Volkswagen Golf IV – Video – Test polovnjaka – Youtube

Polovni Volkswagen Golf IV 1.9 TDI


Volkswagen Golf IV


Volkswagen Golf IV 5 vrata 1.9 TDI 2002.


Volkswagen Golf IV 1997. – 2004.

Volkswagen Golf IV je praktično jedna od ikona naših ulica, što dokazuju brojne nagrade za najbolji i najprodavaniji automobil. Sa druge strane, osvojio je i nezahvalno priznanje kupaca za najnepouzdaniji u klasi 2004. godine. Vozačka pozicija je odlična, a vožnja udobna na svim sedištima. Pazite na kvačilo, celokupnu elektroniku, a dobro proverite i vešanje. Servisna knjižica je veliki plus jer su Golfovi ukupno devet puta pozivani na vanredne servise.

IZGLED
VW Golf  četvrte generacije je morao da ispravi sve greške svog prethodnika i da podseti na svog starijeg brata – popularnu dvojku.

Ono što se ceni kog Golfa i razlog što je toliko popularan je robusnost, izdržljivost, dobar izbor materijala i odlične vozne karakteristike. Tako je i kod četvrte generacije. Mesta na prednjoj klupi ima dovoljno, dok na zadnjoj viši putnici mogu imati problema sa prostorom za noge a i glavu.

Izgled kontrolne table je pravi nemački, sve je na svom mestu i svaki prekidač je, nekako, tu pri ruci. Akcenat je stavljen na udobnost pa pri žustrijoj vožnji možete očekivati malo veće naginjanje karoserije.

MOTOR
Veoma široka paleta motora garantuje da će svako moći da nađe Golfa po svom ukusu.

Benzinci idu od 1.4L pa preko 1.6, 1.8, 1.8T, 2.0, 2.3 V5, 2.8V6 a ?ak su u Volkswagenu uspeli da smeste i pozamašni 3.2 V6. Najmanji i sada zaobilazimo i dolazimo do onog koji nudi najoptimalnije performanse za svakodnevno prevoženje, a to je 1.6 sa svojih 105KS. Ako želite nešto jače, savetujemo 1.8T sa 180KS, pa čak i isti samo bez turbine koja dodaje 30 konja. Prosečna potrošnja ovih modela je oko 6 litara bezolovnog benzina ali samo ako ste jako nežni prema papučici gasa. V5 i V6 benzinci zahtevaju dublji džep obzirom da im je potrošnja, prema fabričkim podacima, 8 do 10 litara mada se ovom u realnim uslovima lako i duplira.

Kod dizela, dve varijante. 1.9 litara sa i bez turbine (TDI i SDI). Bez pomoći turbo punjača, 1.9 dizel razvija 67KS a sa turbom ima više različitih modela – 90, 100, 110, 130 pa ?ak i 150KS. Naša preporuka je sjajni 1.9 TDI agregat sa 130KS koji čak daje i sportske performanse. Potrošnja je, prema fabrici, između 4 i 5 litara eurodizela, pa u realnosti, a posebno u gradskoj vožnji, očekujte koji litar više.

KVAROVI
Golf je oduvek važio za pouzdan auto ali kako niko nije savršen i on je podložan nekim vrstama kvarova.

Centralna brava i električni podizači prozora su problem cele VW grupacije pa ne čudi da i ovde ponekad znaju da zakažu. ECU jedinica (ono što mi zovemo kompjuter) zna ponekad da otkaže pa obratite pažnju na neravnomernosti u radu motora.

Vešanje i amortizeri su se pokazali otpornim, ali ipak savetujemo proveru pri kupovini. Kvačilo bi trebalo da izdrži više 65.000 kilometara, ali nije retko da i uz lakšu eksploataciju otkaže.

Preuzeto sa: www.autopedija.com


One Comment

Ostavite odgovor