Categories: Tehnika

Auto hladnjak – Čemu služi auto hladnjak ?

Auto hladnjak

Iako su motori napredovali po pitanju efikasnosti iskorišćenja goriva, i dalje se oko ⅔ energije iz goriva pretvara u neiskorišćenu toplotu. Tu toplotu reguliše sistem za hlađenje motora, obezbeđujući mu optimalnu temperaturu u svim uslovima. Osnovu sistema za hlađenje čini auto hladnjak.

Na slici je prikazana situacija kada je motor hladan.

A – motor; B – auto hladnjak; C – hlađenje motora; D – grejač kabine; E – termostat; F – ventilator hladnjaka; G – ventilator kabine

Kako radi auto hladnjak

Kada je motor hladan, termostat ne pušta rashladnu tečnost u hladnjak. Kada se motor zagreje,rashladna tečnost počinje da kruži i kroz auto hladnjak. Prolazeći kroz kanale u bloku i glavi motora, rashladna tečnost odvodi toplotu. Nakon toga, ona odlazi u hladnjak gde predaje tu toplotu okolini. Tako ohlađena, ponovo ide u motor i ciklus se paonavlja.

Hladnjak se sastoji od sistema tankih cevi. Te cevi omogućavaju da imamo veliku dodirnu površinu između rashladne tečnosti u cevima i okoline. Oko cevi je postavljeno saće (listići), najčešće od bakra ili aluminijuma. Ovo saće ima ulogu da dodatno poveća dodirnu površinu između hladnjaka i okoline. Hladnjak najčešće stoji u prednjem delu auta, iza prednje maske. Zato, vazduh koji sutrji dok se auto kreće odvodi toplotu sa hladnjaka. Iza hladnjaka postoji i ventilator, koji pravi dodatni protok vazduha, kada auto stoji (vožnja u gradskoj gužvi).

Na istom principu rade i ostali hladnjaci u automobilu:hladnjak klime, hladnjak kabine, interkuler…

Kvarovi hladnjaka

Najčešći kvar hladnjaka je fizičko oštećenje. Pošto se hladnjak motora nalazi na prednjem delu auta, pri malo jačem udaru, dolazi do njegovog oštećenja. U tom slučaju neophodna je njegova zamena.

Ako kao rashladnu tečnost koristite čistu vodu, može doći do korozije motora i hladnjaka. Vremenom će to oštećenje dovesti do curenja rashladne tečnosti iz hladnjaka. Zato je preporuka da nikada ne koristite čistu vodu, nego mešavinu antifriza i vode, najbolje u odnosu 50:50.

Sa antifrizom mešajte destilovanu vodu, a ne vodu iz česme. “Česmovača” je puna kamenca, koji će zapušiti hladnjak. Kada se hladnjak zapuši, voda ne može da cirkuliše i motor se pregreva. U tom slučaju, možete probati da isperete hladnjak. Ako to ne pomogne, jedino rešenje je zamena hladnjaka.

Vremenom se prljavština i insekti zadržavaju u saću hladnjaka. To onemogućava protok vazduha i normalno hlađenje. Tada je potrebno očistiti, odnosno oprati hladnjak.

Izvor: www.auto-delovi.org


Recent Posts

Used B5 Passat 1.9 TDI versus Used Audi A3 1.9 TDI: Comparing the TDI Experience

The Volkswagen I9 1.9L turbocharged direct injection (TDI) diesel engine powers two favorites among European…

6 meseci ago

Car Maintenance Tips for Older Cars

Automobile / Car Brands on Older Cars The automobile business has changed the manner in…

12 meseci ago

The problems and malfunctions faced using the Honda Accord and how to fix them

The Honda Accord is a line of automobiles produced by Honda since 1976. Its four-door…

1 godina ago

How to maintain older German cars like BMW economically for cars with over 100000 miles

Maintaining an older German car like a BMW can be challenging, especially once it reaches…

1 godina ago

Classic Car Maintenance: Fluids

To begin, let's look at petrol and diesel. Aside from making sure you have enough…

2 godine ago

Bentley Continental GT 2010-2018 Used, Experiences and Common Issues Found

Bentley motors, a name delivering quality and astounding SUVs, unleashed Bentley Continental GT from 2003…

2 godine ago