KUPOVINA POLOVNOG AUTOMOBILA

KUPOVINA POLOVNOG AUTOMOBILA

Kupovina polovnog automobila

Kupovina polovnog automobila  je uvek lutrija, pa mogućnost greške pokušajte svesti na najmanju moguću meru. Ovo su znakovi na koje valja obratiti pažnju

Malo ko danas kod nas može priuštiti bilo kakav novi automobil pa trgovina polovnjacima cveta. Neki se rešavaju svojih polovnjaka i kupuju nešto drugo, takođe polovno, veće ili manje zavisno od potreba, česte su i zamene, a i mladi vozači silom naših domaćih prilika sedaju u svoj prvi automobil, naravno polovni. U moru ponude svih vrsta automobila što od domaćih vlasnika, što iz uvoza iz zemalja EU,ako i vi kupujete polovno vozilo, najbitnije je pre same kupovine pažljivo proveriti ponudu na tržištu i upoznati se s cenama. Pritom, ako je cena viša od proseka to bi mogao biti dobar znak kako je reč o urednom automobilu (a još se možete i cenkati), dok nerealno niske cene od privatnih ponuđača s dodacima „hitno, odlazim u inostranstvo, akcija do Božića“ i slično u principu znači da automobil treba bolje pregledati.

Potrebe i prioritete prie kupovine morate jasno definirati. Tako ako vam treba manji automobil, tražite manji, bez obzira na to što neki sjajni primerci Alfa 166 2.5 V6 stoji kao i Fiat Punto 1.2 istog godište, ne zaboravite pritom da su održavanje, potrošnja i godišnja davanja za taj automobil bitno veća, a i ne treba vam veći auto u startu. Najbitnije odrednice kod potrage pritom su uvek iste za većinu kupaca: kilometraža, pitanje je li auto bio razbijen pa popravljan i je li vozilo bilo ukradeno. Ako se stanje automobila prema izgledu i detaljima te papirima ne podudara s pričom, jednostavno krenite u dalju potragu.

KUPOVINA POLOVNOG AUTOMOBILA

Kupovina polovnog automobila

Uglavnom, kupovina polovnjaka  je uvek lutrija, pa mogućnost greške pokušajte svesti na najmanju moguću meru i računajte s barem s minimalnim ulaganjem poput zamene ulja u motoru odmah po kupovini. Dakle, kada pronađete automobil koji vam je privukao pažnju obratite pažnju na ove znakove koji ukazuju na moguće muljanja prodavca.

Osnove kod kupovine polovnog automobila

qashqai_1

1. Probna vožnja

Nikada, ali NIKADA nemojte kupiti polovni automobil koji niste provozali. Vuče li u stranu? Ubrzava li ravnomerno? Drži li pravac pri kočenju? Lupka li na neravninama? Ako se imalo razumete u problematiku odmah ćete znati što je posredi, a ako ste laik, odvezite auto stručnjaku da ga pogleda. Uvek je najbolje ići u ovlašćeni ili specijalizovani servis. Kad ustanovite što sve treba menjati, izračunajte koliko to košta i čuvajte tu misao za cenkanje kasnije.

Kupovina polovnog automobila

Kupovina polovnog automobila

2. Sveže lakirani automobil, da ili ne?

Svakako je bolja kupovina polovnog automobila s originalnom bojom, čak i ako je oštećena od parkiranja ili manjih udubljenja, nego kupiti sveže ofarban automobil. Jer automobil je sjajan i oku ugodan ali ko zna što skriva svež lak, ponekad je lakiran zbog sudara, a ponekad čak i krije rđu. Ovde valja obratiti pažnju na sva stakla jesu li iz iste godine i istog proizvođača, ako nisu, to je znak da su menjana, a automobil bio razbijen.

3. Kako prepoznati prevaru s kilometražom u sedam koraka , prilikom kupovine polovnog automobila

KUPOVINA POLOVNOG AUTOMOBILA

Dim iz auspuha

Trebao bi biti jedva vidljiv, svaki drugi tamni ili plavkasti ukazuje na veću nepravilnost u radu i na ogromnu kilometražu. Čađ ukazuje na loše sagrevanje, koje najčešće nastaje zbog nepodešenog ili istrošenog sistema za, a kod dizelaša je uzrok često u pumpi visokog pritiskai brizgaljkama.

Motor trese u praznom hodu

Motor trese u praznom hodu

Nemiran rad kada je motor zagrejan ukazuje na razlike u pritiscima kompresije, usled istrošenja klipova, karika i ventila. Ne dajte se zavarati da se to lako podešava, jer se najčešće radi o većoj dotrajalosti motora. Zato je najbolje isto testirati kada je motor hladan jer istrošenost motora najviše utiče na nejednaoliki rad u praznom hodu i ako je trešnja još veća svakako odustanite.

motor

Sveže opran motor

Zašto bi neko uopšte prao motor pre prodaje? Na taj se način lako kamuflira dotrajalost i puštanju ulja na dihtunzima poklopca ventila i uljnog kartera te semeringu kolenastog vratila. Zato kada je motor opran teže se otkriva loše dihtovanje usisnog i izduvnog sistema, pa oprani motor lako može zavarati kupca. Zato bolje proverite dihtunge i semering gde i najmanja kap može uputiti na prevaru.

Jako potrošena sedišta

Jako potrošena sedišta

Ako su sedišta mekana i na izgled deformisana obloge na vratima potrošene automobil je puno prešao što se vidi po istrošenosti tih delova. Neki prodavači pak kupuju polovna, manje korišćena sedišta, zadnju klupu i obloge vrata, čega su takođe puni oglasi, često i kožna  postavljaju u svoj automobil pa se pokušajte informisati je li se kao nov automobil koji vas zanima isporučivao s npr. bordo kožom. Ako pak obloge vrata ne odgovaraju dezenu sedišta sve je jasno… Proverite i mehanizam za podešavanje i u svakom položaju pomičite sedišta kako biste utvrdili koliko su dotrajala. To otkriva loše stanje automobila više od drugih sklopova.

Izlizan volan i ručice

Izlizan volan i ručice

Ako su obloge papučica jako potrošene, često i „do metala“ sve je jasno, automobil je puno vožen, a ako su pak potpuno nove na 12 godina starom automobilu i to je signal za uzbunu. Izlizanost obruča upravljača i ručice menjača takođe bi trebali biti u skladu s godištem i opštem stanju vozila…

gume

Potpuno nove gume

Okej, kada se gume potroše stavljaju se nove. Ali ponekad su stavljene samo da prikriju stanje trapa ili nepravilno izlizane prethodne gume. Često se stavljaju i ravnomerno istrošene polovne gume kakvih su takođe puni oglasi.

Servisna knjižica puno govori

Servisna knjižica puno govori

Bilo bi dobro da potražite automobil s urednom servisnom knjižicom ako je ikako moguće, a ako je uredno ispunjena velika je stvar pri kupovini i nekakva sigurnost. Objašnjenje kako ga je održavao radnik iz ovlašćenog servisa u fušu vrlo je neverodostojna, a nije dobro baš najbolje ni ako je auto servisirao „sused mehaničar iz ulice“. To je minus, jer ukazuje i na korišćenje neoriginalnih delova te umanjuje vrednost automobila kod daljnje prodaje. Ako je automobil iz uvoza i bez servisne knjižice, ruke dalje. Tko zna od kuda je došao i kako se koristio.

4. Kako prepoznati ukradeno vozilo

Ako kupujete nemački automobil znajte da se takvi najviše i kradu pa prodaju s prekucanim brojevima šasije, a najčešće je reč o VW Golfu i Passatu, svim modelima Audija, te poseno skupljim modelima Mercedesa i BMW-a. Proverite jesu li sva stakla originalna, potom ako su upravljač, oplata i brava za ključ noviji od ostatka automobila takođe nije dobar znak, jer se ti delovi oštećuju i potom menjaju nakon krađe. Proverite i lim oko broja šasije, brave na vratima i moguća oštećenja, ali danas se kod ukradenih vozila toliko dobro prikrivaju svi bitni detalji da je s dokumentacijom možda najbolje otići u MUP na proveru. Ako je vlasnik automobila bez „putera na glavi“ ne bi se trebao protiviti proveri.

ključ

Kupovina polovnog automobila

Za kraj, dobra priprema i strpljenje su najvažniji prilikom kupovine polovnog automobila, jer u masi automobila po oglasima i sajmovima velik je broj i onih koji predstavljaju lošu kupovinu i koji bi vam mogli zadati naknadne glavobolje. Dakle, gore nabrojane trikove koriste prodavci polovnih automobila, a na koje trebate obratiti pažnju kako bi izbegli kupovinu nekvalitetnog vozila. Donekle, sigurnost daju saloni polovnjaka ili polovnjaci koji se prodaju u salonima novih automobila gde su otkupljeni polovnjaci dobro pregledani i s realno utvrđenim stanjem, ali cene su često više od onih kod privatnih osoba u oglasima ili sajmovima. Kako bilo, želimo vam kvalitetnu kupovinu dok se ne skupi za kakav novi automobil.

AUTOR: Zvonimir Jurčić

Preuzeto sa : www.jutarnji.hr


Ostavite odgovor