Fiat Doblo ( 2010. – ) – Polovnjak, motori , iskustva

Fiat Doblo

Fiat Doblo

Fiat Doblo (Combo) nije lep, ali je zanimljiv izbor za korisnike. Postoji nekoliko verzija karoserije, plus solidne vozne karakteristike i relativno prijatan enterijer. Na prihvatljivom nivou su i operativni troškovi, pouzdanost vozila je prilično dobra.

Druga generacija Fiat Dobla predstavljena je krajem 2009. godine i prodaja je krenula u proleće 2010. godine. Ispod haube su se mogli naći  benzinski motori 1.4 16V (70 kW), 1.4 T-Jet (88 kW) i  3 dizel motora MultiJet (66 kW), 1.6 MultiJet (77 kW), 2.0 MultiJet (99 kW). DPF filter je prve godine proizvodnje bio standardan kod dizel motora,  i kod 1.3 MultiJet-a motora gde je bio izborni. Motor CNG T-Jet Natural Power sa snagom od 88 kW se pojavio u ponudi brzo. Neke verzije su takođe imale verziju 1.6 MultiJet (66 kW) sa mogućnošću automatskog menjača Dualogic 5.
Krajem 2010. Opel Combo je predstavio Opel Combo C, čija je prodaja počela početkom 2011. godine. Dva automobila su identična osim nekoliko detalja (logo, maska hladnjaka, zadnja svetla, oznaka CDTi umesto MultiJet). U 2011. godini DPF filter postaje standard za 1.3 Multijet.

Fiat Doblo

Sa stanovišta prevoza putnika ili robe Fiat Doblo Combo je dostupan ili kao verzija Panorama namenjena prvenstveno za prevoz ljudi, teretna verzija Fiat Doblo Cargo-a ili tzv. srednja faza između korisnosti i lične verzije je Doblo Combi. Specijalnost je verzija  Fiat Doblo Workup  sa platformom za montažu sanduka.

Dve dužine vozila kraća 4390 mm (2755 mm) i 4740 (3105 mm) duža, dostupne su za Doblo. Putnička verzija modela Fiat Doblo dostupna je sa pet ili sedam sedišta. U pogledu ukupne dužine, unutrašnjost sa pet sedišta je dostupna sa veličinom tovarnog prostora od 790-3200 (kraće vožnje) i 1050-4000 litara (duža verzija). Fiat Doblo Cargo ima teretni prostor od 3,4 m3, sa podignutim krovom od 4,0 m3. Produženi Doblo Cargo Maxi može poneti do 4,2 m 3 tereta. Nosivost je 750 ili 1000 kg, a maksimalno opterećenje je 1450 kg .

Benzinski motori – Fiat Doblo

Bazni benzinski motor je dobro dokazan četverocilindrični 1.4  sa  16 ventil i snagom od 70 kW i obrtnim momentom od 127 Nm. Performanse motora prilikom vožnje po grau i okolnim područjaima pomaže u poboljšani petostepeni manuelni menjač. Da bi izvukli snagu iz ovog motora potrebno je držati motor na većim obrtajima, što naravno negativno utiče na veću potrošnju. Ovaj prosek iznosi oko 8 litara, ali se povećava na 9 litara u zahtevnijim režimima vožnje. Sa dobrom održavanjem, motor uživa dobru operativnu pouzdanost.

U znatnoj meri efikasniji benzinac je četvorocilindrični 1.4 T-Jet s snagom od 88 kW i obrtnim momentom od 206 Nm. Motor se odlikuje i spremnošću da radi sa manjim brojem obrtaja motora i  vozači će takođe biti zadovoljni sa snagom motorom  sa karakterističnim zvukom na velikim brzinama.
Prednost turbo verzije motora 1.4 FIRE je šestostepeni manuelni menjač. FIRE motor kao i T-Jet takođe ima pouzdanu operativnu pouzdanost sa redovnim održavanjem i, s obzirom na dinamiku i adekvatnu snagu, u normalnoj upotrebi troši oko 8 litara. Uz  bržu vožnju , očekuje se i povećanje potrošnje preko 10 litara. Smanjenje operativnih troškova će pomoći modifikovana verzija atmosferskog 1.4 16v T-Jet  snage 85 kW, koja troši prirodni gas (CNG).

Dizel motori – Fiat Doblo

Bazni dizel motor  je poznati mali  četvorocilindrični 1.4 MultiJet 16V sa izlaznom snagom od 66 kW (55 kW na nekim tržištima) i obrtnim momentom od 200 Nm. Zbog kraćih prenosnih odnosa menjača, dinamika je sasvim pristojna, pogotovo sa manje opterećenim vozilom dok vozite po gradu i okolini. Veća opterećenje ili brža vožnja, će imati negativan uticaj i na potrošnju i na ukupan životni vek motora. Pri umerenoj vožnji potrošnja je oko 5,5-6 litara, ali se takođe povećava iznad 7 litara u slučaju veće upotrebe ili vožnje na autoputu.
Mali dizel motor radi u FiatDoble prilično pouzdano, ali uslov je da intervali zamene ulja budu na maksimalno 15 000 km. Inače, kod motora zbog dugih intervala zamene ulja dolazi do skupljanje i taloženja čađi u ulju, što dovodi do preteranog trošenja turbokompresora, ograničene funkcionalnosti hidraulične regulacije ventila ili neuspeha (tegljenja, a ponekad pucanja) pogonskog lanca zbog slabog funkcionisanja hidrauličnih zatezača lanca. Naslage u ulju prave probleme i cilindrima i klipnim prstenovima, što dovodi do smanjenja kompresije i povećanje potrošnje motornog ulja. Sa takvim dotrajalim motorom koji sagoreva prekomerno ulje takođe dolazi do problema sa EGR ventilom i do zapušenja plastične usisne grane naslagama.
Mnogo više dinamike od 1.3 MultiJet nudi veći 1.6 MultiJet 16V dostupan u dve verzije snage od 66 i 77 kW sa istim momentom od 290 Nm. Motor će takođe moći da povuče potpuno  napunjeni Fiat Doblo, sa najboljim brojem obrtaja između 1500-3000 o / min. Ispod ove granice, potisak je samo slabiji, kao i preko 3000 obrtaja, dinamika motora počinje da se smanjuje, a buka i potrošnja će se znatno povećati. U normalnoj vožnji potrošnja dizela je oko 6,5-7 litara, ali se povećava na 8 litara kada voze brže na autoputu.
Najsnažniji motor je 2.0 MultiJet 16V sa snagom od 99 kW i obrtnim momentom od 320 Nm. Zbog dugog pogona, razlika u dinamici u odnosu na 1.6 MultiJet je samo malo, mnogo bolje vuče dvbolitarsk idizel, pogotovo pri niskim obrtajima, jer se budi skoro odmah posle kretanja. Potrošnja je samo nešto veća od one od 1.6 MultiJeta, ali je naročito izražena kada se vozi brže na autoputu gde se javlja otpor vazduha prema sanduku. Baš kao i 1.6 MultiJet, pouzdan je.
Pored šestostepenog manuelnog menjača, u ponudi je takođe Dualogic (Easitronic) petostepeni automatski menjač.

Kvarovi i problemi

Fiat Doblo (Combo) je obično predstavljen sa dobrom pouzdanošću i izdržljivošću, međutim, stanje skraćuju nepotrebno dugi intervali servisiranja – posebno za najmanji dizel motori, ai dva četvoro-cilindrična benzinca.
Problemi sa elektronikom se javljaju samo povremeno u Doblu, uglavnom zbog grešaka uzrokovanih oksidacijom kontakata. Najčešće, dođe do kvara na kliznim vratima gde se  prozor ne izvlači ili svetlo ne radi.
Sa više pređenih kilometara, curenje ulja se povremeno pojavljuje, najčešće iz menjača curi na semeninzima poluosovina. Ako to ne učinite, može doći do oštećenja samog menjača zbog nedostatka ulja. Povremeno, curenje motora se javlja kada ulje curi niz blok. Najčešće ne zaptiva zaptivka poklopca ventila.
Za benzinske motore, preporučljivo je menjati svećice na svakih 30.000 km, u suprotnom postoji povećan rizik od kvarova na paljenju – rad na manje cilindara, neispravnost bobina i kablova za paljenje, a ponekad i problemi sa upravljačkom jedinicom motora.
Kod vožnje na kraćim rastojanjima kada se motor ne zagreje i isključi hladno, postoji rizik od nakupljanja  naslaga na svećicama. S vremena na vreme, preporučljivo je zagrevati motor i ići na duži put tako da su sveće zagreju i sagore naslage na svećicama.
U slučaju benzinskih motora (manje dizel) postoji rizik od kvara pumpe za vodu.
Dizelski motori mogu imati problema sa zapušenim  EGR ventilom (češće u slučaju 1.3 MultiJet), pogotovo u slučaju čestih vožnji hladnog motora na kratkim relacijama, što se odražava paljenjem lampice na instrument tabli, slabo ubrzanje, povećano dimljenje motora i problemi sa  startovanjem. Ponekad se EGR može očistiti, ali retko je potrebno zameniti.
Što je veći broj kilometara javlja se istrošenost dizni, što se manifestuje  neujednačenim i bučnim radom motora, i problemima sa hladnim startom.
Sa porastom pređenih kilometara takođe javljaju se problemi sa istrošenim plivajućim zamajcom, što uzrokuje prekomerne vibracije u praznom hodu i bukom prilokom ubrzanja pri manjim brzinama. Takođe, pojavljuju se  i problemi sa regulacijom turbokompresora i prekomernim habanjem turbine – slabiji pritisak, veća potrošnja ulja, curenje ulja u usisni trakt i slično.
Dizel motori su opremljeni filterom čestica čađi (DPF), čiji životni vek zavisi od toga kako se vozilo koristi, inače je  oko 200.000 km. Povremeno, životni vek može biti veći, ali ponekad čak i manji, naročito ako su vozilo koristi na kraćim relacijama kada filter ne uspe dobro da se oporavi, pošto se regeneracija često prekida. To dovodi do bržeg habanja, a time i kraćeg veka DPF filtra. Probleme obično prijavljuje indikatorsko svetlo,  motor ide u hitni režim rada. Približni kraj filtera DPF obično se javlja povećanom učestalošću regeneracije uz blagi porast potrošnje.
Kod dizel motora koji koriste dugačak interval zamene ulja (20.000 – 30.000 km), proizvodi se veća količina čađi, što je takođe olakšano malom  količinom ulja u motoru. Ovo ulje ima negativan uticaj na mehaničko habanje motora (niža kompresija, veća potrošnja ulja), prekomerno habanje turbopunjača (takođe se odnosi na benzinske turbo motore) i pogonski mehanizam, gde postoji rizik od otkaza hidrauličnog lanca i pucanja lanca. Dugi interval servisnog intervala je ugrožen – to takođe utiče na hidrauličnu regulaciju ventila, što negativno utiče na život ventila i glave cilindara.

Servis

Iako je zamena motornog ulja predviđena na 20.000 – 30.000 km, preporučuje se skraćivanje intervala na 15.000 km,  godinu dana, pogotovo kod 1.3 MultiJeta i oba benzinska motora. Ovo je uglavnom zbog male količine ulja u motoru, pa ulje brže gubi svojstva, naročito  pri češćim vožnjama na kraćim rastojanjima po gradu sa hladnim motorom, ili veće opterećenje motora sa teškim opterećenjem ili većim brzinama. Preporučena klasa viskoznosti je 5W-40 za benzin i 5W-30 za dizel motore. Povremeno je potrebno proveravati nivo motornog ulja.
Kajš kao pogon imaju 1,4 Fire, 1,4 T-Jet, 1,6 MultiJet i 2,0 MultiJet, sa intervalom zamene od 120 000 km (5 godina) za benzinske motore i 150 000 km (8 godina) za dizel motori. 1.3 MultiJet kao pogon ima lanac bez održavanja.
Ne treba zaboraviti na redovnu zamenu svećica na 30.000 km kod benzinskih motora, na 30.000 km vazdušnog filtera i 60.000 km filtra za dizel gorivo.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *