Alfa Romeo Giuliette 1954. – 1965. – Istorija modela

Alfa Romeo Giuliette

Alfa Romeo Giuliette

U maju 1954. publici je predstavljen automobil koji će biti proizveden u više primeraka nego sve ranije Alfe zajedno.
Alfa Romeo Giuliette

Alfa Romeo Giuliette

Do sredine prošlog veka Alfa Romeo je u svetu automobila uživao otprilike onakav status kakav danas ima Ferrari. Pobeđivali su na trkama, proizvodili izuzetno skupe i ekskluzivne sportske automobile, a preživljavali mahom od drugih grana, poput privrednih vozila ili avionskih motora. Ali fabrika je od 1932. bila u državnom vlasništvu i takva praksa, koja nije smetala velikom ljubitelju marke Benitu Mussoliniju, u demokratiji nije više bila održiva.

Prvi korak prema masovnoj produkciji bio je model 1900 iz 1950., ali za pravi tržišni proboj bio je potreban manji i jeftiniji model, za koji je odabrano ime Giulietta, šekspirijanska igra reči povezana sa drugom reči imena firme. U maju 1954. na tržište je stigao coupe, predviđen kao najava za limuzinu. Planirali su da proizvedu nekoliko desetina primeraka, ali već tokom trajanja torinskog salona su primili oko 700 narudžbina. Kako nisu planirali masovnu proizvodnju prepustili su sklapanje Bertoneu, koji je za te potrebe izgradio novu fabriku i od male karoserijske radionice postao ozbiljan proizvođač automobila.

Isto se dogodilo i Pinin Farini (tada se ime još odvojeno pisalo) sa otvorenim modelom Spider, još jednim dizajnerskim remek-delom, predstavljenim 1955. Dakle, Giulietta nije podigla iz pepela samo Alfa Romeo nego i dve verovatno najpoznatije italijanske karoserijske kuće, što pokazuje o koliko je značajnom modelu reč. Limuzina je na tržište takođe stigla 1955., a kasnije su predstavljene još dve coupe varijante namenjene prvenstveno trkama, SS i SZ. Svi modeli su bili opremljeni novim motorom od 1290 ccm, sa dve bregaste osovine u glavi, koji je u osnovnoj verziji razvijao 62 KS, a u sportskima i po 100. Nije čudo da su različiti modeli Alfa Romeo Giuliette gospodarili kategorijom do 1300 ccm na trkačkim stazama širom sveta.

Ovaj fantastični motor sa aluminijumskom glavom i blokom motora je kasnije povećan sve do 1962 cm i ostao je u ponudi milanske firme neverovatnih 40 godina, sve do 1994. Pokretao je najpoznatije modele, one koji su stvorili novu legendu o Alfi, radikalno drugačiju od predratne. Što se same Giuliette tiče, ti modeli su ostali u ponudi sve do 1965., neki i sa 1.6 litarskim motorom iz naslednice Giulije, a ukupno je proizvedeno više od 180.000 primeraka raznih verzija modela.

Ime Giulietta ima takvu snagu u istoriji Alfe da je čak dvaput i oživljeno, prvo 1977. na kockastoj, ali u skladu sa tradicijom firme veoma upravljivoj limuzini, a 2010. i na još uvek aktuelnom petovratnom modelu niže srednje klase. Ali, ni jedna od tih reinkarnacija nije uspela da se približi slavi originala.

Izvor: autoportal.hr


Ostavite odgovor