Ford Mondeo 1993. – 2000. – Polovnjak, motori, kvarovi

Ford Mondeo

Ford Mondeo

Ford Mondeo prve i druge generacije je veliki i udoban automobil, koji se kupuje gotovo po ceni manjeg gradskog vozila. Istina, ovi agregati su dosta prešli, ali su motori napravljeni da traju, pa ukoliko birate automobil sa servisnom knjižicom, ne bi trebalo da bude većih problema.

IZGLED 

Prva generacija Ford Mondeo je, kada se pojavila, pokupila lovorike bar što se utiska u vožnji tiče. Možda će vam se na prvu vožnju učiniti da je malo tvrđi nego što bi trebalo ali u principu Ford Mondeo odlično upija neravnine i dobro će vas protresti samo na baš najgorim putevima. Prtljažnik limuzine je veliki, ali je hatchback praktičnija verzija.

Ford Mondeo  je odličan za duža putovanja, u kabini je veoma mirno i tiho, a motori su dovoljno snažni da bez problema mogu da krstare i pretiču na auto putu. Vozači svih veličina bi trebalo bez problema da se udobno smeste, a zadnja klupa može da primi tri odrasle osobe bez većih problema. Instrument tabla je logično dizajnirana, pa će vam sve komande biti nadomak ruke i tačno tamo gde biste ih i očekivali.

MOTORI
Naša preporuka ide benzincima jer iako su dizelaši štedljiviji, dosta buke dopire ispod haube kada su u pogonu, što zna da iritira. 1,8 ili 2,0 benzinac su odlične opcije. Predstavljaju odličan odnos performansi i ekonomičnosti pa se slobodno odlučite za bilo koji. Prosek potrošnje je negde oko osam litara bezolovnog benzina.

Pomenimo i 2,5 V6 benzinac koji je veoma skup za registraciju i dosta veliki potrošač pa se pre kupovine preispitajte o mogućnostima za njegovo održavanje. Dizelaši u proseku potroše oko šest litara na sto kilometara uz dosta vike i dreke pa čak i neprijatnog trešenja celog automobila pa ih dalje nećemo razmatrati.

KVAROVI 

Ford Mondeo važi za dobro napravljen i pouzdan automobil. Ono što bi pri kupovini trebalo proveriti je kompletan trap, koji se pokazao slabijom tačkom, kao i svu elektroniku na kolima. Kočnice su kvarljive, pa dobro istestirajte automobil pre kupovine. Kod motora nije bilo većih problema, naravno pod uslovom da su redovno održavani, pa bez servisne knjižice ne kupujte. Ponuda je velika, pa možete da dozvolite sebi da budete probirljivi i ukoliko vem se nešto ne svidi, odustanite i potražite još malo.

Prednosti – Ford Mondeo

  • Relativno niska cena
  • Udoban
  • Veliki prtljažnik

Mane – Ford Mondeo

  • Dosadan dizajn
  • Premalo prostora
  • Slaba zaštita pri sudarima
  • Loš lim i rubovi
  • Loše pričvršćeni branici
  • Velika potrošnja kod benzinski modela

Preuzeto sa:
autobloggoran.wordpress.com
auto-mane.com


Ostavite odgovor