Jeep Grand Cheroke 1999. – 2004. – Polovnjaci, iskustva

Jeep Grand Cheroke

Jeep Grand Cheroke

Robustan izgled i snažni pogonski agregati stavili su Jeep Grand Cheroke u vrh prodajnih lestvica terenskih automobila, ali ipak je to auto za šminku a ne za teren.

Jeep Grand Cheroke

Jeep Grand Cheroke

Pogonski motori su tipično američki. Snažni i veliki potrošači. Međutim, za evropsko tržište na početku se ugrađivao prilično loš 2,5 -litreni turbo dizelaš snage 115 KS, koji je kasnije zamenjen puno boljim 3,1 -litrenim TD motorom snage 140 KS. Benzinski motori troše previše benzina pa nisu bas preporučljivi. Naime potrošnja se retko spušta ispod 17 – 18 litara / 100 km, dok se kod teže noge na gasu penje i na 30-ak litara/100 km, što je ekvivalentno Ferarriju koji ipak nudi neuporedivo više užitaka u vožnji.


Tragovi korozije na koje se može naići detaljnim pregledom karoserije Jeep Grand Cheroke -a ukazuju na oštećenja vozila u saobraćajnoj nesreći. Treba paziti na diferencijal snažnijeg modela, jer je osetljiv na kvalitetu ulja. Sredstvo za podmazivanje najbolje je menjati samo u ovlašćenom servisu, jer ga treba pomešati sa specijalnim aditivom ili će u suprotnome razdelnik vrlo brzo početi bučati, pa se uskoro mora zameniti. Nakon svega nabrojanog najbolja je preporuka model 3,1 TD jer nudi dobre performanse uz umerenu potrošnju, koliko umerena može biti za ovakav automobil.

Jeep Grand Cheroke - unutrašnjost

Jeep Grand Cheroke – unutrašnjost

Na što trebate paziti 
Vešanje

Korozija na vešanju kod novijih modela je nepoznanica, dok je kod prvih serija već predstavlja probleme. Vrlo su česta curenja ulja kod 2,5-litrenog dizelskog motora što ukazuje na problem kod ležajeva ili zaptivke.

Svetla

Svetla svetle prilično jako i nema nikakvih problema dok se ne počne nakupljati vlaga, a onda sijalice pregorevaju vrlo brzo.

Kočnice

Kočnice na zadnjoj osovini su prilično loše. Koče neravnomerno kod većine modela pa je potrebno dodatno nameštanje. Ručna kočnica ponekad zna zablokirati.

Zaključak

Veliki , automobil sa problemima. Vešanje i kočnice nisu baš primerena ovako skupom automobilu.

Kratka istorija modela – Jeep Grand Cheroke

1993 – počinje prodaja u Europi
1994 – novi motor: V8 5,2/ 211 KS
1996 -2,5 TD/ 115 KS; lagani redizajn; V8 5,2/ 241 KS
1999 – novi četverolitreni motor sa šest cilindara 4,0/ 190 KS 3,1 TD/ 140 KS

Tehnički podaci

Karoserija  – terensko vozilo, 5 vrata
Motor –  4, 6 i 8 cilindrični motori, kasnije V oblika, 2499 do 5901 cm, 115 do 241 KS
Pogon – stalni na sve točkove

Preuzeto sa: vidiauto.com


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *