Mercedes-Benz 300 SL Coupe 1954. – 1963.- Istorija modela

Mercedes-Benz 300 SL Coupe

Mercedes-Benz 300 SL Coupe

Jedan i jedini. Najlepši Mercedes svih vremena. Najljepši coupe svih vremena. Ovo su samo neke od rečenica svojstvene jednom posebnom automobilu – Gullwingu.

New York, 1954. – rođenje zvezde

Sedam godina nakon završetka rata, Stuttgartski je proizvođač automobila prilično čvrsto stajao na nogama. U takvim prilikama otvorila se mogućnost za izradu prvog posleratnog supersportskog automobila koji će svojim izgledom i tehnologijom u najboljem svetlu predstavljati dostignuća Mercedes-Benzovih stručnjaka. 1952. godine Mercedes šalje na legendarnu trku Mille Miglia prvi prototip nesvakidašnjeg coupea na koji niko još nije obraćao preveliku pažnju. Ali, 6. februara 1954. godine na salonu automobila u New Yorku Mercedes je predstavio senzaciju – model Mercedes 300 SL Coupe u tradicionalnoj Stuttgartskoj sportskoj srebrnoj boji. Zvezda je rođena!

1954. – direktno ubrizgavanje!

Zavodnički styling ovog prelepog automobila bio je, i još uvek jeste, poput magneta. Fantastična koncepcija niskog sportskog automobila sa dugačkim poklopcem motora i malenom kabinom sa do tad neviđenim vratima (galebova krila) koja su otvorena ostavljala utisak kao da će automobil poleteti, a sve to uobličeno neverovatno elegantnim, a opet sportskim linijama bili su preduslovi da Mercedes 300 SL istog trenutka postane automobil snova.

Mercedes Benz 300 SL Coupe

Mercedes Benz 300 SL Coupe

Nemoguće se odlučiti je li lepši Gullwingov prednji kraj s dominantnom maskom i prelepim hromiranim branikom, ili je lepša bočna silueta s genijalnim krilcima iznad blatobrana i savršenim otvorima za vazduh iza prednjih točkova ili pak mala seksi guza. Uz avangardni dizajn Mercedes 300 SL Coupe bio je senzacija i sa tehničke strane. Šasija je bila izvedena od posebnih cevi, a napredni trolitreni redni šesterocilindrični motor bio je postavljen pod nagibom u svrhu postizanja što niže siluete nosa automobila. Uz to, Gullwingov R6 motor bio je prvi motor na svetu s direktnim ubrizgavanjem goriva u cilindre, sistemom koji su ostali proizvođači počeli primenjivati 45 godina kasnije. Sa direktnim ubrizgavanjem goriva Gullwingov je motor razvijao 40 konjskih snaga više u odnosu na trkačku verziju s klasičnim karburatorom. Genijalno!

Samo za odabrane

Jasno, vrhunski sportski automobil morao je imati i “vrhunsku” cenu 26 000 DEM sada se ne čini mnogo, ali u ono vreme to je bilo pravo bogatstvo. I tako je Gullwing za obične smrtnike postao tek predmet želja, a klijentela, koje nije manjkalo, mahom se sastojala od Hoolywoodskih i sportskih zvezda, bogatih biznismena i bliskoistočnih šeika. Jordanski kralj Hussein, Sophia Loren, Tony Curtis, Stirling Moss – samo su neke od slavnih osoba koje je privukla magnetska privlačnost Mercedes-Benzovog coupea. Gullwing je bio stvar prestiža i govorio je o vlasnikovom ukusu više od hiljadu reči.

“Sportski automobil budućnosti postao je stvarnost”

Uz sva tehnička dostignuća i izgled istinskog supersportskog automobila, svi su s nestrpljenjem očekivali prve test vožnje. Ugledni nemački časopis “auto, motor und sport” ovako je opisao Mercedes 300 SL: “Između svih današnjih sportskih automobila, Mercdes-Benz 300 SL ujedno je najrafiniraniji i najfascinatniji od svih – automobil snova.” Britanski “AutoSport” je pisao: “Mercedes-Benz 300 SL je automobil s prelepim spoljnim izgledom i gotovo neverovatnim performansama. Njegov dizajn i tehnička kvaliteta graniče s perfekcijom, a celi koncept predstavlja beskompromisnu realizaciju novih ideja koje automobil otelotvoruje.” Američki “Road & Track” nije bio ništa manje impresioniran: “Kada se komforan interijer ukombinuje sa izuzetno dobrom upravljivošću, gotovo zastrašujućim držanjem puta, laganim ali istovremeno savršeno preciznim upravljačem i performansama koje su na razini ili čak i bolje od najboljih automobila današnjice, tada se može reći još samo: sportski automobil budućnosti postao je stvarnost.”

1954. – 232 km/h

Gullwingov šesterocilindrični motor zapremine 2996 ccm bio je postavljen napred uzdužno, imao je dva ventila po cilindru i već spomenuto direktno ubrizgavanje goriva u cilindre. Najveća snaga iznosila je 215 KS pri 5800 o/min što je bilo dovoljno za vrhunske performanse 1293 kilograma laganog automobila. Do 100 km/h stizalo se za 7.2 sekundi, a najveća brzina iznosila je u to vreme ogromnih 232 km/h za jedan putnički automobil. Merecedes je sa modelom SL nastupao i na raznim sportskim takmičenjima. Uz serijski takmičarski model napravljen je i specijalni trkački model – 300 SLR – s osmocilindričnim motorom najveće snage između 276 – 310 KS. S tim je modelom Stirling Moss 1955. godine pobedio na legendarnoj trci Mille Miglia i u Nemačkoj, Švedskoj, Irskoj i Siciliji što je konačno rezultiralo naslovom timskog prvaka sveta za srebrne strele iz Stuttgarta.

Mercedes Benz 300 SL Coupe

Sportski automobil veka

Do 1957. godine Mercedes-Benz je isporučio 1400 primeraka ovog fascinantnog automobila. Ukoliko danas želite posedovati deo legende, morate biti dobro upućeni obzirom da se retki primerci prodaju. Cene variraju zavisno hirovima klijenata i vlasnika, ali 250 000 eura je jedna “poštena” cena za odlično očuvani primerak legende koja je 1999. godine na internacionalnom takmičenju  prozvana – sportskim automobilom veka.

Motor:    Redni, 6 cilindara
Zapremina (cm3):    2996
Snaga (kW/KS):    158/215 @ 5800min
Ubrzanje 0-100 km/h (s):     7.2
Maksimalna brzina (km/h)    232
Dimenzije DxŠxV (mm):     4217x1778x1300

Pripremio: Luka Lukčić
Preuzeto sa: www.vidiauto.com


Ostavite odgovor