Saab 99 1968. – 1984. – Istorija modela Saab 99

Saab 99

Saab 99

Although the Swedish manufacturers never distinguished themselves by an enormously large number of cars sold or dominated by the world market, they always had interesting vehicles that represented a class for themselves in comparison with their competitors.

Zbog svih svojih specifičnosti i posebno zbog kvaliteta lako su dobijala priznanje automobilskih poznavalaca i sticala verne kupce širom sveta. Za razliku od Volvoa koji je oduvek, kao svoje najjače adute imao bezbednost i kvalitet svojih vozila, drugi švedski proizvođač, Saab, je tome dodao i zapanjujuću inventivnost i napredne koncepcije svojih modela. Količina novih i interesantnih rešenja je uvek bila pomalo neočekivana od hladnih i zatvorenih Skandinavaca, ali odgovor leži u činjenici da je kompanija Saab prvo počela sa proizvodnjom aviona pa tek onda i automobila, što objašnjava drugačiji dizajnerski i konstrukcijski pristup, jedinstven u automobilskoj industriji. Ovakav trend se može zapaziti još od samih početaka automobilskog krila fabrike Saab, krajem 40 -tih godina prošlog veka.

Saab 99

Model 96, iako deminutivan u svakom pogledu, slabog motora i specifičnog dizajna, uspeo je da skrene pažnju javnosti i kupaca na ovu kompaniju i čak da postane jedan od boljih rally automobila tog doba, prvenstveno zahvaljujući prednjem pogonu i vrsnim švedskim vozačima. Ipak, početkom 60 -tih, ovaj veoma važan model za fabriku je bio zastareo i apsolutno prevaziđen. Nakon nekoliko godina planiranja i konsultovanja, uprava Saaba je početkom aprila 1965. oficijelno započela projekat “Gudmund“, nazvan prema švedskom državnom prazniku na koji je projekat započet. Instrukcije inženjerima su bile jasne, stvoriti moderan automobil srednje klase, napredne tehnologije, dobre upravljivosti i ležanja na putu a opet sa svim karakteristikama brenda. Poznati, pouzdani i zastareli dvotaktni motori nisu dolazili u obzir, a uprava Saaba, obzirom da nije imala adekvatne agregate sopstvene proizvodnje, morala je da se obrati drugim fabrikama.

Saab 99

Za dizajn je bio zadužen Sixten Sason, fabrički dizajner, čovek koji će imati velikog uticaja na sve potonje modele ove kuće. Novi model, nazvan Saab 99 je oficijelno predstavljen krajem 1967. godine, dok je produkcija počela godinu dana kasnije. Automobil je bio u svakom pogledu veliki napredak i pored modernog izgleda sa niskom siluetom, velikim i zaobljenim vetrobranskim staklom i moderno dizajniranim prednjim delom, odlikovao se pouzdanom tehnologijom i velikim brojem interesantnih detalja. Naime, zadržan je koncept prednje vuče koja je krajem 60 -tih i dalje bila relativno retka na evropskim putevima, ručna kočnica je delovala na prednje, a ne na zadnje točkove kao što je uobičajeno, a kontakt brava se nalazila između sedišta, kod ručice menjača. Iako je predstavljeni model imao 2 vrata, ubrzo je u ponudu ubačen i sedan kao i model sa 3 vrata.

Author: 426 Hemi
Pictures: Saab
Retrieved from: www.brzabrzina.com


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *