Categories: FiatPolovnjaci

Fiat Linea ( od 2007. – 2015. ) – Polovnjak, iskustva

Fiat Linea

Fiat Linea tipičan je primer solidnog, prostranog i dopadljivog automobila, uz to i povoljnog, koji i nakon prestanka proizvodnje u jesen 2015. godine (a predstavljena je u proljeće 2007. i redizajnirana 2013. godine) potencijalnim kupcima malih limuzina još uvek prolazi ispod radara. Takva je situacija s jedne strane zbilja čudna, s obzirom da se u stvari radi o razvučenoj verziji naveliko popularnog Grande Punta (odnosno kasnijeg Punta Evo), a s druge dokazuje da mnogi, sve dok je ne ugledaju na putu, i ne znaju da postoji. Šteta, jer Linea izgleda najprivlačnije u svojoj klasi i njen italijanski dizajn jak adut, koji već u startu nadmašuje konkurenciju.

Fiat Linea

Radi se dakle, o pošteno rastegnutom i prostranom Giugiarovom Grande Puntu (dugačka je čak 456 centimetara i ima prtljažnik od divovskih 500 litara pa je pojam male limuzine samo uslovan), a i vozi na za devet centimetara razvučenoj Grandeovoj platformi odignutoj na 15 cm od tla i s robusnije koncipiranim vešanjem, prilagođenim lošim putevima. Idealno za naše prilike, reklo bi se. Za volanom nema razlike u odnosu na Grande Punto, ali ima kad se otvori zadnji par vrata. Prostor za kolena na zadnjem sedištu je bolji, ulazak je komotniji, a prtljažnik je skoro dvostruko veći. Premda, širina je dobra samo za dvoje, po čemu se vidi pripadnost Grande Puntu i nižoj klasi. Primerak kojeg smo promotrili pokazao je i korektnost i dugovečnost verzije tekstilnih i plastičnih materijala, a i sve funkcije u automobilu rade uredno. Takav treba biti i primerak koji se namerava kupiti. Linea je u pravilu i solidno opremljena i verzija bez klime praktično nema. Nude se samo dva motora, poznati Fiatov 1,4-litreni benzinac Fire 8V (77 KS), izdržljiv i pouzdan, ali trom i ne naročito štedljiv, pa je glavni pik nešto skuplji, ali izuzetno ekonomičan 1,3-litreni dizelaš Multijet (95 KS), kojeg je na otvorenom putu moguće voziti i s oko 3,5 litre, a u gradu samo s oko 5 litara. U smislu dugovečnosti i štedljivosti, na glasu je kao jedan od najboljih malih dizelaša ikada. Zato mu se lako opraštaju tromost pri kretanju i izražena turbo rupa pri međuubrzanju. Međutim, kada uhvati obrtaje, na valu momenta od 200 Nm može odlično držati tempo. Troškovi redovnog održavanja uglavnom su niski, ali izvan toga, u slučaju potrebe za zamenom primerice kompletnog kvačila sa plivajućim zamajcem, delova vešanja ili senzora i EGR ventila, cene mogu i neugodno iznenaditi. Kao uostalom, i u slučaju izvornog Grande Punta.

Ukratko

Simpatična spoljašnost krije jednostavnu i prostranu unutrašnjost, ali i odličan mali 1,3-litreni dizelaš (95 KS). Biser je dugovječnosti i štedljivosti, samo treba gledati da je održavan

Fiat Linea je osmišljena pre svega za tržišta lošije putne infrastrukure, pa su malo robusnija verzija vešanja i poda odignutog na 15 centimetara od tla idealni i za naše puteve.

Fiat Linea

Preglednost je jako dobra, ali računajte na slabiju zvučnu izolaciju karoserije i motora.

Recent Posts

Used B5 Passat 1.9 TDI versus Used Audi A3 1.9 TDI: Comparing the TDI Experience

The Volkswagen I9 1.9L turbocharged direct injection (TDI) diesel engine powers two favorites among European…

6 meseci ago

Car Maintenance Tips for Older Cars

Automobile / Car Brands on Older Cars The automobile business has changed the manner in…

11 meseci ago

The problems and malfunctions faced using the Honda Accord and how to fix them

The Honda Accord is a line of automobiles produced by Honda since 1976. Its four-door…

1 godina ago

How to maintain older German cars like BMW economically for cars with over 100000 miles

Maintaining an older German car like a BMW can be challenging, especially once it reaches…

1 godina ago

Classic Car Maintenance: Fluids

To begin, let's look at petrol and diesel. Aside from making sure you have enough…

2 godine ago

Bentley Continental GT 2010-2018 Used, Experiences and Common Issues Found

Bentley motors, a name delivering quality and astounding SUVs, unleashed Bentley Continental GT from 2003…

2 godine ago