Hyundai / Kia 1.6 CRDi motor

Hyundai / Kia 1.6 CRDi motor

1.6 CRDi motor

Tehnološki skok od strane korejskih proizvođača u protekloj deceniji i dalje fascinira mnoge ljubitelje automobila. Duo Hyundai / Kia je odlučio da dokaže da može da stvori ne samo atraktivnu spoljašnjost i unutrašnjost, već i motore visokih performansi. Dobar primer je popularni 1.6 CRDi dizel koji uživa veliki ugled. Da li ima slabe tačke?

Motor 1.6 CRDi se proizvodi od decembra 2006. i pripada porodici U , koji obuhvata sve male dizel motore sa kapacitetima u rasponu od 1,1 do 1,7 litara . Već 2009. godini pojavila se noa generacija motora ( poznati kao U2 ) , koji je uveo , između ostalog , DPF filter kako bi bio u skladu sa Euro 5. Pored blizanaca modela CEE’D / I30 motor je ugrađivan u skoro sve najpopularnije modele , tako da se možete sresti i u  Soulu, i20 i Accent modelima.

Mali , četvorocilindrični dizel napravljen u common rail tehnologiji  dolazi u četiri verzije sa snagom  od 90 , 110 ( od 2012. ) , 115 i 128 KS , koji se pojavio na tržištu 2010. Prednosti uključuju modernu konstrukciju (uključujući glavu motora sa četiri ventila i koristiti turbinu sa promenljivom geometrijom lopatica u jačim verzijama ) , visoku kulturu rada , dobru dinamiku i izdržljivost iznad proseka. Prosečna potrošnja goriva u zavisnosti od modela i temperamenta vozač iznosi oko 4,9 – 9 litara na 100 km.

Oba generacije 1.6 CRDi pozitivno iznenađenje sa svojom izdržljivošću i nisu poznati po tjuningu.. Motor u starijoj verziji nema plivajući zamajac , koji u drugim dizel motorima poznate sa niskim vitalnošću i visokim troškovima popravke. Međutim , kvačilo može stradati  prevremeno. Motor za pogon koristi lanca. Motori sa 115KS imaju problem gubitka snage zbog problema sa  turbokompresorom. Kia je kod modela  sa ovim motorom proizvedenih u periodu  2006. – 2009. promenila softver.

Tu su i problemi sa sistemom za ubrizgavanje Bosch – srećom elementi sistema mogu da se remontuju , što znatno smanjuje troškove bilo kakvih popravki. U novijim modelima korišćenim uglavnom u gradu može biti problema sa  začepljenim DPF filterom. I … to je u osnovi dovoljno – do sada nije bilo nikakvih drugih ozbiljnih problema , što potvrđuje ugled.

1.6 CRDi motor  ima veoma dobru reputaciju među korisnicima koji vrlo retko imaju ozbiljne probleme sa njom . Preporučuje se jača verzija zbog boljih dinamike, zadržavajući umerenu potrošnju goriva .


Ostavite odgovor