MITSUBISHI LANCER EVOLUTION – Deset generacija kultnog modela

Mitsubishi Lancer Evolution

Mitsubishi Lancer Evolution

Reč evolucija koristi se kako bi se označila neka vrsta promene kroz generacije. Japanski proizvođač Mitsubishi odlučio je 1992. godine predstaviti model kojeg su nazvali upravo tako Lancer Evolution. Ovim putem donosimo pregled svih 10 generacija Evolutiona koji se na razočaranje svih fanova prestao proizvoditi 2016.godine. Tržište diktira trendove i japanski je proizvođač odlučio usmeriti svoje snage na crossovere i hibride i u toj priči za Evolution očito više nema mesta. Svim zagriženim fanovima sportskih automobila na spomen Mitsubishija odmah na pamet pada Lancer Evolution pa ćemo stoga proći kroz istoriju ovog legendarnog modela.

1992 Mitsubishi Lancer Evolution I (CD9A)

Mitsubishi Lancer Evolution I (CD9A)

Mitsubishi Lancer Evolution I (CD9A)

Pre nego što je predstavljen Evolution, Mitsubishi je već izgradio svoje ime s modelima poput 500 Super Deluxea, Lancer 1600 GSR-a i Pajera koji je osvojio Pariz-Dakar 1985. godine, dok je prethodnik prve generacije Evolutiona bio Galant VR-4. Prva generacija Lancer Evolutiona od spomenutog je modela preuzela 2,0-litreni motor i pogon na sve točkove. Snaga mu iznosi 247 KS uz 309 Nm obrtnog momenta. Najbrutalnija verzija prve generacije Evo-a je Evolution I RS, koji je u odnosu na običnu verziju bio 70 kg lakši…

1994 Mitsubishi Lancer Evolution II (CE9A)

Mitsubishi Lancer Evolution II (CE9A)

Mitsubishi Lancer Evolution II (CE9A) 

Proizvodnja druge generacije Evolutiona počela je u decembru 1993. godine. U odnosu na prvu generaciju najviše poboljšanja napravljeno je po pitanju stabilnosti i držanja na putu. Celi automobil bio je širi a imao je i nešto veći međuosovinski razmak. Inženjeri su pojačali snagu motora na 256 KS, dok je obrtni moment ostao isti. I dok se danas često kritikuju proizvođači kako im novi modeli nisu dovoljno različiti od prethodnika, u ovom slučaju vidimo da ni u prošlosti promene nisu bile drastične. Tako su vizualne razlike između prve i druge generacije minimalne.

1995 Mitsubishi Lancer Evolution III (CE9A)

Mitsubishi Lancer Evolution III (CE9A)

Mitsubishi Lancer Evolution III (CE9A)

Temeljen na istoj platformi kao i EVO II, Lancer Evolution III doneo je već proverenoj formuli male promene koje su dodatno poboljšale model. Kod ovog modela dizajneri i inženjeri usko su sarađivali kako bi svaki deo osim vizualnog dojma pridonosio i aerodinamici i hlađenju komponenti automobila. Snaga motora je povećana na 273 KS dok je obretni moment ostao na već spomenutih 309 Nm obretnog momenta. Promene na 2,0-litrenom četverocilindrašu između ostalog su uključivale i novi 16G turbopunjač. Finski vozač Tommi Makinen s reli verzijom ovog modela osvojio je 1996. godine naslov svetskog reli prvaka (a taj poduvat će ponoviti još tri puta s Lancerima EVO IV, EVO V te EVO VI).

1996 Mitsubishi Lancer Evolution IV (CN9A)

Mitsubishi Lancer Evolution IV (CN9A)

Mitsubishi Lancer Evolution IV (CN9A) 

U avgustu 1996. godine predstavljen je Lancer Evolution IV koji je postavljen na nešto težu ali i čvršću platformu u odnosu na prethodnika. Za pogon ovog modela brine se 2,0-litreni motor s twin-scroll turbopunjačem snage 280 KS. Za još bolje vozne karakteristike tu je diferencijal s ograničenim proklizavanjem. Kupci su mogli birati između GSR i RS (Rally Sport) verzije. Ova generacija dobila je i Active Yaw Control sistem, svojevrsni “elektronski mozak” koji prema potrebama i vlastitoj proceni distribuira moment na točkove.

1998 Mitsubishi Lancer Evolution V (CP9A)

Mitsubishi Lancer Evolution V (CP9A)

Mitsubishi Lancer Evolution V (CP9A)

Peta generacija se osim voznim karakteristikama isticala i impresivnim dizajnom. Masivne maglenke i odbojnici te ogromni spojler koji se može podešavati mamili su poglede svugdje gde bi se pojavio. ET točkovi promenjeni s 45 na 38 (kako bi točkovi bili još udaljeniji od karoserije), a naplaci od 16 cola zamenjeni su onima od 17 cola. Razlog ovih promena? Brembo kočnice koje su jedino na taj način mogle stati unutar točkova. Obretni moment Evolutiona V povećan je na 373 Nm, pa su ubrzanja i međuubrzanja bila osetno bolja nego kod prethodnika. Reli verzija ovog modela osvojila je svetsko reli prvenstvo 1998. godine, a za upravljačem je opet bio Makinen.

1999 Mitsubishi Lancer Evolution VI (CP9A)

Mitsubishi Lancer Evolution VI (CP9A)Mitsubishi Lancer Evolution VI (CP9A)

Mitsubishi Lancer Evolution VI (CP9A)

Šesta generacija Lancera Evolutiona donela je tek sitne promene u odnosu na prethodnika. Naime, poboljšano je hlađenje i izdržljivost 4G63T motora. U Mitsubishiju su u čast Makinenu odlučili napraviti i posebnu verziju Tommi Makinen Edition koja je izašla krajem 1999. godine. Isticala se drugačijim prednjim branikom, crveno-crnim Recaro sedištima, 17-colnim Enkei belim naplacima i Momo upravljačem. Osim toga, u odnosu na serijsku verziju bila je nešto niža. Mnogi su ovaj automobil prozvali Evolutionom 6.5.

2001 Mitsubishi Lancer Evolution VII (CT9A)

Mitsubishi Lancer Evolution VII

Mitsubishi Lancer Evolution VII

Budući da je napravljen na platformi Lancera Cedia, EVO VII je narastao u odnosu na prethodnika, a uz to je došlo i povećanja mase, pa težio i više od 1400 kg (s dodatnom opremom). Iako je težina porasla, vešanje i upravljanje su poboljšani. Iako je snaga ostala na 280 KS, već spomenuti Active Yaw Control sistem dodatno je poboljšan, a uz to EVO VII je nudio oštrije upravljanje pa su mnogi hvalili vozne karakteristike i zabavu koju je nudio u vožnji. U ovoj generaciji prvi se put u ponudi našla i verzija GT-A s automatskim menjačem.

2003 Mitsubishi Lancer Evolution VIII (CT9A)

Mitsubishi Lancer Evolution VIII

Mitsubishi Lancer Evolution VIII 

EVO VII na tržište je stigao početkom 2003. godine. Osim što je SAY Control još dodatno pobobljšan, osma generacija prvi put je ponudila i 6-stepeni ručni menjač. Kupci u SAD-u imali su razloga za sreću budući da je upravo ovaj model prvi Evo koji je bio dostupan na tamošnjem tržištu. Uz posebnu MR verziju, posebno se isticala i verzija FQ400 verzija koja je napucana na 405 KS.

2005 Mitsubishi Lancer Evolution IX (CT9A / CT9W)

Mitsubishi Lancer Evolution IX (CT9A / CT9W)

Mitsubishi Lancer Evolution IX (CT9A / CT9W)

Devetu generaciju će “laici” vrlo lako zameniti s prethodnikom, budući da su vizualno poprilično slični. Premijeru je imao u prvoj polovici 2005. godine u Japanu Snaga poznatog 2,0-litrenog motora povećana je na 291 KS uz 392 Nm okretnog momenta. Još jedna specifičnost devete generacija je ta da se prvi put nudila u karavanskoj verziji, koja je spajala paprene performanse i praktičnost. Na tržište je plasirano 2500 primeraka i svi su prodani na japanskom tržištu.

2007 Mitsubishi Lancer Evolution X (CZ4A)

Mitsubishi Lancer Evolution X (CZ4A)Mitsubishi Lancer Evolution X (CZ4A)

Mitsubishi Lancer Evolution X (CZ4A)

Lancer Evolution X specifičan je po tome što je poznati 4G63T motor zamenjen s novim aluminijskim 2,0-litrenim 4B11T I4 turbo motorom. Poslednji EVO naišao je na kritike po pitanju težine budući da je težio pozamašnih 1600 kg. Uz to, poslednja verzija EVO X Final Edition razvijala je 303 KS, što je povećanje od mršavih 12 KS u odnosu na prethodnika. U celoj priči najbolje su prošli kupci u Velikoj Britaniji gde se nudila posebna verzija FQ-440 MR koja je nudila visokih 450 KS.

Posljednji primerak desete generacije sišao je s proizvodne trake u maju 2016. godine. U Mitsubishiju su odlučili ovo kultno ime staviti na svoj novi električni crossover što je izazvalo određenja negodovanja kod ljudi koji smatraju da reč Evolution ne bi smela stajati na takvom modelu.

Evolution

Evolution

 
AUTOR: Fran Kurelac
Preuzeto sa: www.jutarnji.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *