Fiat Bravo 2007. – 2014. – Polovnjak, iskustva, motori

Fiat Bravo

Fiat Bravo

Posle konzervativnog Stila, 2007. god. Fiat izbacuje Bravo koji je imao atraktivniji dizajn. Pored atraktivnog dizajna, nudi i pristojan konfor, snažni dizel motori, turbo motori sa malom zapreminom, šestostepeni menjači (osim 1.9 JTD 88 kW) i sve po povoljnoj ceni. Glavni nedostaci Brave su samo jedna verzija karoserije i relativno ograničen unutrašnji prostor vozila.

Fiat Bravo je proizveden između 2007. i 2014. godine. Za to vreme, prošao dva restailinga. Prvi je izvršen 2010. godine. Drugi restailing Fiat Bravo-a je rađene 2014.  za  južnoameričko tržište. Kod Fiat Bravo su modifikovani prednji branik i prednja svetla, i od tada se  proizvedi i u Brazilu.

Godina proizvodnje: 2007 – 2014
Restailing: 2010., 2014.
Klasa: niža srednja klasa
Konkurenti: Renault Megan, Vw Golf, Peugeot 307, Citroen C4
Modeli: 5 vrata hatchback
Euro NCAP: ★★★★★ (2007)

Fiat Bravo 2007. - 2014.

Fiat Bravo

Prednosti – Fiat Bravo

+ Oblik
+ Jednostavnost upravljanja
+ Šasija
+ Prostrana kabina
+ Precizni menjači
+ Veličina prtljažnika
+ Ekonomični i moćni dizel motori

Slabosti – Fiat Bravo

– Nedostatak skladišnog prostora
– Slaba čitljivost brojača
– Otključavanje poklopca za gorivo pomoću ključa
– Meki upravljač
– Pouzdanost
– Samo jedna verzija karoserije

Fiat Bravo je dobro u pogledu sigurnosti: postigao je pet zvezdica u testovima Euro NCAP-a, a ESP je bio standardan u ponudi od samog početka.

Tip karoserije: hečbek sa pet vrata
Dimenzije (Dužina x Širina x Visina u mm): 4336 x 1792 x 1498
Međuosovinsko rastojanje (mm): 2600
Prostor za prtljag (l): 400/1175
Pogon: prednji točkovi
Zapremina rezervoara goriva (l): 58

MOTOR – Fiat Bravo

Fiat Bravo 2007. - 2014.

Na početku proizvodnje Fiat Bravo je išao sa velikim brojem motora. 2010. godine pronuda motora je drastično smanjena. 1,4-litarski osnovni motor sa 66KW/90KS koji je vrlo pitom, za prazan Fiat Bravo sa skoro 1200 kilograma. 1,4-litarski T-Jet (turbo) dolazi u tri verzije: 88KW/120KS, 103KW/140KS i 110KW/150KS. Prvi i zadnji su u ponudi do 2010., a zatim su zamenjeni srednjim, koji je opremljen sistemom Start & Stop. Sa dizelima je još komplikovaniji. 1.6 MultiJet (ili M-Jet) sa 66KW/90KS je isporučen samo 2009. godine, sa 88KW/120KS od početka 2008. godine do početka 2010. godine. U međuvremenu, verzija od 77KW/105KS od 1.6 JTD, koji je dostupan u kontinuitetu od početka 2008. godine. Poznati 1.9 JTD je isporučen u dve verzije. Sa 85KW/115KS samo u 2008. godini, sa 110KW/150KS od početka prodaje do početka 2009. Najzad, 2.0 JTD sa 121KW/165KS kao vrhunska motorizacija isporučuje se od kraja 2008. godine do početka 2010. godine.

Pogon se prenosi na prednju osovinu, gotovo u svim slučajevima koristeći šestostepeni manuelni menjač. Za 1.9 JTD MultiJet (88 KW) motor koristi petostepeni menjač. Kao alternativa manuelnim menjačim, benzinski motor 1.4, T-jet (88 KW), isporučuje se sa elektronskim menjačem Dualogic. Ručno biranje brzinqa je uglavnom tačno.

Fiat Bravo problemi i kvarovi

Na šta treba obratiti pažnju pre nego što kupimo Fiat Bravo II? Najveći nedostatak ovog modela su ozloglašeni silen blokovi pozadi – problem se uglavnom odnosi na automobile proizvedene na početku. Kod prednjeg trapa problematičani su stabilizatori, čuju se prilikom prelaska preko neravnina. Sa druge strane, dobra zaštita od korozije zaslužuje pohvalu. U modelima sa početka proizvodnje postoje i kvarovi hladnjaka za klima uređaje. Korisnici Bravo II se žale na prevremenu habanje kvačila. Sa manjim nedostacima, vredi spomenuti magljenje farova. Neispravne komponente takođe uključuju blokiranje kočionih čeljusti koje bi možda trebalo zameniti, inače kočioni sistem nije vrlo efikasan.

Koji od motora ima najmanje problema u radu? Što se tiče benzinskih motora, oni stvarno ne pružaju neprijatna iznenađenja svojim korisnicima. Međutim, redovno treba proveravati nivo ulja koji može vremenom nedostajati. Najbolji kompromis između pristojnog sagorevanja i dobrih performansi su super-punjeni 1,4-litarski motori. Kada je u pitanju dizel motori, takođe nemate gotovo ništa osim problema  sa EGR ventilom  i curenju turbopunjača.

Od poremećaja često postoji gubitak rashladne tečnosti kroz porozni hladnjaka, gde je jedini lek zamene hladnjaka. Povremeno, probleme pravi i pumpa za vodu. Preporučuje se da se pumpa za vodu zamenjuje sa razvodom. Slabost vozila je otpornost boje, koja je slabo otporba na oštećenje boje i  ogrebotine i oštećenja usled udara kamenčića. Povremeno, na zadnjoj strani prtljažnika se javlja rđa na dnu prtljažnika. Takođe proverite funkcionalnost trećeg stop svetla, obično je problem oslabljeni kontakti koje treba da popravi, ali ponekad je potrebno da se zameni cela jedinica. Kožni volan je relativno osetljiv na rukovanje i ima kraći vek trajanja. Povremeno zamagljuju svetla ili blinkaju zbog malih oštećenja ili ulaska vode (posebno zadnjeg) svetla.

Postoje problemi sa korozijom zadnjeg dela izduvnog  sistema (naročito u slučaju benzinskih verzija koji se koriste na kratkim relacijama) ili kvara halogenih sijalica u sa kratkim svetlom. Takođe, po mala curi ulje na semeninzima. Dobro je proveriti funkcionalnost klima uređaja, proverite drugu opremu vozila (npr. Blue & Me-čitanje flash diskova, sms, itd.), kvarovi se često rešavaju ažuriranjem softvera. Sa više od jednog kilometra kilometraže, može se naći prednja osovina, pri čemu se prvi put pojavljuju stabilizatorske trake otporne na habanje, što pouzdano ukazuje na zvuk klipa pri prelasku nejednakosti.

U slučaju motora 1.9 MJTD 110 KW može nastati problem sa alternatorom (diode), druge verzije motora su pouzdanije. U slučaju dizel motora, posmatrajte stanje plivajućeg  zamajca.  Obratiti pažnju na brizgaljke, koje otkriva grub i nepravilan rad motora ili teško startovanje. Problemi može napraviti začepljen EGR ventil, začepljen zbog čestih vožnju po gradu ili previše nežne vožnje. Zatvoreni EGR ventil se ponekad čisti, ali je češće potrenba zamena. Proveriti turbokompresor automobil  slabije vuče, veća potrošnja ulja, curenje ulja u usisni vod i slično. Za 1,6 JTS i 1.9 MJTD 110 KW ponekad postoje problemi sa klapnom i posebno njihovom prvobitno postavljenom kontrolom, uzrokuje nagli gubitak snage (motor u sigurnosnom režimu radu), čišćenje retko pomaže, tako da obično zameni ceo usisni modul, jer klapna je deo plastične usisne grane.

U slučaju DPF dizel motora, životni vek filtera varira zavisno o tome kako se vozilo koristi , DPF traje  200-250.000 km. Ponekad, životni vek može biti veći, ali ponekad čak i manji, posebno ako su automobil često koristi na kraćim relacijama kada filter ne može dobro da se oporavi, pošto se regeneracija često prekida (naročito stariji 1.9 JTD (88 i 110 KW) , koji imaju DPF filter daleko od motora). To dovodi do bržeg habanja, a time i kraćeg veka DPF filtera. Probleme obično prijavljuje lampica na instrument tabli, motor ide u sigurnosnom režimu rada. Približni kraj filtera DPF obično se javlja povećanom učestalošću regeneracije uz blagi porast potrošnje. Signal za čišćenje filtera takođe može biti rastući nivo ulja, koji se zatim miješa s gorivom. Takođe je neophodno menjati ulje i filter.

Kod 1.4 T benzinskih motora, dolazi do curenja tečnosti za hlađenje na priključcima cevi zbog lošeg zaptivanja.

Za motore sa benzinskim motorom od 1.4 T obratite pažnju na posledice prekomerne potrošnje ulja. Problem se može desiti pre nego što automobil pređe 100 000 km i ukazuje na habanje cilindara i klipnih prstenova.

Benzinski motori su veoma izdržljivi. Njihov jedini problem je velika potražnja za uljem. Čini se da je u verziji 1.4 90 KS na 1000 km čak 200-300 ml, tako da je bočica za ponovno punjenje pored aparata za gašenje i rezervnog točka obavezna oprema ovog modela.

Kod 1.9 Multijet dizel motora (150 ks) može doći do pucanja zupčastog kaiša, što može dovesti do uništenja motora. Da biste izbegli probleme, budite sigurni da je redovno menjan zupčasti kaiš.

Po hladnom vremenu, često se javlja cviljenje španera.

Gubitak rashladne tečnosti kroz porozni hladnjak – zamena hladnjaka.

Manualni šestostepeni M32 menjač, koji može otkazati nakon 60-70.000 km (iako postoje i slučajevi vožnje blizu 200.000 km). Njegova slaba tačka je ležaj na kraju vratila, iza zupčanika šeste brzine. Prvo dovodi do problem biranja brzine. Ako se proces propadanja ležaja nastavi, moguća su dva scenarija. U prvom slučaju, ležaj se razbija i uništava unutrašnje komponente u menjačkoj kutiji (zupčanici, sinhronizeri). U drugom, on uništava ležište u kojem je ugrađena, pa čak i dovodi do pucanja kućišta. U ovoj verziji popravak je mnogo skuplji, jer morate menjati menjač. Da biste izbjegli probleme sa menjačem, potrebno je napraviti duži test pri brzini od preko 100 km/h u 5 i 6 brzini. Bučan rad menjača signalizira problem sa ležajem, onda je bolje tražiti drugi automobil. Teško je sprečiti otkaz ležišta, jer do njih doseže premalo ulja. Kao rezultat toga, slabo se hladi i pregreva se, pogotovo kada se vozi dinamičnije. Zbog toga, pri mirnom radu, ležaj može izdržati znatno duže kilometraže.

Još jedna loša reputacija je automatski Dualogic prenos. Ne samo da spor radi, već često se kvari  sistem kontrole.

Često zviždanje  kočnica na svim modelima. Problem je najverovatnije zbog nekompatibilnosti materijala za kočenje, ali to ne utiče na silu kočenja.

Pre nabavke obratite pažnju na glasno podnožje koje označava habanje gumenih silen blokova.

Česta pojava vetrova pri većim brzinama, zbog sleganja različitih delova karoserije. Da bi se rešio problem, pozicija vrat mora biti ponovo podešena, ali i branik.

Preglednost pozadi je loša, pa pregledajte branie i zadnja krila da li ima ogrebotina.

Oštećenja na komandnoj tabli (imitacija karbona) i panelima na vratima.

Brzo habanje obloge volana i obloge ručne kočnice.

Često pregorevanje sijalice koje osvjetljavaju instrument tablu i kontrolu  klima uređaj.

Česta pojava cvrčaka i škripe plastike na instrument tabli, ispod sedišta i na panelima vrat

Habanje kontaktnih površina upravljačkih poluga otežava normalan rad pojedinačnih funkcija (pranje vetrobranskog stakla, brisači …).

Fiat Bravo – Opozivi

17.09.2007. Zbog brzog habanja stabilizatora – za vozila proizvedena od  01.06.2007. do 30.06.2007.
07.12.2007. Zbog problema sa kočionim sistemom – za vozila proizvedena od  11.07.2007. do 14.11.2007.
29.05.2008. Zbog problema sa instalacijom oko turbopunjača (M-Jet) – za vozila proizvedena od  01.07.2007. do 20.04.2008.
08.08.2008. Zbog lošeg kvaliteta zavarivanja na zadnjem mostu – za vozila proizvedena od  01.06.2007. do 30.04.2007.

Fiat Bravo – Servis

Zamenu ulja prema proizvođaču na 30.000 km ili dve godine. Međutim, preporučljivo je skratiti intervale na maksimalno 20.000 km za dizel. Još brži interval  15.000 km se takođe preporučuje za benzinske motore. Oni imaju vrlo malo ulja (manje od 3 litara), tako da istrošiti brže ulje, što negativno utiče na život i trajanje motora, posebno opremljenim složenijim tehnikama (T-Jet i Multiair). Preporučljivo je da koristite ulja preporučena od strane proizvođač automobila. Zupčasti kajš se menja posle 120 000 km – važi za sve benzinske motore i dizel 1.9 88 KW, ili posle 150.000 km za 1.9 MJTD 110 KW, 1.6 i 2.0 MJTD MJTD. Proizvođači svećica preporučuju zamenu svećica nakon 30.000 km, a naročito u slučaju motora sa turbo punjenjem, preporučuje se ugradnja svećica propisanog tipa. Svi motori imaju hidraulično podešavanje ventila, osim 1.9 TDI 88 KW, gde se preporučuje da povremeno proverite ventile i  ako je potrebno preštelovati.


Motori

Model Zapremina Cilindar/
ventila
kW/КS Godina
proizvodnje
Napomena
Benzin
1.4 Fire 1368 cm³ 4/16 66 kW / 90 КS 2007–2010
1.4 Fire 1368 cm³ 4/16 66 kW / 90 КS оd 2009
1.4 T-Jet 1368 cm³ 4/16 88 kW / 120 КS оd 2007
1.4 T-Jet 1368 cm³ 4/16 110 kW / 150 KS оd 2007
1.4 T-Jet 1368 cm³ 4/16 88 kW / 120 КS оd 2008 Dualogic poluautomatik
1.4 Multiair Turbo 1368 cm³ 4/16 103 kW / 140 КS оd 2010
1.4 T-Jet 1368 cm³ 4/16 110 kW / 152 КS 2007–2010
1.8 E.Torq 1747 cm³ 4/16 95 kW / 130 КS оd 2010 za brazilsko tržište
1.8 E.Torq 1747 cm³ 4/16 97 kW / 132 КS оd 2010 za brazilsko tržište
Dizel
1.6 Multijet 1598 cm³ 4/16 66 kW / 90 КS оd 2009
1.6 Multijet 1598 cm³ 4/16 77 kW / 105 КS оd 2008
1.6 Multijet 1598 cm³ 4/16 77 kW / 105 КS оd 2009
1.6 Multijet 1598 cm³ 4/16 88 kW / 120 КS оd 2008
1.6 Multijet 1598 cm³ 4/16 88 kW / 120 КS оd 2008 Dualogic poluautomatik
1.9 Multijet 1910 cm³ 4/8 66 kW / 90 КS оd 2009
1.9 Multijet 1910 cm³ 4/8 88 kW / 120 КS оd 2008
1.9 Multijet 1910 cm³ 4/16 110 kW / 150 КS оd 2008
2.0 Multijet 1956 cm³ 4/16 121 kW / 165 КS 2008–2012

Izvor: wikipedia.org


Fiat Bravo 1.9 mjet

Fiat Bravo cena polovnjaka – pregled polovnjaka


One Comment

Ostavite odgovor