Uputstvo za pregled i kupovinu polovnog automobila

Pregled polovnog automobila

Pregled polovnog automobila

Ekonomski standard u našoj zemlji nažalost ne dozvoljava svim građanima da sebi omoguće kupovinu novog automobila. Neretko, veliki broj onih koji se odluče za kupovinu nekog vozila, pribegavaju opciji da pazare polovnjak.

U ovom članku, pokušaćemo da damo detaljno uputstvo za kupovinu polovnog automobila svima onima koji planiraju kupovinu nekog polovnjaka bilo kog brenda taksativnim navođenjem osnovnih činjenica i detalja na koje je potrebno obratiti pažnju prilikom pregleda vozila.

01. Pregled saobraćajnih isprava, atesta, servisne knjižice…

Pregled papirologije i porekla vozila predstavlja jedan od najbitnijih elemenata provere vozila pri kupovini. Uprkos tome što vozilo može da bude mehanički i estetski u izuzetnom stanju, ako se ispostavi da papirologija vozila “nije čista”, može doći do velikih problema, a na kraju čak i do eventualnog oduzimanja vozila od strane organa unutrašnjih poslova.
Savetujemo vam da krenete hronološki proverivši istorijat vozila ukoliko je to moguće preko provere servisne knjižice. Imajte u vidu da dosta vozila iz uvoza ima falsifikovanu knjižicu zbog vraćanja kilometraže vozilima i zbog navodnog prikazivanja redovnog održavanja, te budite oprezni. Ukoliko postoji mogućnost, ispitajte poreklo vozila kod uvoznika u slučaju da postoji sevisna istorija vozila. U slučaju da je vozilo kupljeno u našoj zemlji, imaćete malo lakši posao, ali svakako proverite sve navode koji se vezuju za urednost servisiranja u propisanom intervalu, kao i o eventualnim havarijama ukoliko postoje.

vozacka dozvola

Proverite validnost atesta ukoliko vozilo ima plinski uređaj, kao i detalj da li ima uslova za atestiranje uređaja ukoliko to nije izvedeno, uz naravno predviđen trošak za tu “formalnost”.
Još jedan od načina na koji možete proveriti verodostojnost vozila, kao i neke osnovne podatke o njemu je očitavanjem broja šasije ili ti VIN broja pomoću odgovarajućeg softvera.

Pređena kilometraža predstavlja sve češće “metu” prodavaca koji žele da po što boljoj ceni prodaju svoje vozilo, te je podložna smanjivanju i narodski rečeno “vraćanju”. Nemojte da vas brojke zavaraju. Potrudite se da uvek pregledom vozila ili konsultovanjem vlasnika saznate da li je reč o realnoj ili nerealnoj vrednosti.

02. Limarija i spoljašnja detaljistika

-detaljistika na limariji i farbi (ogrebotine, sitna oštećenja, oštećenja od grada itd.), udubljenja, “šarolikost boje”

Ukoliko auto ima sitne ogrebotine od redovne eksploatacije ili neke druge minimalne estetske falinke, to se često prihvata kao normalna stvar. Među krupnijim oštećenjima spadaju oštećenja od grada koja je teže sanirati, veće neravnine na limu, kao i veća “čukanja”.

Neretko (pre)prodavci poliraju vozilo kako bi izgledalalo bolje ili da zamaskiraju eventualne veće havarije koje su postojale na autu, te preporučujemo da budete oprezni. Neretko neki vlasnici farbaju samo branike kako bi popravili estetiku vozila, ali treba biti oprezan jer se često po različitoj boji branika i krila može prepoznati auto koji je bio teže havarisan.

ogrebotine

– eventualni veći zahvati na limariji vozila – gitovanje, kompletno farbanje, promena vitalnih delova estetike (branika, maski), varovi itd.
Kompletno farbanje vozila je često veoma bitan parametar kod estetike. Pitajte vlasnika da vam kaže zašto je auto i kako farban? Da li je imao neku havariju, ili je po sredi neki drugi razlog. Ustanovite li da neki deo auta ima gita ispod farbe, izvršite detaljan pregled kompletne karoserije.

– površinska i dubinska korozija na sajtnama, rubovima, krilima, podu, gepeku i svim drugim delovima vozila uključujući kompletan auto sa podvozjem
Površinska korozija često može biti prisutna kod većine polovnjaka. Ona je “manje opasna” od dubinske u čijem slučaju moraju da se zamene kompletni delovi limarije (rubovi, sajtne, pod, krila itd.). Potrebno je pregledati i pod vozila što je malo teže, dok najlakše možete pregledati gepek podignuvši sve plastike, rezevni točak i ogoliti sve do lima. Tu često možete i videti da kojim slučajem ne postoje neki nabori na limu ili tragovi od havarija, kao i veća korozija.

rdja

– dodaci limariji – spojleri (fabricki, nefabricki)
Ova grupa dodataka često ako je fabrička ili nefabrička lepo stilizovana može da poveća cenu vozila uz poboljšavanje estetskih i tehničkih performansi vozila. U nekim slučajevima kod spojlera sajtni ili rubova može doći do “sakrivanja” rđe, te savetujemo da ispod tih delova izvršite pregled, kako ne biste bili neprijatno iznenađeni po završenoj kupovini. Ukoliko su dodaci blizu zemlje, to može umanjiti praktičnost upotrebe samog vozila.

spojler

– provera verodostojnosti svih oznaka vozila, bedževa, lajsni
Prilikom izlaska vozila iz fabrike na njemu se nalaze fabričke oznake i bedževi na tačno definisanim mestima. Ukoliko negde pomenuti nedostaju, često razlog za njihov izostanak može biti banalan, ali nekada biva i da je auto pretrpeo “čukanje”, a zatim farbanje te oznake nisu vraćene na stara mesta, pa treba biti oprezan i uvek ispitati o čemu je reč.

– provera podkrila
Proverite da li su sva podkrila na svom mestu. Veoma je čest slučaj da ih vlasnici posle neke hvarije ne vrate na svoja mesta, te se po tome može prepoznati da je auto imao nezgodu, a odsustvo podkrila u dužem vremenskom periodu može da pojača korodiranje kritičnih mesta iznad točkova.

– provera zazora između elemenata limarije (vrata, haube, branika, farova)
Provera svih zazora između limova ili svetlosnih grupa i stakala često može da nam ukaže na to da je auto bio havarisan. Tamo gde su zazori “veći ili manji”, valja temeljno pregledati sve jer postoji indicija da nešto nije kako treba.

03. Svetlosne grupe i staklene površine

– provera autentičnosti farova, maglenki, zadnjih stop svetala i ostalih svetlosnih grupa ako postoje
Po svetlosnim grupama često možete da zaključite da je auto imao neki kontakt sa drugim vozilom ili nekim trećim predmetom. Originalni farovi na vozilu trebaju da budu označeni isto i od istog proizvodjača. Noviji far se prepoznaje po jačem “blistanju” od starog koji mahom “matira”.

– provera konverzije svetlosnih grupa
U nekim slučajevima havarija, vlasnici usled nemogućnosti da nađu svetlosne grupe koje pripadaju modelu stave neke koje su eventualno starije ili su sa drugog paketa opreme (restilizovani), te trebate obratiti pažnju i na taj detalj, kao i na konverzije sa aftermarket delovima.

– provera autentičnosti svih grupa stakala na vozilu
Staklene površine nekad stradaju pri havarijama, po njihovim oznakama, brojevima i godini proizvodnje u većem delu slučajeva možete primetiti da se sa autom nešto dogodilo u prošlosti te budite pažljivi.

04. Felne i gume

– provera dimenzije felni i guma
Dimenzije felne su direktno vezane sa dimenzijama guma za udobnost vozila, njegovu potrošnju goriva, kao i “stanje” na trapu.
Vožnja sa predimenzionisanim felnama na lošim putevima (kakvi su naši) može značajno da smanji vek trajanja podvozja, guma, kao i ostalih vitalnih deova vozila. Najbolje je da felne i gume budu u fabričkim okvirima, ili sa izvesnim minimalnim odstupanjem.

– provera estetike i stanja felni
Ukoliko su felne na autu krive, to često može da prenese i stvori razne potrese na samo vozilo što se da osetiti u vožnji. Kada je reč o “mikro estetici” na samim felnama ona spada u sekundarnu stvar na koju možete obratiti letimičnu pažnju jer se određenim nivoom sređivanja (uz predviđeno novčano ulaganje), one mogu vratiti u zavidno stanje.

– provera starosti guma, njihove šare, modela (m-s) kao i ravnomerne potrošenosti
Ukoliko je starost guma velika, one su izgubile svoja primarna svojstva te je potrebno predvideti njihovu zamenu. Ista je stvar i sa dubinom šare. Ukolko je ona ispod proseka, gume je potrebno zameniti. Ukoliko su na autu zimske gume, a ne dobijate dodatni set letnjih, potrebno je da predvidite trošak za nabavku letnjeg seta felni i guma.
Nejednako potrošene gume koje su u isto vreme montirane na vozilo mogu da ukažu na nepravilno podešen trap ili čak i postojanje nekih havarija u prošlosti koje su razlog lošeg “gaženja” točka.

05. Motorni prostor i agregati motora

– provera koševa i boje unutar motornog prostora
Proverite “koševe” vozila, često se na njima formira korozija u predelu amortizera kod starijih vozila što zna da bude veliki problem. Takođe, proverite da nisu kojim slučajem “nagužvani”, tačnije da vozilo nije primilo u prošlosti udarac koji se preneo na njih.

Boja unutar motornog prostora može da ukaže na to da li je auto farban spolja.

– provera spojeva limarijskih elemenata sa unutrašnje strane (krila, motorni prostor, požarni zid, vezni limovi, nosači farova
Proverite spojeve krila vozila sa ostalim delovima školjke, da li su u redu svi varovi, vezni limovi, da kojim slučajem nema nekih “nagužvanja” na samom limu.
Nosači farova često bivaju polomenjeni ili lepljeni ako je auto imao havariju, te često ukažu da nešto nije u redu.

– vizualna provera spoljašnje suvoće motora i eventualnog pranja istog
Motor prilikom pogleda sa njegove gornje strane može da oda utisak suvoće ili vlažnosti. Ulje često može da probije i izlazi iz motora u predelima dihtunga glave, dihtunga razvodnika, dihtunga menjača, kao i ostalih potencijalnih mesta. Pokušajte da se zavučete ispod vozila i osmotrite karter, da li na njemu možda postoje tragovi ulja.
Posebno budite oprezni prilikom kupovine da motor nije kojim slučajem sveže opran. (Pre)prodavci često učine taj korak da bi anulirali i zamaskirali gubitak ulja, kao i primarnu neurednost motora.

– vizualna provera svih agregata motora, kao i osnovnih elementa istog (dekle, alternatora, kaiša, boca za tečnosti, akumulatora i starosti istog, izduvne i usisne grane, hladnjaka itd.
Proverite da li su osnovni elementi vozila u redu. Nekad nauljenost dela dekle u blizini čepa za ulje može da ukaže na to da auto troši pomenuto i da je to posledica redovnog dolivanja. Kaiši često mogu da se vizuelno pregledaju da kojim slučajem nisu napukli, pocepani itd. Proverite akumulator i njegovu starost. Pregledajte hladnjak, da kojim slučajem nije truo ili iskrivljen usled neke havarije.

– pregled stanja ulja, antifriza, tečnosti za kočnice kao i drugih vitalnih fluida.
Ovaj pregled je obavezan i može da direktno ukaže na stanje motora. Ukoliko je nivo ulja u motoru nizak, postoji sumnja da ga motor sagoreva ili gubi na nekom mestu. Ukoliko je nivo antifriza nizak, to može da ukaže na eventualne probleme sa rashladjivanjem motora što može biti od velike važnosti. Ukoliko je ulje kočnica, serva i ostalih hidrauličnih sklopova na minimumu, to je znak da postoji njegovo gubljenje u okviru sistema.

06. Enterijer automobila

– pregled ishabanosti volana, papučica, menjača, sedišta
Ishabanost volana vozila, papučica i menjača često može da ukaže na veliki broj pređenih kilometara. U nekim slucajevima, do ishabanosti tih elemenata dolazi i od stila vožnje, progresivnosti znojenja, kao i kvaliteta izrade delova kod konkretnog modela, te ne treba biti preterano paranoičan.
Enterijer, sedišta i ostali delovi i estetika su pored broja kilometara uslovljeni i održavanjem i ophođenjem vlasnika vozila, te je potrebno obratiti pažnju i na njih.

volan

– pregled ispravnosti prekidača, podizača, svetlosne signalizacije, elektronskih i mehaničkih pomagala u vozilu
Sve navedeno u ovoj stavki možete pregledati na licu mesta. Ukoliko neke stavke nisu u dobrom stanju, neretko se mogu sanirati sa manje novčanog ulaganja, dok ponekad problemi u radu određenih elektronskih sistema mogu biti skupi, te treba biti obazriv.

– startovanje motora i pregled aktivnih signalnih lampica na komandnoj tabli
Prilikom “prvog kontakta” i startovanja motora, neophodno je ustanoviti da li auto eventualno prijavljuje neku grešku (Check engine). Ova greška nekada može signalizirati neki banalni problem, dok nekada može biti i više onih koje su prijavljene te treba biti obazriv iz kog razloga se pojavljuju.

– pregled gepeka, kao i prostora ispod njega gde se nalazi rezervni točak sa kompletnim ostvrtom na bokove kao i patos
Pregled gepeka i prtljažnog prostora smo već pominjali u delu teksta koji se tiče limarije. Kada je on u pitanju neophodno je da podignete sve podloške i tepisone kako biste utvrdili da kojim slučajem nije bilo nekih većih limarijskih radova u predelu zadnjih koseva ili gepeka, kao i petih (trećih) vrata.

07. Pregled vozila pre test vožnje

Pre pregleda vozila u toku vožnje možete izvršiti pregled da li auto izbacuje izduvne gasove određene boje koja simboliše da postoji neki problem sa motorom ili sagorevanjem.
Neka neko isturira vozilo jednom do blokade, dok vi posmatrajte stanje na auspuhu. U nastavku navodimo boje koje označavaju simptome:

Plavi dim
Ako automobil izbacuje plavi dim znači da ima neki problem sa uljem i da dolazi do sagorevanja određene količine. To se najčešće manifestuje kada dotraju karike ili ventili, te se onda se dešava da ulje curi u komoru za sagorevanje u kojoj se meša sa gorivom.

Sivi dim
Za ovakvu boju dima je teško dati pravu dijagnozu. Prouzrokuju ga slični kvarovi kao u slučaju pojavljivanja plavog dima, sagorevanje ulja, ali i loš turbo punjač (ukoliko ga auto poseduje).

Beli dim
Ukoliko postoji beli dim ne mora da znači da je neki kvar u pitanju, jer on može da predstavlja običnu kondenzaciju unutar izduvnog sistema. Međutim, veći oblak belog dima već može da predstavlja rizik. Glavni kvarovi koji mogu prouzrokovati beli dim su oštećenje cilindra glave i ispucali zidovi bloka motora, a to iziskuje skupe popravke.

Ovaj problem ne sme se ignorisati, jer i najmanje curenje rashladne tečnosti može dovesti do pregrevanja i predstavlja veliki rizik za kvar na motoru.

Crni dim
Crni dim je simbol velike potrošnje goriva. Prvo što treba proveriti su filteri za klimu, usisni senzori, brizgaljke goriva i regulator pritiska. Crni dim je najlakši za dijagnostifikovanje, jer se zna tačno šta ga prouzrokuje, a popravka i zamena delova nije preterano skupa.

Po pregledu ove stavke, preporučujemo prelazak na pregled vozila u toku vožnje.

08 – Pregled vozila u toku vožnje

Na početku, pošto ste startovali motor, pokušajte da oslušnete njegov rad. Ukoliko ste imali ranije iskustvo u vožnji, veoma lako možete primetiti neke čudne zvuke ako oni postoje, kao i “nemiran rad”, pad obrtaja motra itd.

– prelaskom svim točkovima preko određenih neravnina ili ležećih policajaca, možete proveriti da li postoje neki zvuci koji mogu da simbolišu probleme na trapu. To je lupkanje, zveckanje, šuštanje itd.
– punim namotajem volana prvo na jednu pa na drugu stranu, možete provetiti stanje homokinetičkih zglobova. Ukoliko se čuje njihovo “meljanje”, to je znak da su dotrajali.
– ubrzavanjem možete testirati da li se auto shodno svojoj snazi i težini kreće kako bi trebalo ili je tromiji
– kako menjač upada u brzine? Da li se čuju neki zvuci prilikom promena stepena prenosa ili dok je auto u leru?
– da li volan trese pri velikim brzinama ili kočenju? Ukoliko trese, moguće da točkovi nisu dobro izbalansirani ili da auto ima određene probleme sa trapom. Takođe postoji mogućnost da su diskovi kočnica krivi.
– da li kočnice škripe pri kočenju? Ukoliko škripe, može biti da su istrošene ili da je reč o određenom modelu pločica koji škripi (tvrde)
– da li auto dobro koči i ne zanosi pri pritisku na pedalu kočnice?

NAPOMENA: Za dijagnostifikovanje nekih od gore navedenih simpoma, potrebno je iskustvo. Stoga, ako niste u materiji, preporučujemo vam da to svakako prepustite nekom mehaničaru ili nekom sa više iskustva od vas.

09. Pregled podvozja automobila

Kada je reč o podvozju automobila i pregledu kompletnog trapa, oslanjanja, izduvnog sistema, patosa i ostalih delova vozila koji se ne mogu videti bez podizanja istog na dizalici, savetujemo da ovaj deo prepustite profesionalcima u nekom od stručnih servisa koji nude uslugu pregleda vozila, ili da to za vas učini neka osoba koja ima dovoljno iskustva da konstatuje realno stanje vozila.

service

Kod pregleda podvozja i trapa možemo izdvojiti osnovne elemente koje je potrebno iskontrolisati:

– motorni prostor odozdo, sve njegove agregate, kaiše, dihtunge itd.
– zonu menjača
– amortizere, opruge, šolje amotizera
– kompletan prednji i zadnji trap (gornje i donje kugle, spone, balans štanglu, letvu volana, silen blokove, kao i sve ostale komponente)
– Iizdruvnu granu, lonce i cevi auspuha
– stanje patosa automobila (prisustvo korozije ili nekih oštećenja)
– stanje kočionih diskova i pločica
– u slučaju da vozilo ima pogon na sve točkove proveriti kardansko vratilo, zglobove i diferencijale

10. Pregled plinskog uređaja

Ukoliko vozilo poseduje plinski uređaj, proveriti da li je on fabrički ili naknadno ugrađen. Evidentirati servis koji je izvršio ugradnju i koji je model plinskog uređaja u pitanju.

– da li je u pitanju sekvent ili “običan” plinski uređaj?
– da li je uređaj atestiran?
– da li je upisan u saobraćajnu dozvolu?
– kada ističe atest?
– testirati ponašanje motora i vozila na TNG

11. Pregled dodatne opreme

Dodatna oprema na vozilu, bilo fabrička ili aftermarket ugrađena može u velikoj meri da utiče na vrednost vozila. Ono što je potrebno napomenuti je da ona često može biti veoma praktična, kao i od koristi budućem kupcu, dok takođe može biti jedan od nepotrebnih dodataka koji neretko može da oteža samu vožnju, poveća potrošnju vozila, pokvari njegovu udobnost kao i izvrši uticaj na kompletnu održivost mehanike.

Dodatna oprema se može podeliti na vizualne dodatke, mehaničke (tehničke), audio, funkcionalne itd.
Neke od stvari koje svakako mogu biti praktične, a dolaze sa vozilom su: dodatni set točkova (zimske/letnje gume), muzički uređaj i zvučnici (ukoliko ste fan dobrog zvuka u vozilu). Neki od bezbednosnih sistema (ukoliko vozite auto koji je podložan krađi), stakla zatamnjena u skladu sa zakonom, modifikacije izduvnog i usisnog sitema itd.

Takođe, postoje neki dodaci koji mogu smanjiti praktičnost upotrebe vozila u slučaju da su radikalni ili nestandardni na vozilu. Reč može biti o lipovima, spojlerima i ispustima branika koji su nesvojstveni našim putevima i samom vozilu, preko nedekvatnog odabira dimenzije felni i točkova (neretko se događa da budu predimenzionisani što utiče na trap i udobnost vozila), preterano spušteno vozilo (često i fizičkim kraćenjem opruga amortizera) itd.

Na kraju možemo vam dati još nekoliko saveta. Preporučujemo da pri prvom pregledu vozila ispitate osnovne stvari koje mogu da se uoče i evidentiraju na samom terenu jednostavnim uvidom u vozilo.
Ukoliko konstatujete da ima smisla auto podvrgnuti temeljnijem pregledu, savetujemo vam da potom zakažete pregled u nekom auto servisu ili da pregled vozila izvrši osoba koja ima dovoljno iskustva kada je u pitanju mehanika i dijagnostika u servisnom okruženju.

Napisao: Milan Stanković
Preuzeto sa: www.triodriver.com

Ostavite odgovor