Ford 2.0 Duratec motor

Ford 2.0 Duratec motor

Ford 2.0 Duratec motor

Ako se motor proizvodi skoro 15 godina , bez značajnijih promena , to svakako zaslužuje pažnju . Niko pri zdravoj pameti bi bilo toliko dugo pravio  problematičnu mašinu . Dakle, šta je tajna dugovečnosti ?

Pre svega, cela stvar je u ekonomiji. Ford je primorana da smanji troškove proizvodnje. Tu je doprineo i veoma uspešna konstrukcija. Sve slabosti 2.0 Duratec mogu se nabrojati na prste jedne ruke. Pouzdanost motor je potvrdio i  2-litarskim motoro Mazde, koja je zasnovana na Duratec-u i uspešno se koristio u Mazdi 6 i MX-5.

U tehničkom smislu, 2,0-litarski Duratec nema ništa kompleksno. Ovo važi čak i  za „specijalne“ modifikacije motora za Fiestu ST.

Ford 2.0 Duratec motor
2-litarski jedinica je opremljena pogonskim lancem kome nije potrebno održavanje (retko pravi probleme) i relativno stabilnim sistemom za ubrizgavanje goriva. A ako dođe do problema sa ubrizgavanjem, vlasnik će biti prijatno iznenađeni jeftinim rezervnim delovima za remont.
Problema može biti  jedino sa  relativno visokom potrošnjom goriva. Na primer, prilično lako ( po današnjim standardima ) Ford Mondeo III sa 2.0 Duratec motorom po gradu troše 12 – 13 l / 100 km i imaju prosečnu potrošnju goriva od 9 l / 100 km . Oni koji veruju da je velika potrošnja  može izbeći ugradnjom “ gasa “ će biti razočarani . Duratec porodica motora ima previše meka sedišta ventila .

Tipični kvarovi

Bombine 
Bombine 
Jedina zajednička mana 2.0 Duratec motor – otkaz bobine  .
Simptomi : nepravilan rad motora , trzanje , problemi sa startom, poruke o greškama.
Ovaj uređaj koristi jedan kalem , koji podržava rad sve četiri cilindra.
Pumpa za gorivo 
Pumpa za gorivo Simptomi – motor ne startuje , motor se ugasi tokom vožnje.
Ovim problem  je pogođen samo Ford Mondeo III , jer drugi modeli koriste drugi dizajn pumpe. Popravka je da se zamene pregoreli kontakti ili instalira nova pumpa.
Konstrukcija
2,0-litarski Duratec je opremljen sa 16 ventila i pogonskim lancem . Tokom proizvodnje Ford je uradio nekoliko modifikacije na motoru , ali sve one imaju beznačajne razlike. Na primer , nakon restalinga Focus III redizajniran je filter za ulje. Ovaj isti motor je  nepromenjen u širokoj upotrebi kod Volva. I osnova je za 2 litarski Mazdin motor..
Smernice za održavanje – 2.0 -litarski Duratec motor nema hidraulične podizače ventila. Zato svakih 120000 – 150000 Km potrebno je štelovanje ventila.
Istorija motora
Motor je debitovao 2000. godine, u Ford Mondeu 3 i bio je  na raspolaganju za ceo period proizvodnje modela. Ford Mondeo III sa 145-konjskih snaga dostiže maksimalnu brzinu od 215 km / h ubrzava do 100 km / h za 9,8 sekundi.
2004. motor sa   150 Ks je došao ispod haube Ford Focus ST. „Hot Hatch“ razvio brzinu od 208 km / h ubrzava do 100 km / h za 8,4 sekundi.
Od 2006. godine, 2-litre (145 KS) je korišćen u Volvo automobila do 2012. godine. U istoj godini motor ima pokreće porodicu minivan Galaki i S-MAKS. U ovom slučaju, nema govora o dobroj dinamici, jer su vozila veoma teška.
2.0 -litarski Duratec – motor je motor stare škole . Ima jednostavnu strukturu . Dovoljno pouzdan vremenski lanac, motor ne zahteva velike troškove održavanja . Međutim , moraće da računate  na relativno visoku potrošnju goriva , i ne zaboravite da motor ne toleriše “ rad na plin „,

 


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.