Održavanje polovnog Volkswagena Caddy 2.0 SDI i 1.9 TDI (2004.-2010.)

VOLKSWAGENA CADDY

Volkswagen Caddy

Prilikom kupovine korišćenog Caddyja, kupac bi trebao obratiti pažnju na stanje turbine 1,9-litarskog TDI-ja, na stanje hladnjaka ulja dvolitarskog dizelskog atmosferca, te na stanje električnih spojeva u farovima. Iako je većina ovakvih automobila prešla izuzetno veliki broj kilometara, jednostavna i proverena konstrukcija uz redovne posete ovlašćenim servisima omogućuje im dug eksploatacioni vek, čak i nakon što pređu 500.000 kilometara.

Ovi automobili su svakako namenjeni neprekidnoj eksploataciji, pa kupovina polovnog primerka predstavlja svojevrsni ekonomski rizik koji bi se mogao pretvoriti u uzaludno bačen novac.

Najpopularnije verzije Caddyja druge generacije, koji se proizvodio od 2004. godine do 2010. godine, svakako su bile one pogonjene dizel motorima. Zanimljivo je to da je Volkswagen upravo tada izvršavao tranziciju i prelazak sa do tada nezamenjivih 1,9-litarskih dizel motora na nove dvolitarske motore. Tako se ovaj automobil može naći u verzijama i sa legendarnim 1,9-litarskim TDI-jem, ali i sa modernijim dvolitarskim dizel motorima. Tržište je pokazalo da su uverljivo najpopularnije verzije postale one pogonjene sa 1,9-litarskim TDI motorom sa 105 KS, ali ih u stopu prate i modeli pokretani dvolitarskim SDI motorom sa 69 KS. Niski troškovi održavanja, jednostavna konstrukcija motora, ali i ostalih sklopova na automobilu, od Caddyja su napravili najpoželjnijeg poslovnog partnera.

Nije nepoznato da ovakvi automobili prelaze i više od pola miliona kilometara. Osnovni elementi u unutrašnjosti izdržavaju eksploataciju, ali su jasno vidljivi znakovi trošenja nakon toliko pređenih kilometara.

Status najpoželjnijeg zadržavao je i tokom eksploatacije, jer se redovnim održavanjem održavao u top formi koja ga može pratiti čak i kada pređe pola miliona kilometara. Naime, Volkswagen na Caddyju nije previše eksperimentisao. Jednostavno je iskoristio izuzetno zahvalnu konstrukciju Golfa 5, te je prilagodio komercijalnoj upotrebi. Tako je recimo, celi prednje vešanje Caddyja verno preslikan sa Golfa, dok je zadnja strana ipak opremljena nešto krućim (trajnijim) sistemom vešanja sa lisnatim oprugama prilagođenim komercijalnoj upotrebi. Ovakvim načinom konstruisanja napravljen je izvrsan kompromis između pouzdanosti i iskoristivosti. Serviseri ovakvih vozila su i potvrdili status izuzetno izdržljivog automobila, međutim, naveli su i osnovne tehničke probleme sa kojima se možete susresti na polovnom Caddyju.

Volkswagen je konstruisao dve vrste vešanja. Modeli sa manjom nosivosti imaju samo po jednu lisnatu oprugu, dok sposobnije verzije dobijaju dve lisnate opruge.

 

Sticajem (ekonomskih) okolnosti, legendarni status 1,9-litarskog TDI motora u ovakvim Caddyijima i nije baš na onom nivou na kakvom je bio u starijim modelima. Naime, od 2004. godine, dobavljači turbopunjača Volkswagenu počeli isporučivati delimično rekonstruisane turbine. Rekonstrukcija se odnosila na stanovište uštede u materijalu, što je za posledicu imalo i kraći radni vek. U servisima napominju da su zabeleženi slučajevi kada turbina nije izdržala više od 150.000 kilometara. Naravno, nešto pažljivijom vožnjom i  redovnim posetama ovlašćenom servisu produžava se vek eksploatacije. Uostalom, to je i jedini problem koji je vezan direktno za motor. Sa druge strane, jednostavna konstrukcija dvolitarskog atmosferskog dizelskog motora ne poznaje nikakve standardne probleme. Serviseri su upoznati i sa primerima koji su prešli i više od 500.000 kilometara, a na kojima nije bilo nikakvih intervencija, osim uobičajenog održavanja.

Jedan od malobrojnih problema koji je bio izražen ispod poklopca motora na verzijama sa dvolitarskim dizel motorima, povezan je sa neadekvatno provedenim električnim instalacijama. Naime, senzor koji meri broj obrtaja motora povezan je sa centralnim kompjuterom sa dva električna provodnika. Provodnici su naslonjeni na alternator, koji konstantnim vibriranjem oštećuje provodnike, te koji na koncu, zbog izloženosti vibracijama, pucaju. Oštećeni provodnici ne mogu preneti informacije o broju obrtaja motora u centralni kompjuter, što onemogućava paljenje motora. Problem se rešava servisnom intervencijom koja traje tridesetak minuta. Takođe, ovlašćeni servis zabeležio je i nekoliko intervencija na hladnjaku ulja. Naime, oštećeni hladnjak ulja propušta motorno ulje u rashladni sistem motora, a samim tim se meša ulje sa rashladnom tečnošću. Ovaj problem karakterističan je samo za modele sa dvolitarskim SDI motorima, a servisna intervencija koja uključuje promenu hladnjaka ulja, promenu motornog ulja, promenu rashladne tečnosti, te ispiranja celog rashladnog sistema.

Međutim, jedan od problema koji ne zaobilazi gotovo ni jednog Caddyja do redizajna iz 2008. godine vezan je za fizički nekompatibilno “grlo” sijalice pokazivača smera i prednjih farova. Praktično, to znači da se sijalice pokazivača smera nikada ne mogu adekvatno namestiti u prednjim farovima. U najozbiljnijim slučajevima to dovodi do stvaranja visokih prelaznih otpora, koji zbog visoke temperature počinju topiti plastiku u farovima. U takvim slučajevima, oštećeni far se mora potpuno zameniti.
U svakom slučaju, ovakvi standardni problemi se otkrivaju jednostavnim pregledom. Karakteristični su i za putničke i za dostavne modele, koji se u suštini i ne razlikuju. Manjim redizajnom iz 2008. godine, Volkswagen je ispravio većinu ovakvih problema, pa je i u ovom slučaju, najbolje birati mlađe modele, i to proizvedene od 2008. godine.

Opozivi

Volkswagenov Caddy druge generacije opozvan je dva puta, i to u manje od 10.000 primeraka.
Volkswagen je prvi put opozvao Caddyja početkom februara 2005. godine. Problem je bio izražen na kočionom sistemu. Naime, provodnici ulja u kočionom sistemu mogli su se oštetiti, što je dovodilo do curenja kočnog ulja. Samim tim, servo asistencija prilikom kočenja je smanjena. Na svim opozvanim primercima Volkswagen je zamenio oštećene provodnike ulja, te postavio modifikovane. Opoziv je registrovan pod oznakom R/2004/201.
Drugi opoziv je takođe bio u februaru 2005. godine. Na modelima proizvedenim od 01.03.2004. godine do 31.08.2004. godine problem je uočen na kućištu pumpe goriva. Kao posledica konstantnih vibracija u toku vožnje, nastajala su mala oštećenja oko vijaka koji su učvršivali pumpu za gorivo. Oštećeno kućište pumpe za gorivo je propuštalo dizel gorivo. Na opozvanim modelima zamenjeni su vijci, a promenjena su i kućišta na ozbiljnije oštećenim primercima. Opoziv je registrovan oznakom R/2004/210.

Tehničke karakteristike

Volkswagen Caddy  2.0 SDI (69 KS)   1.9 TDI (105 KS) 
Zapremina motora (ccm) 1.968 1.896
Snaga motora (kw/KS) 51/69 77/105
Obrtni moment (Nm – obr/min) 140/2.200 250/1.900
Kočnice (naprijed/nazad) disk/disk
Međuosovinsko rastojanje (mm) 2.682
Dimenzije D/Š/V (mm) 4.405/1.794/1.833
Zapremina tovarnog prostora (m3) 3,2
Maksimalna brzina (km/h) 142 166
Ubrzanje 0-100 km/h (s) 20,1 13
Prosečna potrošnja (l/100 km) 6,0 6,0
 
 
Pripremio: Adnan Huseinagić
Izvor: proauto.ba

Ostavite odgovor