Mercedes 2.1 CDI motor – iskustva, kvarovi

Mercedes 2.1 CDI motor

Mercedes 2.1 CDI motor

Prvi Mercedesov dizel sa ubrizgavanjem common rail uveden je  krajem 1997. godine. To je bio 2.1 CDI motor oznake OM 611 snage od 82 do 204 KS. Novu porodicu motora koriste, automobili, komercijalna vozila i laki kamioni (OM 646 i OM 651).

U zavisnosti od svrhe , dizel motor  dobija drugačiji komercijalni naziv. Na primer, 180 CDI, 200 CDI, 220 i 250 CDI CDI. Tu su i modifikacije BlueTEC i BlueEFFICIENCY.

U početku, ovaj motor je imao radnu zapreminu od 2151 kubika i snagu  od 102 ili 125 KS. Motor  ima sistem ubrizgavanja Common Rail Bosch sa magnetnim diznama prve generacije, recirkulaciju izduvnih gasova i turbo punjač. Lanca kao pogon smanjuje troškove održavanja.

1999. godine pojavila su se  verzije sa snagom od 115 i 143 KS, a tri godine kasnije – nova generacija 2.1 CDI sa oznakom OM 646 i snagom od  122 i 150 Ks. Kasnije su uvedene  i druge modifikacije. Motor je dobio common rail sistem nove generacije, električni EGR ventila i  alternator sa  tečnim hlađenjem. OM 646 je dodatno opremljen bilans vratilom i električnom pumpom za gorivo ( umesto mehaničke ).
Motora 2.1 CDI  sa oznakom OM 651 je debitovao 2008. godine . To je praktično još jedan motor u kome se menja prečnik cilindra (smanjen na 83 mm) i hod klipa ( povećan na 99 mm ) . Radna zapremina novoj verziji motora je 2143 cm3 . Kompresija je sveden na 16.2: 1 . Blok motora , kao i ranije , je od livenog gvožđa , a glava – od lake legure.
Novi turbodizel je veoma napredan, i zato je skuplji za održavanje i popravku. On ima dva turbo punjača (u verzijama od više od 143 KS), koji pružaju boost pritisak 2 bara . Jednoredni upravljački lanac se nalazi iza motora – sa strane menjača.
Snažniji verzija motora koristi piezo brizgaljke Delphi. Pritisak ubrizgavanja  do 2000 bara . Poređenja radi , pritisak ubrizgavanja OM 611 – 1350 bar . Common rail sistem ubrizgavanja obezbeđuje nesmetan rad motora i nisku potrošnju goriva . Ekonomičnost, naravno , zavisi od težine automobila i forsiranja automobila. Prosečna potrošnja Mercedesa C klase sa 143KS  je oko 7 l / 100 km . Suprotno verovanju , sistem za ubrizgavanje ne predstavlja problem , i nije  preskup za održavanje.
Na  tržištu polovnjaka , većina  Mercedes dizela imaju mnogo veću kilometražu  nego što pokazuje brzinometar. Otuda problemi sa kojima se suočavaju drugi i naredni vlasnici. Turbina  i plivajući zamajac retko uspeju da  pređu 150000 km..
Problemi koji su  se pojavili u poslednjim motorima  OM 651, su povezani sa brizgaljkama  goriva Delphi ( neispravan , već su  zamenjene) i curenje rashladne tečnosti .

Najčešći kvarovi 2.1 CDI motora

Najčešće su vlasnici Mercedesa sa velikim kilometražama i motor 2.1 CDI imate problem sa pokretanjem ujutro i padom snage. U oba slučaja, postoji nekoliko razloga. Problemi sa pokretanjem sistema, obično se odnosi na pad pritiska u sistemu ubrizgavanja zbog kvara na pumpi, diznama  ili ventilu visokog  pritiska. Pad snage  može biti uzrokovan kvarom klapne u usisnoj grani.
U vozilima sa filterom čestica čađi ( prvobitno nije korišćen, od 2003. pojavljivao se  nekim modelima , a kasnije su počeli da se koriste u velikim količinama ) , ako se automobil koristi samo  po gradu , postoje problemi sa regeneracijom filtera, kao i razvodnjavanjem ulja naftom.
Problemi se komplikuju nakon pojave serije OM651 motora . Dizne se pokvare oko 50.000 km. Neki izvori izveštavaju da je nedostatak je uticao na oko 300 000 automobila.

Remenica alternatora

Mercedes 2.1 CDI motor

Remenica alternatora

Remenica alternator u+zna često da otkaže. Postaje  bučna, a kašnjenje u zamenu može ubrzati trošenje španera kaiša. Rešavanje problema nije komplikovano i ne previše skupo.

Elektromagnetni ventil 

Mercedes 2.1 CDI motor

Elektromagnetni ventil

Elektromagnetni ventili se koriste za kontrolu turbopunjača i EGR ventila ( stari motora 2.1 ) . Kada ne radi , pojavi se  pad snage.

Dizne 

Simptomi: problemi sa startovanjem, preterano visoka potrošnja goriva i nejednak rad. Dizne se mogu popraviti.
Mercedes 2.1 CDI motor
Ozbiljni problemi nastaju kada popusti zaptivanje podloške ispod mlaznice. Uklanjanje injektora je  težak zadatak.

Termostat

Termostat
Simptomi :suviše sporo zagrevanje motora . Termostat da se otvora več na temperaturi od 45 stepeni . Oprez pri nabavci , uvek koristite kataloški broj – termostat više puta modernizovan.

OM 651 motor problemi

– Injektori. Ubrzo nakon početka proizvodnje novog 2,1-litarskog  turbo dizela  otkriveno je  da su piezo dizne Delphi neispravne. Potrebna  zamena.
– Curenja rashladnog sredstva. Nekontrolisano curenje antifriza može izazvati skoro pregrevanje motora. Krivac pumpa rashladnog sredstva. Neispravna pumpa mora biti zamenjena.
OM 651 motor problemi
– Klapne u usisnoj grani. Klapne se istroše i slome. To dovodi do osetnog pada snage, a može doći do otkačinjanja klapne koja onda upadne u motor  i dovede do oštecćenja motora. Zbog nedostatka posebno elemenata, mora se  promeniti cela grana.

Primena:

Mercedes C-Class

Mercedes E

Mercedes S

Mercedes SLK

Mercedes ML

Mercedes Vito, Viano, Sprinter

Mercedes GLK


One Comment

  • Željko kaže:

    Pozdrav. Zanima me vaše mišljenje o w211, 220cdi 170ks,znaci redizajn, sa om 646 motorom, kakvi su se pokazali, jer istog planiram kupiti, i na što obratiti pažnju prilikom kupovine
    Hvala puno

Ostavite odgovor