Bosch VP44 – Kvarovi pumpe visokog pritiska Bosch VP44

Bosch VP44

Bosch VP44

Kvarovi kod Bosch VP44 pumpe visokog pritiska se mogu podeliti:

1. Kvarovi elektronike pumpi koji odnose 60 – 70 % ukupnih kvarova
2. Kvarovi mehanike pumpe koji odnose oko 25% od ukupnih kvarova
3. Curenja to jest greške u dihtovanju pumpi koji odnose oko 15% od ukupnih kvarova

KVAROVI ELEKTRONIKE – pumpe visokog pritiska Bosch VP44 

Kvarove elektronike pumpe visokog pritiska Bosch VP44  konstatujemo dijagnostičkim uređajem . Uglavnom je to greška “Ventil za podešavanje količine goriva” misli se na gornji ventil koji se nalazi između cevi dizni. Ovako pokvarena pumpa ne daje gorivo na izlazu, te auto neće da upali.
Na test stolu pumpa se odaziva možemo podesiti količinu i ugao, kada zavrtimo pumpu očitavamo broj okretaja i temperaturu, ali pumpa ne brizga gorivo. U kvaru je mosfet tranzistor u stepenu za pobudu ventila goriva. Tranzistor se može efikasno zameniti.

Drugi kvar koji nam se javljao u praksi je greška u CAN komunikaciji
Pumpa koja je pokvarena na ovaj način neće da se odazove na stolu, to je kao da nismo priključili nikakvu pumpu. Obično su kod ove greške povezane i gore opisana greška količine goriva. U kvaru je stabilizator napona 5V koji uspešno možemo zameniti.

Treći kvar konstatujemo dijagnostičkim uređajem (ne ispravnost senzora broja okretaja ) na stolu ova pumpa se odaziva, možemo podesiti količinu i ugao. Kada zavrtimo pumpu ona prikazuje temperaturu, ali ne prikazuje broj okretaja i ne brizga gorivo. Ako se pumpa nalazi na autu auto neće da pali.
Greška se otklanja zamenom senzora broja okretaja koji je učvršćen za mehaniku pumpe, a flat kabelom spojen sa elektronikom. Potrebno je zameniti flat kabal i senzor.
Važno je napomenuti kada se ova greška javlja posle oko 5 min rada auta tj. pumpe na test stolu.

KVAROVI MEHANIKE – pumpe visokog pritiska Bosch VP44 

Kvarovi mehanike pumpe visokog pritiska Bosch VP44  mogu biti veoma raznovrsni, ali u praksi se gotovo uvek pojavljuje jedan jedini kvar. Manifestuje se tako sto auto upali, a ne prima gas i dimi obično beli dim. Dijagnostički uređaj javlja grešku “momenat ubrizgavanja goriva”, a u parametrima očitavamo karakterističan podatak ne slaganja zadatog i ostvarenog ugla ubrizgavanja.
Grešku se popravlja sledećim redosledom.
Utvrđujemo vizuelnim pregledom, merenjem pritisaka, testom ugla ubrizgavanja.
Repariramo ili zamenjujemo ne ispravan deo.
Na kraju testiramo ispravnost ugla ubrizgavanja.
OPIS 
Pumpu očistimo i stavimo na probni sto.
Odsečemo jednu žicu od donjeg ventila, podesimo količinu goriva na oko 2500 i zavrtimo pumpu prvo na 100 pa postepeno povećavamo broj obrtaja stola do 400 okretaja.
Stroboskopom pratimo ugao pumpe na oko 100 obrtaja ugao je nula pa se postepeno povećava do 16 stepeni. Ako nemamo ovako opisan rezultat potvrdili smo grešku.
Sledeci test je test transver pritiska koji mora biti min 9 bara na 400 okretaja. Merimo ga na kućištu na priključku za merenje transver pritiska. Ukoliko on ne valja greška je u dotoku goriva ili transver pumpi (obično je to sve ok).
Kod sledećeg merenja potrebno je skinuti donji ventil (za regulaciju ugla) te na njegovom mestu izmeriti transver pritisak na 400 obrtaja mora biti 9 – 18 bara .. ukoliko nemamo takav pritisak greška je u kućištu pumpe tzv. zavojnica.
Ako je pritisak ok odvrnuti poklopac klipa i prstom probati pokrenuti klip. Najčešće klip bude zaglavljen (napravio ris i blokirao).
Posle reparacije vraćamo remenicu pumpe, probamo da li pumpa reguliše ugao na gore opisan način.

KVAROVI DIHTOVANJA – pumpe visokog pritiska Bosch VP44 

Kvarovi dihtovanja pumpi uglavnom se javljaju u zimskom periodu. Manifestuju se tako što auto neće da upali ujutro. Posle luftiranja pumpe pali i tako radi ceo dan. Važno je pregledati povratna creva dizni, te izmeriti da li ona dihtuje.
Meri se na sledeći način:
Skinemo crevce sa dovoda goriva koja vodi na povrate svih dizni, na njemu napravimo vakum na primer – 1 bar vakum pumpom. Posle 15 min prekontrolišemo da li postoji napravljen vakum. Ako je to ok. Skidamo i predihtujemo pumpu.
Pumpa najčešće ne dihtuje na šrafu za blokiranje pumpe (gumica), gumica elektronike pumpe (nalazi se ispod elektronike).
Posle popravke zatvoriti sve odvode pumpe te na dovodu napraviti vakum i pratiti tokom 1 h vremena vakuma je konstantntan.


15 Comments

 • Dragan Kostic kaže:

  Postovanje,
  citam na netu hiljade clanaka o popravkama i reparacijama bosch pumpe model VP44-psg16 i tek citajuci tekst sa vaseg sajta osetim da baratate problemom.Moje pitanje se odnosi na pumpu koja je na mom vozilu saab 9.5 2.2 iz 2004g.Pumpa radi ,kao i ceo automobil,izuzetno i nemam problem ali je moje razmisljanje i stav malo neuobicajen pa bi ja zeleo da imam jednu pumpu ili jos bolje samo elektronski deo uvek sa sobom u rezervi a razlog je veoma jednostavan.Supruga mi se razbolela i cesto idemo daleko od Beograda trazeci lek i strah me da negde ne stane auto.Koliko bi to kostalo?

 • Norman kaže:

  Kod mene je pokazao gresku da je senzor otisao a takav senzor nemogu da kupim ovde nece niko da proda senzor ili ako ga ima traze od 100 do 200€ skoro pola pump a za pumpu traze 500€ i to za zafiru 2003 god
  Jel mi mozete pomoci gde ovde u srbiji moze se kupiti takav senzor ali iz prodavnice rezervnih delova hvala unapred

 • Stefan kaže:

  Postovani imam problem sa autom(opel zafira 2.0dti, pumpa vp 44) i svi me navode da je bosch pumpa u pitanju, naime kvar je sledeci: pali bez problema da li je hladan ili vruc bez ikakvih problema, ide normalno do maximalne brzine predvidjenoj po fabrici, jedini problem jeste kada se zagreje na radnoj temperaturi ima neravnomeran ler gas, imam osecaj kao da obrtaji variraju po 50rmp naravno na skazaljci se to ne primecuje. Da li ste imali ovakav problem sa pumpom i da li je resiv? hala unapred na odgovoru

 • Milan kaže:

  Poštovani,imam problem sa audijem a 4 2,5 tdi.radio sam skoro elektronike bosh pumpe.pre neki dan je poceo teze da pali ,a sada vec nikako.mogu da ga upalih sa start sprejom i onda pali odlicno svega cca 10 min.kad odstoji ugasen 10 min ponovo samo sa start sprejom.hvala na odgovoru

 • dragan kaže:

  imam problem,sa opel zafirom 2.0dti 2001 god auto nece da pali prvo paljenje je problem moram pumpat gorivi sa pumpom koja je ugradjena kad upali cjeli dan pali bez problema jedino ako je jako hladno nakon 3 sata stajanja opet moram pumpat a vidim da mi je povecao i potrosnju hvala

 • Sase kaže:

  Zdravo.Moj bmw 320d 1999 godina nekad trokira nekad ne. Promenio sam elektronsku diznu ali nista opet isto.Nija bitno dali je hladan ili topol ili dali na mali gas ili na veci moze dva dana da bude super tri da trokira.Na kompjuteru nista ne pokazuje.

 • Nile kaže:

  Lijep pozdrav. Imam problem sa autom BMW e46 320d, 100KW, 2001 god. Ugasio se u voznji na cca 4000 o/min.
  Do tada nisam imao nikakvih problema, sem obaveznog odrzavanja, ulje, filteri itd. Auto je presao 235 000 km.
  Razlog zbog kog je zatajio je Bosch pumpa vp44. Zatim sam ustanovio da ne potiskuje naftu na brizgalice. Izvrsio sam reparaciju B.pumpe, montirao mi covjek na auto, ali sam odmah u voznji primjetio da je auto dosta trom-lijen posebno u prvoj i drugoj brzini sve dok se ne ukljuci turbina. Dijagnostika kod drugog covjeka pokazuje gresku-magnetna igla. Covjek koji je radio reparaciju uporno tvrdi da je ok.odradio i da treba tako biti. Auto je kod mene skoro punih 8 godina, te znam kako se ponasao. Ako moze Vase misljenje?

  S postovanjem, zahvaljujem.

 • Biljana kaže:

  Postovani, imam problem sa passatom b5, 1,9 dizel, 81 kw, kada se ne vozi bez problema upali, mada na leru izbacuje s pocetka gust beli dim, a kad postigne radnu temperaturu i posle gasenja, posle kraceg vremena kad hocu ponovo da ga upalim, nece.Dugo vergla i ne prima gas.Desavalo se u voznji, posle stiskanja kocnice da se ugasi ili kad se ne dodaje konstantno gas? Hvala lepo!

 • vanja kaže:

  imam problem sa ford fokus 1800tddi 2002 istulio se tokom voznje vergla ali ne pali sjutra dan upali radi 10 minuta istuli se majstora dovedem veli bos pumpa 200e i dok je normalno ujutru tesko pali kad ga okrenem cusu ka nanize pali ko mina jeli ko imao ovakav problem sta da se radi

 • cera kaže:

  pozdrav imam mondea karavana 98 godiste 1,8 66kw endura motor auto vergla ali nemogu ga upaliti i ako ga uspijem upaliti radi par sekundi i ugasi se kao da mi ne vuce gorivo iz rezervoara pregledao sam plovak i sva crijeva sve je cisto nema zacepljena pumpu smo probali upaliti na infuziju i radi kad je spojim na rezervoar nece samo izverglam akumulator dal bi moglo biti do elektronike pumpa je luxasova

 • Aleksandar kaže:

  Molim vas da li imate neki kontakt telefon…hvala…i gde se nalazite ..i da li moze pouzećem da vam se posalje pumpa ili da neko je donese ..hvala…da li radite i injectore ..obave u pitanju je Audi A6 v6 2002 2.5tdi 155konja…114kw multitronic…naime auto dugoooo vergla I nece da upali…com malo prsnem sprej pilot upali i vruc pali bez problema ide lepo…ali hladan no…bez spreja no…i u trenutku izbaci beli dim…par sekundi i onda normalno totalno radi…inače auto je presao 280iljade ali je održavan super… hvala

 • Nikola kaže:

  Imam problem na audiju 2.5 120 kw upali i trokira,onda prestane nekad ide bez problema nekad i u voznji trokira obisao sam sve niko nezna sta moze biti sumnjaju na elektroniku na bosh pumpi ali nista tacno.ako neko zna neka kaze hvalaaaa

 • Vlada kaže:

  Imam Opel Corsu 1.7dti vergla dugo i tesko upali, vrati sve gorivo u rezervoar.Posle duzeg verglsnja upali, ide bez problema, nekada upali iz prve, nekada ne.
  Na dijagnostici ne pokazuje nijednu gresku, stavio sam nepovratni ventil na dovodno crevo i nakon toga i dalje teze upali.
  Da li ste imali slican problem, posto mi majstori nagadjaju neki kazu elektronika bos pumpe, drugi pumpa, treci opet nesto drugo, a ja ne znam odakle da krenem.
  Ukoliko mozete da mi pomognete, unapred hvala.

 • Postovani imam problem sa opel zafiru 20 dti 2001. Auto je pri polasku odjednom stao i ugasio se i samo vergla nece da upali majstor kaze da je problem bos pumpa sta preduzeti. Hvala unapred.

 • Milan kaže:

  Ford Transit 2.4 92kw presao 128000km 2005god vergla never da upali da moze da bude pumpa defekt ili neki manji kvar…hvala ko zna da pomogne

Ostavite odgovor