ih tako lakše oprati, osim ukoliko se ne plašite da ćete ih oštetiti čestim skidanjem/stavljanjem ili ste ih učvrstili plastičnim vezicama, pa ne želite da ih sečete.

Kako da skinete smolu i ptičji izmet sa vašeg automobila?

Smola, biljni sok drveća i izlučevine raznih insekata i ptica koje žive u granama mogu da naprave ozbiljnu štetu na laku vašeg automobila. Izuzetno je važno da što pre počnete sa uklanjanjem opasnih nečistoća, kako im se ne bi dozvolilo da započnu hemijsku reakciju sa lakom. Što duže čekate, veća je mogućnost da će doći do trajnog oštećenja.

Kako ukloniti smolu? Prvo oprati automobil šamponom, kako biste uočili mesta na koja se smola zalepila. Poželjno je da koristite toplu vodu. Najefikasnija su specijalna sredstva namenjena upravo za uklanjanje smole, a možete ih naći u prodavnicama auto kozmetike. Potrebno je naprskati mesta sa smolom i obrisati krpom. Pažljivo pročitajte uputstvo za upotrebu, kako bi sredstvo delovalo što efikasnije.

Ukoliko niste u prilici da odmah kupite specijalno sredstvo za uklanjanje smole, postoje razna priručna sredstva, različite efikasnosti.

–  medicinski alkohol. Natopite vatu alkoholom, stavite na smolu, ostavite nekoliko minuta i oprati

–  uljani razređivač. Natopite vatu i blagim pokretima skidajte smolu. Budite pažljivi, kako ne bi došlo do oštećenja laka

–  sredstvo za odleđivanje brava. Stavite par kapi na smolu, sačekajte nekoliko minuta i obrišite

–  margarin/puter. Deluje neobično, ali može da pomogne. Namazati debeo sloj, ostaviti duže da deluje i oprati

–  jestivo ulje. Ulje rastvara smolu, ali mu je potrebno mnogo vremena. Stoga mesto sa smolom natopite uljem uz pomoć vate ili neke krpice i ostavite preko noći. Ujutro prebrišite i operite. Poslužiće i ulje za bebe ili mleko za sunčanje

Efikasnost svakog od navedenih sredstava zavisi od mnogo faktora, kao što su temperatura vazduha i same površine automobila, vrsta nečistoće, dužine stajanja… Nipošto ne koristiti nitro razređivač, sredstva za čišćenje kočnica ili kočiono ulje.

U potpunosti ste uklonili smolu, biljni sok, mednu rosu ili ptičiji izmet, ali su na laku ostale fleke. Šta učiniti? Zavisi od slučaja do slučaja. Ponekad će ponovno pranje ili korišćenje profesionalnih sredstava pomoći, ali često neće.

Tada je jedino rešenje poliranje. Ukoliko ni poliranje ne pomogne, što može da se desi ako je nečistoća dugo bila u kontaktu sa lakom, neophodna je ozbiljnija (i skuplja) intervencija.

Ptičiji izmet najopasniji! Ptičji izmet uklanjajte odmah! Ne čekajte da dođete kući ili na benzinsku pumpu. Ako nemate flašu vode u automobilu, svratite u prvu prodavnicu, kupite vodu i maramice i uklonite izmet.

Zaključak

Lak vašeg automobila će vremenom matirati i dobiti sitnije ili veće ogrebotine koliko god ga pazili. Pranje, sunce, so, parkiranje, smola i sok sa drveća, ptičji izmet… Ono što možete da uradite kako biste taj proces usporili jeste pažljivo pranje uz odgovarajuća sredstva, kvalitetno voskiranje, povremeno poliranje (profesionalno) i slično.

Sve zavisi od toga koliko vam je stalo da auto sija kao ukras na novogodišnjoj jelki i koliko ste novca/truda/vremena spremni da uložite.

Pripremio: Dragan Romčević

Preuzeto sa: www.polovniautomobili.com


Ostavite odgovor