Fiat Grande Punto – Video – Test polovnjaka – Youtube

FIAT Grande Punto TEST


Test polovnjaka: Fiat Grande Punto 


FIAT GRANDE PUNTO 2005. – 2012.

Fiat Punto spada u kategoriju malih automobila. 1993. je predstavljen javnosti od strane italijanskog proizvođača automobila Fijat Punto kao naslednik Fiat Uno-a. 1999. druga generacija je došla na tržište. Treća generacija sa imenom Fiat Grande Punto (tip 199) predstavljena je 2005. Govorite cifre prodaje za njegovu popularnost na početku 2006., on je bio najprodavaniji automobilu Zapadnoj Evropi.

Treća generacija Punta ( Fiat Grande Punto), veća je od prethodnog, duža nego druga generacija Punto za 23 cm, a njegova međuosovinsko rastojanje je povećano za 50 mm Fiat mu je u imenu dodao Grande. Četiri godine kasnije, bilo je vreme za restailing modela. Ovom prilikom automobil je nazvan Punto Evo. Fiat Grande Punto je ostao u ponudi. 2012. Fiat je odlučio da dodatno osveži ponudu modela, iz ponude je povučen modela Fiat Grande Punto, Evo je restilizovan. Takođe mu je promenjeno ime (vraćeno mu je ime) Punto.

Fiat Grande Punto je u tehničkom smislu, rođak Opel Corsa i u odnosu na prethodnika Punto, kompletno redizajniran. Samo motori su uzeti iz prethodnog modela. 2005. došao je sa troja vrata, verzija sa petoro vrata pojavila se u proleće 2006. On je ubrzo postigao uspeh i početkom 2006. je najprodavaniji auto u Evropi. Dizajn potpisuje Giugiaro.

Iako na papiru Fiat Grande Punto predstavlja Fiatovog predstavnika u B klasi, on po opremi, dimenzijama, i svojim karakteristikama predstavlja dostojnu alternativu mnogim automobilima iz C segmenta.

To što je novi FIAT duži od 4 metra i nije toliko važno, jer se sada veliki broj modela u ovoj klasi vrti oko ove cifre (Clio 3, Kia Rio, Škoda Fabia, Seat Ibiza), ali jeste bitno to što se Fiat Grande Punto izuzetno lepo i zabavno vozi. Provereni City mod na servo upravljaču je i u novom Puntu jednako efikasan, ekstremno lagan i od velike koristi prilikom uparkiravanja. Novina je to što sada, kada isključite pomenuti mod, dobijate izuzetno direktan i precizan upravljač koji vozaču u svakom trenutku šalje dovoljno informacija šta se dešava pod točkovima.

Zanimljivo je da mnogi smatraju da Fiati nisu naročito pouzdani ni trajni, ali praksa uglavnom obilato demantuje takve predrasude. Dovoljno je osvrnuti se oko sebe pa će se lako zapaziti koliko u još ima Punta prve generacije iz 1993., pa čak i Una, modela iz 1989. Uostalom, Fiat je stekao reputaciju upravo u proizvodnji malih gradskih modela za koje će gotovo svi mehaničari reći da im je mehanika nepoderiva, a jednostavna i povoljna za održavanje. Fiat Grande Punto je posljednja, odraslija i najzrelija izvedba Fiatovih mališana.

Fiat Grande Punto ima zajedničku karoseriju sa Opel Corsa -om IV. Proizvodi se u dve verzije karoserije : tri i pet vrata kompakt. Takođe, postoji Fiat Punto limuzina, on se prodaje kao poseban model imenu Fiat Linea.

Fiat Punto Evo
2009. je debitovao Fiat Punto Evo, ili Fiat Grande Punto posle restailinga. Spoljašnje promene su male, ali jasno vidljive. Unutra je potpuno nova, lepa instrument tabla. Paket standardne opreme je je takođe obogaćen (svaki Punto Evo ima 7 vazdušnih jastuka) i osvežena je ponuda motora.

Abarth Grande Punto
2007. Fiat je oživeo Abarth brend. Njeni modeli su kreirani na osnovu Fijata, ali oni imaju svoj logo, specifičan i jedinstven stil. Prvi novi Abarth je Abarth Grande Punto sa 1.4 turbo dizel motorom daje 150 ks pri 5500 obr/min. Maksimalni obrtni moment od 206 Nm razvijen na samo 2000 obrtaja, ali 230 Nm je proizveden na 3000 obr/min. od posle vozačevog aktiviranje Sport režima.

Bezbednost
Fiat Grande Punto je dobio maksimalnih 5 zvezdica na EuroNCAP testu za bezbednost putnika, i 3 zvezdice za zaštitu pešaka. Verzije opremljene najjačim motorima imaju ugrađen ESP (Electronic Stability Program) i ASR (Anti Slip Regulation) u okviru standardnog paketa opreme, a isti uređaji su ponuđeni kao opcija i za ostale verzije.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *