Honda NSX 1990. – 2005. – Istorija modela

Honda NSX

Honda NSX

“Enzo Ferrari može biti zahvalan što nikad nije dočekao da vidi Hondu NSX“.

Ovom rečenicom mediji su započeli izveštaje o prvom pravom Japanskom super-automobilu kada je predstavljen na salonu automobila u Čikagu 1989 godine. Po prvi put u istoriji, kupac je mogao da dobije super-automobil koji, ne samo što je bio lagan za vožnju kao i porodična Toyota Corolla, već je imao i kvalitet na duži period i zavidne performanse. Upravo iz navedenog razloga, Honda NSX se smatra jednim od najboljih super-automobila ikada proizvedenih, iako po mnogima nije imala performanse da parira Italijanskoj i Nemačkoj konkurenciji. Istorija ovog automobila počinje početkom 1980ih godina. Do tog perioda, Honda je stekla reputaciju kvalitetnih pristupačnih automobila, kao što su Civic i Accord, ali kompanija još uvek nije imala proizvod koji će je staviti u centar pažnje.

Honda NSX

Honda NSX

Dok je Toyota stekla slavu sa 2000GT, prvim Japanskim super-automobilom, a Nissan sa luksuznim Prince modelima i sportskim Datsunima, Honda se uglavnom koncentrisala na jeftinije automobile za svakodnevnu upotrebu. U istom periodu, Japanska auto industrija je eksplodirala širom sveta, a pretežno u Severnoj Americi, gde su se kupci okretali manjim i ekonomičnim autima nakon svetske ekonomske krize. Kupci su ubrzo primetili da su Hondini automobili ne samo ekonomični i jeftini, već i kvalitetni na duži period, što je Japanskom gigantu donelo visoku prodaju i profit. U želji da primeni imidž da može samo da proizvodi jeftine automobile, početkom 1980ih godina Honda počinje da radi na dva veoma ozbiljna projekta. Jedan od njih je bio potpuno nova premijum divizija, Acura, koja je debitovala na Američkom tržištu 1986 godine kao prva Japanska luksuzna kompanija.

Mnogo više pažnje je privukao prvi super-automobil kompanije, na kome je Honda počela sa radom 1984 godine. Kao inspiracija za NSX su služila dva legendarna Italijanska automobila – Ferrari 308/348 i Lamborghini Countach. Hondina istraživanja su pokazala da iako navedena dva automobila definitivno imaju izgled i zvuk super-automobila, većina njihovih vlasnika su nezadovoljni što su dosta teški za vožnju. To se posebno odnosilo na lošu preglednost, komplikovane menjače i generalno loš kvalitet automobila na duži period. Japanski gigant je bio siguran da, sa minimalnom pomoći Italijanskih dizajnera, može da spoji karakteristike koje su učinile Ferrari i Lamborghini popularnim sa proverenom Japanskom mehanikom. Iz navedenog razloga, Honda se obraća čuvenoj Italijanskoj dizajnerskoj kući Pininfarina u želji da razvije prvi Japanski super-automobil sa motorom postavljenim u sredini.

Honda NSX

Honda NSX

Italijani su imali spreman dizajn i prvi prototip nešto kasnije pod HP-X (Honda Pininfarina Xperimental) oznakom sa centralno postavljenim 2.0L V6 motorom. U želji da parira najboljim automobilima koje su Italija, Nemačka i Amerika imali da ponude, Honda kontaktira dva velika imena u svetu Formule 1 – Ayrton Sennu i Satoru Nakajimu. Dok je Senna uglavnom služio za savete kakav bi serijski model trebao da bude, Nakajima je korišten kao test vozač u ranim fazama razvoja. U razvoju ovog automobila, glavni inženjeri su proučavali pokretnost F-16 aviona i želeli da se vozač oseća jednako komotno kao u značajno jeftinijoj Hondom Civic. U poređenju sa ranim prototipom, najveća razlika kod serijskog modela je bila u vidu šasije, koja je urađena kompletno od aluminijuma, čime je automobil bio za 200 kg lakši u poređenju sa rivalima i imao težinu od samo 1,340 kg.

Za razliku od rivala, koji su imali V8 i V12 motore, NSX je pružao dosta civilizovaniji 3.0L V6 motor sa 270 ks, dok se snaga prenosila na zadnje točkove preko izbora pet brzina manualnog i četiri brzine automatskog menjača. To je bilo dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za samo pet sekundi čime je NSX bio brži od značajno skupljeg Ferrarija 348, koji je prelazio istu distancu za 0.2 sekunde sporije. Za proizvodnju su bili zaduženi 200 inženjera, koje je Honda lično trenirala i koji su bili zaduženi samo za ovaj automobil, pošto se proizvodnja odvijala odvojeno od ostatka Hondinih automobila. NSX je debitovao na salonu automobila u Čikagu 1989 godine i prodavao se pod dve oznake. U želji da promoviše novu diviziju Acura na Američkom tržištu, svi modeli na ovom kontinentu su nosili Acura oznaku, dok se modeli za ostatak sveta prodavali kao Honde.

Honda NSX

Honda NSX

Publika se našla u čudu jer nikada ranije sličan automobil nije stigao iz Japana. NSX je proglašen za automobil godine u Australiji i Americi, a Motor Trend, najpopularniji Američki auto magazin, je upozorio Ferrari, Porsche i Jaguar da budu veoma uplašeni, jer je NSX bolji automobil u svakom pogledu od onoga šta su oni ikada proizveli. Posebne pohvale su išle na račun tehnologije, koja je korištena po uzoru na Formula 1 bolide, kao i laganoj vožnji sa kojom NSX je mogao da se koristi kao gradski automobil u jednakoj meri kao i Honda Civic. Iako je prodaja startovala više nego uspešno, i uskoro Honda nije uspevala da proizvede dovoljan broj primeraka, početkom 1990ih godina konkurencija je napredovala do tolike mere da je NSX već počeo da zaostaje.

Honda NSX

Honda NSX

Umesto većeg motora sa više snage (ali i dodatne težine), Honda predstavlja laganu NSX, sa R oznakom i težinom od samo 1,230 kg. Dok je ovaj automobil imao identičan motor kao i ostatak modela, Japanski gigant je uspeo da smanji težinu za čak 230 kg, zahvaljujući korišćenju laganih materijala. Modifikovana suspenzija, veće kočnice i bolja aerodinamika su samo dodale na tome da NSX postane strah i trepet na stazama širom sveta, a posebno dobri rezultati su ostvareni na Nemačkom Nurburgringu. U istom periodu NSX počinje ozbiljnije da se takmiči i u auto sportu. Od samog početka, NSX je služio kao safety car tokom godišnje Formula 1 trke na Suzuka Circuit, a rani pokušaji da se ostvare zapaženi rezultati u 24 sata Le Mansa nisu urodili plodom. Najbolji rezultat NSX je ostvario na 1995 Le Mansu kada je ostvarena pobeda u GT2 klasi i osvojeno ukupno osmo mesto u plasmanu.

Honda NSX

Honda NSX

Ovaj automobil je igrao značajnu ulogu i u Japanskoj Super GT seriji, a na kratko se takmičio i u SCCA World Challenger seriji. Sredinom 1990ih godina, Honda predstavlja i NSX sa targa krovom, a dve godine kasnije debituje i novi 3.2L V6 motor. Snaga je povećana na 290 ks, a ubrzanje do 100 km/h smanjeno na 4.5 sekunde. Dve godine kasnije debituje još jedna specijalna verzija, i to Alex Zanardi Edition, sa kojom je Honda želela da proslavi dve uzastopne titule osvojene u Američkoj CART seriji sa istoimenim vozačem. Svi primerci su imali volan na desnoj stari, modifikovanu suspenziju i za 68 kg nižu težinu, a proizveden je samo 51 primerak. Prvi primerak još uvek pripada Zanardiju i specijalno je modifikovan za Italijanskog vozača za vožnju iako je Zanardi izgubio obe noge tokom sudara 2001 godine.

Honda NSX

Godine 2002 NSX dobiva prve veće dizajnerske promene i moderniju mehaniku. I pored većih dimenzija Honda je uspela da smanji težinu za oko 100 kg, a najveća dizajnerska promena se odnosila na otvorene farove. Iste godine debituje možda najbrža serijska NSX ikada proizvedena, i to NSX-R GT, urađena za homoligaciju za Japansku Super GT seriju, a proizvedeno je samo pet primeraka. Jedan takav automobil je ostvario vreme od sedam minuta i 56 sekundi na čuvenoj Nemačkoj Nurburgring stazi, što je identično vreme ostvareno od strane mnogo modernijeg i skupljeg Ferrarija F360 Challene Stradale. I pored velikih pohvala, do 2005 godine prodaja NSX je pala na svega par stotina automobila na globalnom nivou. Do istog perioda je stigla i nova konkurencija, kao što su Ferrari F430, Lamborghini Gallardo i Ford GT, koji su pružali moderniji dizajn i tehnologiju, ali i bolji vozački doživljaj – naučeni iz sopstvenih grešaka godinama ranije.

Honda NSX

Iste godine stiže i velika kriza u svetu i Honda odlučuje da obustavi proizvodnju posle 2005 godine, uz obrazloženje da je ovaj super-automobil previše skup za razvoj i proizvodnju da opravda visoka ulaganja. Od tada Japanski gigant je nekoliko puta obećavao naslednika, a zatim odustajao od ideje zbog teške finansiske krize. Međutim, na salonu automobila u Detroitu 2012 godine, urađen je prvi korektniji potez kada je publici predstavljena Acura NSX koncept, a Honda obećava da će se ovaj automobil naći u serijskoj proizvodnji do 2015 godine sa hibridnim V10 motorom. Honda NSX se danas smatra jednim od najkvalitetnijih super-automobila ikada proizvedenih. Tokom svoje dugogodišnje istorije, NSX je jedan od retkih automobila koji nikada nije imao veći opoziv, a ni modeli sa 200,000 kilometara na satu nisu retkost.

Honda NSX

Iako je proizvodnja prestala 2005 godine, NSX i danas drži visoko na popularnosti i polovni modeli su značajno traženi. Cene takođe nisu preterano skupe i kreću se od 30,000 dolara/evra za solidno očuvane modele. Tako da ukoliko niste mogli da priuštite ovaj automobil u mladosti, i ukoliko ste svakodnevno gledali u njegov poster i maštali, ovo je idealna prilika za vas …

Autor: Talladega
Slike: Honda
Preuzeto sa: www.brzabrzina.com


Ostavite odgovor