Bosch VP44 – Kvarovi pumpe visokog pritiska Bosch VP44

Bosch VP44

Bosch VP44

Kvarovi kod Bosch VP44 pumpe visokog pritiska se mogu podeliti:

1. Kvarovi elektronike pumpi koji odnose 60 – 70 % ukupnih kvarova
2. Kvarovi mehanike pumpe koji odnose oko 25% od ukupnih kvarova
3. Curenja to jest greške u dihtovanju pumpi koji odnose oko 15% od ukupnih kvarova

KVAROVI ELEKTRONIKE – pumpe visokog pritiska Bosch VP44 

Kvarove elektronike pumpe visokog pritiska Bosch VP44  konstatujemo dijagnostičkim uređajem . Uglavnom je to greška “Ventil za podešavanje količine goriva” misli se na gornji ventil koji se nalazi između cevi dizni. Ovako pokvarena pumpa ne daje gorivo na izlazu, te auto neće da upali.
Na test stolu pumpa se odaziva možemo podesiti količinu i ugao, kada zavrtimo pumpu očitavamo broj okretaja i temperaturu, ali pumpa ne brizga gorivo. U kvaru je mosfet tranzistor u stepenu za pobudu ventila goriva. Tranzistor se može efikasno zameniti.

Drugi kvar koji nam se javljao u praksi je greška u CAN komunikaciji
Pumpa koja je pokvarena na ovaj način neće da se odazove na stolu, to je kao da nismo priključili nikakvu pumpu. Obično su kod ove greške povezane i gore opisana greška količine goriva. U kvaru je stabilizator napona 5V koji uspešno možemo zameniti.

Treći kvar konstatujemo dijagnostičkim uređajem (ne ispravnost senzora broja okretaja ) na stolu ova pumpa se odaziva, možemo podesiti količinu i ugao. Kada zavrtimo pumpu ona prikazuje temperaturu, ali ne prikazuje broj okretaja i ne brizga gorivo. Ako se pumpa nalazi na autu auto neće da pali.
Greška se otklanja zamenom senzora broja okretaja koji je učvršćen za mehaniku pumpe, a flat kabelom spojen sa elektronikom. Potrebno je zameniti flat kabal i senzor.
Važno je napomenuti kada se ova greška javlja posle oko 5 min rada auta tj. pumpe na test stolu.

KVAROVI MEHANIKE – pumpe visokog pritiska Bosch VP44 

Kvarovi mehanike pumpe visokog pritiska Bosch VP44  mogu biti veoma raznovrsni, ali u praksi se gotovo uvek pojavljuje jedan jedini kvar. Manifestuje se tako sto auto upali, a ne prima gas i dimi obično beli dim. Dijagnostički uređaj javlja grešku “momenat ubrizgavanja goriva”, a u parametrima očitavamo karakterističan podatak ne slaganja zadatog i ostvarenog ugla ubrizgavanja.
Grešku se popravlja sledećim redosledom.
Utvrđujemo vizuelnim pregledom, merenjem pritisaka, testom ugla ubrizgavanja.
Repariramo ili zamenjujemo ne ispravan deo.
Na kraju testiramo ispravnost ugla ubrizgavanja.
OPIS 
Pumpu očistimo i stavimo na probni sto.
Odsečemo jednu žicu od donjeg ventila, podesimo količinu goriva na oko 2500 i zavrtimo pumpu prvo na 100 pa postepeno povećavamo broj obrtaja stola do 400 okretaja.
Stroboskopom pratimo ugao pumpe na oko 100 obrtaja ugao je nula pa se postepeno povećava do 16 stepeni. Ako nemamo ovako opisan rezultat potvrdili smo grešku.
Sledeci test je test transver pritiska koji mora biti min 9 bara na 400 okretaja. Merimo ga na kućištu na priključku za merenje transver pritiska. Ukoliko on ne valja greška je u dotoku goriva ili transver pumpi (obično je to sve ok).
Kod sledećeg merenja potrebno je skinuti donji ventil (za regulaciju ugla) te na njegovom mestu izmeriti transver pritisak na 400 obrtaja mora biti 9 – 18 bara .. ukoliko nemamo takav pritisak greška je u kućištu pumpe tzv. zavojnica.
Ako je pritisak ok odvrnuti poklopac klipa i prstom probati pokrenuti klip. Najčešće klip bude zaglavljen (napravio ris i blokirao).
Posle reparacije vraćamo remenicu pumpe, probamo da li pumpa reguliše ugao na gore opisan način.

KVAROVI DIHTOVANJA – pumpe visokog pritiska Bosch VP44 

Kvarovi dihtovanja pumpi uglavnom se javljaju u zimskom periodu. Manifestuju se tako što auto neće da upali ujutro. Posle luftiranja pumpe pali i tako radi ceo dan. Važno je pregledati povratna creva dizni, te izmeriti da li ona dihtuje.
Meri se na sledeći način:
Skinemo crevce sa dovoda goriva koja vodi na povrate svih dizni, na njemu napravimo vakum na primer – 1 bar vakum pumpom. Posle 15 min prekontrolišemo da li postoji napravljen vakum. Ako je to ok. Skidamo i predihtujemo pumpu.
Pumpa najčešće ne dihtuje na šrafu za blokiranje pumpe (gumica), gumica elektronike pumpe (nalazi se ispod elektronike).
Posle popravke zatvoriti sve odvode pumpe te na dovodu napraviti vakum i pratiti tokom 1 h vremena vakuma je konstantntan.2 Comments

  • Dragan Kostic kaže:

    Postovanje,
    citam na netu hiljade clanaka o popravkama i reparacijama bosch pumpe model VP44-psg16 i tek citajuci tekst sa vaseg sajta osetim da baratate problemom.Moje pitanje se odnosi na pumpu koja je na mom vozilu saab 9.5 2.2 iz 2004g.Pumpa radi ,kao i ceo automobil,izuzetno i nemam problem ali je moje razmisljanje i stav malo neuobicajen pa bi ja zeleo da imam jednu pumpu ili jos bolje samo elektronski deo uvek sa sobom u rezervi a razlog je veoma jednostavan.Supruga mi se razbolela i cesto idemo daleko od Beograda trazeci lek i strah me da negde ne stane auto.Koliko bi to kostalo?

  • Norman kaže:

    Kod mene je pokazao gresku da je senzor otisao a takav senzor nemogu da kupim ovde nece niko da proda senzor ili ako ga ima traze od 100 do 200€ skoro pola pump a za pumpu traze 500€ i to za zafiru 2003 god
    Jel mi mozete pomoci gde ovde u srbiji moze se kupiti takav senzor ali iz prodavnice rezervnih delova hvala unapred

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *