Sve o pravilnom menjanju sijalica

menjanje sijalica

Sijalica

Nikada se ne zna kada će neka sijalica na vozilu pregoreti. Može to biti u pola noći baš dok prelazite neki put koji vodi kroz šumu. I što onda?

Nemate druge nego promeniti sijalicu jer bez oba svetla u mrklom mraku postaćete posve izgubljeni. Ako to i nije priča kao ova koju smo naveli, u gradovima i naseljenim mestima svetlo na vozilu još je važnije jer znači sigurnost. Ako imate samo jedno svetlo na vozilu možete biti slabije vidljivi vozilima iz suprotnog smera ili onih koja voze iza vas, zavisno je li vam otišlo prednje ili zadnje svetlo, a takođe drugim učesnicima saobraćaja može se učiniti da ste motorciklista, a ne automobil. I zamislite što je tu sve moguće samo zato jer vam jedno svetlo ne radi. Stoga je najbolje stati na prikladno mesto uz put i promeniti sijalicu.
Kod nekih je vozila to mačji kašalj, a kod drugih ipak nešto što više nalikuje na visoku fiziku nego isključivo na manuelni, mehanički deo posla. Naime, neka vozila imaju na svojim prednjim i zadnjim svetlima teško dostupne sijalice pa zapravo trebamo imati dosta iskustva kako bismo uspjeli zamenili sijalicu. Stoga je najbolji savet kojeg vam možemo dati sledeći – naučite kako se menja sijalica na vašem vozilu onda kada vam to nije neophodno, odnosno dok vam je vozilo parkirano u garaži ili dvorištu. Jedino tako ćete znati promeniti sijalicu onda kada to bude trebalo.
menjanje sijalica
Za početak, proverite imate li rezervnu sijalicu u kutiji u svom prtljažniku. To je obično deo obavezne opreme za automobil, ali nije loše s vremena na vreme proveriti kakvo je stanje. Uvek je dobro dokupiti nove sijalice i imati ih u pripremi jer nikada ne znamo kad će nam zatrebati. Takođe, dobro je imati više sijalica za određeno svetlo na automobilu jer se može dogoditi i da nova sijalica ne radi pa da je možemo zameniti drugom. Uz ovo, striktno se držite modela i jačine sijalice za vaš tip automobila. Često se, nažalost, po našim putevima događa da vlasnici stavljaju neodgovarajuće sijalice pa se na kraju dobijaju prejaka svetla koja jako iritiraju druge vozače.
Nakon toga proverite kako doći do sijalica. U nekim vozilima postoje drugačiji sistemi dolaženja do sijalice.  Primer kod nekih postoji tek uzak otvor pa zapravo trebate imati veoma usku i malenu ruku da skinete sijalicu i stavite novu. Kod nekih se može skinuti staklo pa računajte da će vam za taj posao trebati i odgovarajući odvijači. Kako bilo, svaki model automobila ima neki svoj, pomalo specifičan način menjanja sijalice pa je svakako dobro da se pre s tim upoznate kako ne bi došlo da iznenađenja na putu, kada vam je to najmanje potrebno.
Prilikom montiranja sijalice pripazite da je dovoljno stegnete, a takođe i da nije prejako stegnuta kako ne bi došlo do pucanja ili drugih oštećenja. Prava mera je najbolji odgovor za ovo.
Pripremite se da je do sijalice na nekim automobilima najlakše doći u čučećem položaju pa je to takođe nešto što treba uzeti u obzir.  Neke sijalice takođe imaju i gumenu zaštitu koju je potrebno skinuti kako bi se uopšte moglo pristupiti sijalici. Takođe, kod nekih marki vozila potrebno je i točak zaokrenuti u levu ili desnu stranu, s obzirom na to koje se prednje svetlo menja, a sve kako bi se lakše pristupilo sijalici.
Ali, ako baš ne ide ili ako ste se malo preplašili ovim pričama, opet postoji rešenje. U najgorem slučaju možete otići svom automehaničaru koju će vam promeniti sijalicu i za to vam neće naplatiti mnogo, često neće naplatiti ništa. I svi sretni!

Izvor: www.silux.hr


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *