Opel Astra H 2004. – 2009. – Polovnjak , iskustva, kvarovi

Opel Astra H

Opel Astra H

Na tržištu polovnih automobila , Astra je siguran i relativno jeftin izbor.

Astra H je bila otkrovenje, njegov ogroman napredak u odnosu na dosadan stil prethodnih modela, uspeh da se oslobodi od bolesti svojih prethodnika, F i G, i ispraviti svoju ne baš laskavu reputaciju.

Opel  Astra je uvek bila pomalo u senci VW Golfa, uprkos brojnim prednostima i veoma povoljnoj ceni. Kada je, 2004. predstavljena Opel Astra H treća generacija popularnog hečbeka, na tržištu automobil izgledalo je kao da ima ambiciju i snagu da ozbiljno ugrozi hegemoniju Golf. Automobil iz Russelsheimu je veliki napredak za kompaniju i pokazuje moderan dizajn u kombinaciji sa visokim kvalitetom izvođenja, koji je odmah postao njegov jak adut, koji privlači mnoge poštovaoce. U velikoj meri, Opel Astra H postaje zaista automobil koji je sada više pristupačan i tražen na tržištu polovnjaka, privlači moderan izgled i ponuda motora i ponuda različitih karoserija.

Na tržištu polovnjaka Opel Astra nastavlja tradiciju čuvenog Kadetta, nedavno je doživeo četvrtu generaciju i na tržištu je počeo da se bori sa svojim kompaktnim konkurenata. Njegova snaga je takođe dobar odnos između cene kupovine i kvalitet izrade i opreme. Korisnici hvale nemački pouzdanost. Iako se propusti dešavaju, ali astra, čak i starije generacije su i dalje u dobroj formi.

Opel Astra razumni nemački kompakt ranije povezana sa prosečnim performansama u vožnji i izgledom da privuče kupce za jeftine tekuće troškove. Treća generacija ovog modela je mala revolucija, koja ima dinamičan dizajn i snažnije motore, ali i veće troškove održavanja.

Opel Astra H nikada nije uspela da ozbiljno uzdrma na tronu bestseler VW Golf, to ima veze sa njegovim kvalitetima i lošom reputacijom dva prethodnika.

Pet oblika karoserije možete izabrati.

Opel Astra H

U kabini Opel Astra H kvalitet materijala je dobar, dok je raspored ergonomski manjkav. Ventilacioni otvori se nalaze na vrhu centralne konzole, što znači da su stereo i ventilacija prekidači nalaze nisko, plus kontrole klime su zbunjujuće.

Postoji ogromna količina prostora u kabini, pa čak i sa prednjim sedištima nazad, još uvek ima više nego dovoljno prostora. Ulaz u zadnji prtljažnik je ugrožena velikim zadnjim svetlima. Prtljažnik ima 350 litara.

Stereo je veoma dobar. Svi modeli osim osnovnog imaju sedam zvučnika audio sistem sa stereo radiom i CD plejerom.

Unutrašnjost Opel Astra H vide opipljiv napredak Opelov kvalitet upotrebljenih materijala, posebno u odnosu na prethodnu generaciju modela. Međutim, posebno u uzorcima iz prvih godina proizvodnje Opel Astra H često može da se čuje buka ili zveckanje iz kontrolne table, posebno oko volana. U skladu sa izgledom table Astra H je takođe pokazalo zanimljiv dizajn, mada pomalo gruba i previše plastike. Nedostaje indikator temperature rashladne tečnosti. Zamenila da je lampa, koja svetli kada se motor pregreje (nadamo se ne prekasno).

Pored elegantne unutrašnjosti Opel Astra H je sasvim solidno izgrađena i potpuno pocinkovana karoserija, koja ne daje šansu da već koroziju (zaboravi te priče o Opelu i rđe). Međutim, pre kupovine Astra H je preporučljivo da gleda u hromiranom trakom na poleđini gde korozija javlja ponekad, ali to je više kozmetičke prirode. Još jedna karakteristika mesto ne bi trebalo da propustite da bi vrh prednje vešanje, gde konstruktivan smetnja prikupe vodu i javlja se rđa.

Šest vazdušnih jastuka i sistem kontrole stabilnosti su standardna na Astra. Na Euro NCAP crash testu ,model u pogledu zaštite putnika, uključujući bezbednost dece bio je ubedljiv. Sve u svemu, to je bilo dovoljno za maksimalnu ocenu od pet zvezdica.

Opel Astra H – Motori

Opel Astra H

Opel Astra H

Lista motora Opel Astra H je široka i liste je tokom godina obuhvatala čak 22 različite verzije motora.

Izbor motora je širok, neki su novi, neki su značajno izmenjeni i neki preuzeti iz prethodnog modela. Počinje sa 1,4 litarskim benzinskim motorom sa 85 KS, uz 1.6 litarski sa 100 KS i 1.8 litarski motor sa 125 KS. Dva 2,0 litarski turbo motora su takođe u ponudi za sportske verzije, na 170 KS i 200 KS. Osnovni nivo, 1.4 i 1.6 litarski motori koriste TVINPORT tehnologiju prvobitno viđenu na Corsi. Januaru 2007. standardni 1.6 litarski motor je unapređen i ponuđena još brža turbo verzija istog motora. Tri dizel motori su dostupna u 1.7 litarski 100 KS i 1,9 litarski 120 KS, plus jači 150 KS 1.9 litarski agregat koji je razvijen od strane Fijata.

Najmanji benzinski motor sa zapreminom od 1,4 litara i snagom od 90 KS, osetljiv je na kvalitet ulja koje treba menjati na vreme, inače rizikujete oštećenje hidrauličnog zatezača lanca.

Najpopularniji benzinski motori 1.6 sa 105 KS i 1,8 sa 125 ili 140 KS. Predviđeni su sa zupčastim kaišem, koji se menja zajedno sa zatezačima i rolerima. Preporučuje se da na svakoj drugoj zameni, promeni i pumpa za vodu. Benzinski motori imaju TVINPORT tehnologije koja je dizajnirana da uštede goriva – pod delimičnim opterećenjem, mešavinu goriva u cilindar kroz jedan od dva usisnih ventila. Međutim, sistem pati od problema, ventili za zatvaranje 4 od 8 usisnih ventila vremenom odbijaju da rade.

Retki su 2,0 litarska turbo motori koji daju odlične performanse i sigurno će biti veoma dobar izbor, ako volite sportsku vožnju. Oni naravno imaju prilično visoku potrošnju gorivu.

Dizel motori su tradicionalno bolja opcija za kupovinu Opel Astra H. Mali 1.7 litarski CDTI motor je dokazano pouzdan i vrlo ekonomičan, a nudi više nego adekvatan obrtnog momenta. Kod ovog motora postoje pritužbe na pumpu za ulje, ali oni su izuzetak i problem sa starterom. Željeni, ali veći problem je 1,9 litarski CDTI dizel sa snagom od 120 KS i 150 KS. Nudi veoma dobru dinamiku (posebno 150 KS). Neznatnu potrošnju goriva, ali često pati od problema sa ventilima u usisnoj grani, pumpom za vodu i alternatorom. Često začepi filter čađi, posebno ako se automobile vozi po gradu. Slabost u oba dizel motora je EGR ventila, koji je veoma osetljiv na kvalitet benzina, tu je i problem sa turbinom i plivajućim zamajcom.

Sve verzije Astra H imaju samo prednji pogon, koji može da se prenosi putem 5 ili 6  stepenim manuelnim menjačem ili automatskim menjačem Easitronic.

Opel Astra H je opremljena sa naprednim sistemom vešanja. To je bio prvi automobil u svojoj klasi koja poseduje Continuous Damping Control (CDC), elektronski kontrolisan amortizera koji neprekidno prilagođavaju površini puta i vozača stil. To je sve deo onoga što Opel Astre Dub “Interaktivni sistem vožnje ‘(IDS) koji može da integriše sve elektronske funkcije na način koji je dobar posao pametniji da što mislite. Uprkos svim ovim high-tech dotakne, Astra i dalje koristi torziju pozadi umesto sofisticiranog multi-linka koji koriste Folksvagen i Ford. Dok GM rukovodioci tvrde da ovaj sistem obezbeđuje dobru upravljivost, a emituje manje buke u kabini, moćniji Astra varijante ne prikazuju neke nedostatke u ovoj logici.

Modeli opremljeni automatskim menjačem Easitronic (ima pet brzina) imaju problema sa njim prilično se kvarovi. Njegovo kvačilo zahteva redovno podešavanje (barem na 15 000 km), inače nije lako prebacivanje , što može da izazove oštećenja zamajca i kvačilo – komplikovane i skupe popravke.

Opel Astra H

Istorija modela – Astra H:

2004. : Premijer Astra III kompakt telo 3 vrata (takođe poznat kao GTC kupe) i 5 vrata i karavan, 1.4 benzinski motor (90 KS), 1.6 (105 KS), 1.8 (125 KS), 2.0 Turbo (170 KS), 2.0 Turbo (200 KS), 1.7 CDTI turbo dizel (80 KS), 1.7 CDTI (100 KS), 1.9 CDTI (120 KS), 1.9 CDTI (150 KS);
2005. : 1.8 benzinski motor (140 KS), 1.3 CDTI turbo dizel (90 KS), sportski OPC verzija 2.0 litra (240 KS), minivan Zafira
2006. : 1.6 benzinski motor (115 KS) i 1.6 Turbo (180 KS) verzija TvinTop (kupe – kabriolet)
2007. : Restailing, 1.7 CDTI turbo dizel (110 KS), 1.7 CDTI (125 KS) verzija sedan 4 vrata
2008. : Turbo dizel 1.7 CDTI ecoFLEKS (110 KS)
2009. : Premijer Astre IV

Opel Astra H – kvarovi i problemi

ECU je smeštena u prednjem levom krilu ispred obloge točkova luka, pa može postati ranjivo zbog prodora vode.

Najčešći problemi Opel Astra H su kvarovi elektronike motora, uključujući i neispravne module.

Opel Astra H 1.4 16v Tvinport motori pate od problema labavih zavrtnja bregaste osovina kao i 1.2 16v Tvinport motori u Corsi. Izgleda da su identifikovane serije iz fabrike motora u Španiji, a svi brojevi motora počinju sa 19F *****.

Kod 1,4 i 1,6 tvinport zabeleženi problemi sa Dis modulom, kada se pokvari javlja se trzanje u vožnji i upali se lampica greške motora.

Kod Opel Astra H 1.6 benzinskog motora često kvar bobine.

Kod benzinaca 1,6 sa 105 KS i 1,4 sa 90 KS, najčešća intervencija čišćenje dizni.

Kod tvinport motora problem sa senzorom položaja leptira u usisnoj grani, koji zbog zaprljanosti ne obezbeđuje dodatnu količinu vazduha onda kada je motoru najpotrebnije.

Svi motori, osim 1.4 benzinskim i 1.3 CDTI turbo dizel imaju zupčasti kaiš kao pogon. Tu treba biti oprezan i da se zamena vrši nakon manje pređenih kilometara nego koliko je navedeno u priručniku. Ako ste kupili Astra III i nismo sigurni kada je zamenjen zupčasti kaiš, odmah zameniti zupčasti kaiš, kako bih izbegli teške posledice. Uzgred, pitajte mehaničara nakon koliko kilometara opet zameniti zupčasti kaiš.

Kvačilo podrhtava na 1.6 i 1.8 motorima, najverovatnije zbog curenja zadnjeg semeringa radilice.

Kod benzinac kvar potapajuća pumpa u rezervoaru.

Kod 1.3 CDTI motora opremljenog filterom za čestice čađi, može se desi da višak dizel gorivo koje je trebalo da se spali i regeneriše DPF, curi i završi u karteru, postepeno podiže nivo ulja u karteru do te mere da motor počinje da radi na njemu i motor ne može biti zaustavljen i zbog toga se uništi motor.

Kod dvolitarskog dizel motora problematičan alternator i protokomer.

Kod vozila opremljenih sa 1.3 CDTI motorom i manuelnim menjačem, dolazi do slučajeva pukotine na kućištu menjača.

1.9 dizela može da bude dobar za vožnju, ali ima problema: kvar EGR ventila. Zapušen DPF filter dovodi do kvara turbine. Problemi sa zupčastim kaišem, često zbog kvara vodene pumpe.

Kod 1.9 CDTI dizel motora proizvedenih do početka 2007. dolazi do čestih kvarova turbo punjača.

Za dizel motore, posebno 1.9 CDTI, sve veći broj vlasnika se suočava sa otkazivanjem plivajućeg zamajca.

Kod dizel vozila sa DPF filterom, obratite pažnju na stanje filtera i učestalosti regeneracije.

Kod vozila sa 1.7 CDTI motorom, često curenje glavnog cilindra kvačila.

Zajednički problemi na svim dizel motorima sa zapušenim EGR ventilom, zaprljan ERG ventil koji dovode do prevremenog kvara turbo punjača i DPF filtera.

Sva vozila su suočeni sa lošim kvalitetom gumenih creva za rashladnu tečnost.

Kod vozila sa automatskim menjačima ima primera da rashladna tečnost curi u menjaču.

Problema na menjačima ecoFLEKS modela. Prilikom izbora 1.stepena prenosa vi u stvari dobijate hod unazad.

Kvar plivajućeg zamajca, čuje se “brijanje” šumovi prilikom pritiskanja pedale kvačila.

Ne preporučujemo izbor Easitronic menjača koji boluje od kvara elektronike.

Klima uređaje, definitivno treba proveri sve funkcije, creva da li cure i ispravnost kompresora pri kupovini.

Svi modeli imaju problema sa CIM modulom (modul volana) greške: simptomi neće da uključi svetla i brisače.

Staklo na ogledalu vrata ispada.

Curenje vode kroz prednja vrata: “voda curi niz kablove unutar vrata do donjeg zvučnika radija koji je montiran na vratima, onda curi oko ili preko penaste gumen zaptivke i odatle u kabinu. Lek je da se panel vrata skinu i uklonite 3 vijaka za fiksiranje zvučnika na vrata, izvadite i uklonite zvučnik onda pažljivo odseći sve. Penu za zaptivanje koja je zapela na zvučnik.

Kvar motora brisača i mehanizma brisača izgleda da su veoma česti.

Indikator nivoa goriva u rezervoaru hoće da pokaže pogrešne podatke.

Radio radi kako on hoće, Opel u međuvremenu zamenio dobavljača radija.

Kompresor klime se sam gasi.

Sirena ne radi kada su upaljena svetla.

Prodiranje vode u prednje i zadnje farove.

Teško pristupiti zameni prednjih sijalica u farovima.

Na prednjem trapu najčešće stradaju unutrašnji krajevi spona i vertikalni stabilizatori.

Ležaj prednjeg točka se menja u sklopu sa ABS senzorom.

Kod astre H pucaju H7 sijalice u farovima.

Prednji farovi vremenom, gube sjaj i matiraju.

U prvim modelima se često dešava koroziju na donji stroj i oko donjeg ivice vrata i pragove.

Sve verzije su suočeni sa lošim kvalitetom alternatora, koji propadne posle 80 000 km.

Vlasnici su prijavili česte kvarove startera motora, problem nije tako čest kao sa alternatorom.

Zajednički problemi sa originalnim radijom, koji ne reaguje na komande korisnika ili se sam automatski uključivanje (2004.).

U nekim serijama vozila dolaze da oštećenja senzora pritiska u kočionom sistemu.

Električni problemi su zajednički za sve modele svetla, pokazivači goriva i centralno zaključavanje.

Opel Astra H


Opel Astra H cena polovnjaka – ponuda

   


Opel Astra H 1.6 Test Polovnog Automobila
Opel Astra H 2007 – test
Opel Astra GTC 1.9 CDTI 2008. – TEST POLOVNIH VOZILA

33 Comments

 • Milos kaže:

  Postovanje,

  Imam astru H 1.4 benzinac, i prezadovoljan sam pouzdanoscu. Presao sam 100k km za 7 god.
  Sto se tice kvarova, samo sam menjao kraj spone na 80k. Bukvalno nista osim toga se nije pokvarilo.

  Sto se tice udobnosti, mislim da je totalni promasaj. Vecu kilometrazu sam pravio sa audi a3 i peugeot 206, astra je primetno neudobnija.
  Istakao bih jos jednu veliku manu, na autoputu pri brzinama vecim od 110 je mnogo losa zvucna izolacija. Ne znam da li je na mom autu nesto fabricki felericno ili je to posledica sto sam kupio osnovni model.

  Pozdrav!

 • Siniša kaže:

  Također, astra 1.4 benzin plin, 2009 god.,odlična,ali počela da trokira. Razlog ne baca struju na prvi cilindar ??? U pomoć….

 • Angel Taseski kaže:

  Zdravo iama Opel Areta h 1.7.cdti 2006 i zaprimetio sam da isputa kao neki crni dim i malo kao neki crni prah i sve to je kao mrsnu konzistenciju.

 • Miodrag Jovanov kaže:

  Imam OPEL ASTRU H, sa benzinskim motorom od 1,6 l, i nojme sam prezadovoljan !
  Do sada je samo zamenjen prednji leli stabilizator !
  Redovno je servisiram u ovlascenom servisu OPELA !
  kupio sam je 2009 te godine, a godiste je 2008
  Do sada sam sa njom presao oko 95 000 km

 • zoran kaže:

  Pozdrav svima
  Imam problem na ASTRI H 1.8 , ne radi mi svirena kada su farovi ukljuceni. Ima li tu pomoci ?

 • Astra gtc kaže:

  Da li ugraditi plin ili vodonik u opel astru gtc 1.6 2007 god? preporuka za neki servis pouzdan i koji sistem izabrati? Misljenja? Hvala unapred svima

 • Opel Astra H kaže:

  Imam problem sa Opel Astra H 1.6 Twinport 2004 god. Kod mali obrtaji oko 1500 do 2000 secka i ne radi dobro motor i sveti sijalica CHECK ENGINE. Bio sam kod razni majstori, svi nagadjaju. Promenio sam bombine, svekici, dve sonde procistio sam EGR ventil i jos e isti problem. Jel je imao neko slican problem i sta da se radi?

 • zoran kaže:

  Imam problem sa ASTROM H 1,8 . Stao sam ispred prodavnice 31 -vog , pazario desetak minuta , vratim se u auto upravljac se ne otkljucava . Ponasa se kao da nema kljuca . Donesem drugi ono isto. Eno auta od prosle godine ispred radnje. Izuzev slep-sluzbe ima li pomoci.

 • Armin kaže:

  zasto si izostavio astru h 1.9 74 kw ?

 • Zoran kaže:

  Poštovanje,
  konkretno imam problem ,ali samo ponekad (ne uvek) sa podrhtavanjem prednjeg kraja vozila prilikom polaska vozilom iz prve brzine,laganim puštanjem kvačila.
  Da li je neko imao slično iskustvo i da li sem kvačila može biti i neki drugi uzrok ?

 • Zoran kaže:

  Zaboravih da kažem da je u prethodnom komentaru u pitanju Astra H 1.6 Twinport 2005 benzin

 • David kaže:

  Moze misljenje za opel astra h 1.7cdti 92kw restajling ?
  Hvalaa unapred

 • Mare kaže:

  Astra h 2005 god, kad otkljucam auto i dam kontakt automatski pali radio i sva 4 žmigavca, osim toga isprazni bateriju ako stoji dva dana. Ima li joj pomoći?

 • Goran kaže:

  Astra h 1.6 twinport 2006 , 175000km ponekad malo trza kao da se blago guši kad potopim gas. Dijagnostika pokazuje 111301 i 111306 kodove. Znate li o čemu je reč i šta raditi? Hvala.

  • V kaže:

   Čisto za informaciju. Astra H 1.6 twinport 2006. easytronic 330k i dalje vozi. Elektronika mjenjača i dalje radi, ali su sinhroni 1. brzine dotrajali i sada ponekad ne ubaci u brzinu.
   T crijevo hladjenja procurilo na 320k, na 100k zamijenjen razvodnik paljenja, na 220k promjenjeni nosaci motora.
   Klima oduzima puno snage motora.
   Inace vrlo izdrzljiv auto.

 • Mile kaže:

  Najgori auto koji sam vozio, trosi ulje, a to mi je potvrdilo nekoliko vlasnika Astre H, od tih nekoliko, dva vlasnika je Astru kupilo kao novo vozilo, a deklaracija Opela kaze da je dozvoljena potrosnja ulja do 0.7g na 1000km, da li je to normalno? Uzas… Pre nje sam imao tri Citroena i Peugeot, o kvalitetu voznje ne treba ni raspravljati, neudobna i kruta, kupljena je sa manjom kilometrazom, placena lepo, nije uvezena, dobro je odrzavana, ovo ne bi smelo da se desava, Peugeot kao prethodno vozilo je preslo nekih 450h km, od zamene do zamene nije trosio ni grama ulja, sve u svemu totalni promasaj.

 • DDD kaže:

  Ovo je moj sledeci auto 🙂
  Astra H, 2008 dizel, za 2000 evra sam je nasao. Sl nedelje je kupujem i menjam moju korsu 2004-to koja me je super sluzila 🙂

 • Radjevac kaže:

  Ako treba nekome nesto od delova za opela ima kod mene

 • Saul Goodman kaže:

  Imao Astru H 1.3 cdti 2008 godiste karavan, bio prezadovoljan, odlično auto, sada vozim Astru H 1.8 karavan sa ugrađenim plinom, uživam u svakom pređenom kilometru, extra auto

 • Ivan kaže:

  Imam Astra H 1.7 cdti hečbek dizela sa kojom sam nedavno imao udes u prednjem delu ali ne i preterano skupina vec samo prednji kraj do hladnjača.Zato me interesuje Vaše mišljenje da li Astra G 2.0 karavan dizel ima istih ili sličnih delova kako bih mogao da zamenim neispravne delove,tipa-hladnjak,ventilator ili klima šta je vec i slične sitnice!? Unapred hvala!!! IVAN

 • имам астра х 1,7цдти 2008г. одлична . . јавио ми се проблем : појављује се вода испод сувозачевих ногу , само кад је киша (?). кад све осушим дан два на вјетру , поливам ауто са цријевом пола сата и ниђе нема воде унутра ??????? . ево већ трећи пут вадим сиц из аута , заврћем тепих , сушим , поливам . . не умијем да нађем . . напомињем да су сва цријева исправна , не губи ниђе воду (антифриз)

 • Slađan kaže:

  Pozdrav.
  Da li ima neko problem sa temperaturom neće da digne. Mislio sam da je termostat u pitanju pa sam ga zamenio stavio sam nov VERNET. Prilikom vožnje u gradu temperatura je između 45 i 60, a sa starim je bilo od 70-80. Razlog što sam ga zamenio je to što nisam bio baš zadovoljan sa grejanjem u autu. Još gore je što je sada grejanje slabije nego pre a temperatura se ne diže do radne temperature. Šta može da bude i da li šteti nešto auto ako ne dostiže radnu temperaturu. Inače auto je Asta H 1.7 ecoflex ’09god.

 • Aba kaže:

  Opel Astra h 1.6 2007 nesto cakće tačno ispod plastike brisaca sa suvozačeve strane kad Auto radi čak sam i gledao motor grijanja da nije neki problem u njemu ali nije Sta to moze hvala unaprijed!

 • Bato kaže:

  Imam ASTRU H 1,7 CDTI , 2005g. U toku vožnje pali mi se lampica od proklizavanja i lampica za kvar na autu i istovremeno dolazi do oduzimanja gasa, odnosno auto je u leru. Moram zaustaviti auto i ugasiti . Nakon minut upalim i nastavim sa vožnjom. Prvi put
  kada se to desilo , ponovo se to pojavilo nakon tri dana. Medjutim to se nije ponovilo par mjeseci, da bi se to ponovilo nekoliko puta , tj. svakih par kilometara.Ponovo mi se to desilo pre tri dana , tako da sam na putu od 15 km morao stati 5 puta ,što nije ponekad
  zgodno jer se treba naći proširenje. Odlazio sam kod majstora da pitam, ali konkretan
  odgovor šta je u pitanju nisam dobio. Ako neko nešto zna u vezi ovoga molim da mi napiše.

 • maxymo kaže:

  Pozdrav, astra gtc 2008g, 1,4 benzinac, problem pali se samo od sebe sva četiri žmigavca (alarm), te se zaključava-otključava sam od sebe na parkingu, trenutno pomaže jedino skidanje kleme s akumulatora, dali je imao tko sličan problem šta bi moglo biti problem

Ostavite odgovor