Zastava Yugo 1980. –  2008. – Istorija modela

Yugo

Yugo

Posle više nego uspešne proizvodnje fijatovog modela 600, odnosno pod nacionalnim imenom “Zastava 750″ i fantasticnog uspeh “Zastave 101″,fabrika kreće u novi izazov, proizvodnja jugoslovenskog automobila. Projekat logički nazvan “Zastava 102″ idejno nastaje kada i 101, ali se razvija tek deceniju kasnije, zbog teške ekonomske situacije u zemlji i u samoj fabrici. Ugovorom sa Fijatom o korišćenju eksperimentalnih i tehnoloških resursa italijanske fabrike, krenulo se u proizvodnju modela čije su osnove dizajna rađene u Kragujevcu. 1978. godine urađena su četiri prototipa koji su podvrgnuti intezivnim testiranjima u Jugoslaviji i Italiji.

Pored tradicije da se automobili označavaju sa brojevima,u konskursu koji je sadržao više od tri hiljade predloga izabrano je ime “Jugo”, tada bas tako pisano sa slovom “J”.
Prvi “Jugić” sišao je sa proizvodne trake 28.novembra.1980. godine,a tu prvu verziju pamtimo po potpuno sivim branicima i nedostatku gumeni ukrasne lajsne na boku (O kojoj kasnije nastaju šale kao o jedinoj promeni naYugu).
Naime,u jednoj od predstava Indexovog narodnig pozorista kandidat za predsednika pita novinara i govori mu:”Da li ti znaš koliko se radilo na aerodinamici kod “Juga” u poslednje dve godine! Znaš ona debela lajsna, radi se o lajsni na vratima, sad je tanka lajsna”.

Yugo

Yugo

Osamdesetih godina prosloga veka u doba ekonomske krize, fabrike nisu mogle u tim uslovima da slobodno menjaju cene proizvodima. Zastava je probleme rešavala tako što je proizvodila modele sa malim izmenama, kao što su oblik žmigavca i ručica za menjač. Tako su oni navodno proizvodili nove modele sa različitim imenima i slobodno im stavljali cenu koju su želeli.

Kasnije u SFRJ počinje proizvodnja za američko tržište. Fabrika nije mogla da priušti luksuz da proizodi standardnog “Yuga” i modifikovanog za Ameriku, tada i domaćim kupcima nudi znatno opremljeniji model. ” Yugo ” je sadržao jači motor, kao i menjač sa pet stepeni prenosa, a pored toga i naslone za glavu na svim sedištima. ” Yugo ”  postaje sve opremljeniji. Tadašnji naziv postaje “Yugo 45 A” što simbolizuje Ameriku.
Jeftina cena koja je iznosila 3.990 dolara u velikoj meri je poljuljala odnose između kupca i “Yuga”. Tako da je zbog niske cene jugo često ostajao bez ulja ili nekog tehničkog elementa, jer je bilo lakoše kupiti novi, nego održavati stari. ”Yuga” su kasnije u nekim anketama prozvali za najgori automobil na svetu.

Maksimalna brzina – 135 km/h
Ubrzavanje 0 – 100 – 20 sekundi
Potrošnja goriva pri 90 km/h – 5,9 l/ 100 km
Tezina – 750 kg
Nosivost – 400 kg
Visina – 1335 mm
Duzina – 3490 mm
Sirina – 2150 mm
U neke modele je ugrađivan “Stojadinov” motor od 1116 cm3,a u neke poboljšani “fičkov” motor 848 cm3.
Oznake “Yuga” tokom ekonomske krize (GV, GVL, GVS, GVX, GV PLUS, GVC) gde je GV oznacavalo “Grand Value”,odnosno “velika vrednost”.
Jedan od ne realizovanih projekata je i “Yugo Turbo”, ali svakako najlepsi je “Yugo Cabrio”,a pored njih i najnoviji “Yugo In”

Poslednji “Yugo” je sišao sa trake 11.novembra.2008,za skoro tri decenije proizvedeno je 749.428 primeraka naše male legende.
Da ne zaboravimo,”Yugo” od osnovne opreme poseduje sve što poseduje i “Mercedes”.
“Mercedes” poseduje volan, menjač, kočnicu i brisač, a “Yugo” volan….menjač…kocnicu ….brisač i nesto sto ni jedan automobil ne poseduje, toplu duču koju je u nega ugradio nač čovek…

 


Ostavite odgovor