Mercedes A klasa 1998 – 2004 – polovnjak, iskustva, kvarovi

Mercedes A klasa

Mercedes A klasa

– Mercedes A-klase – online upustvo popravke – klikni

Mercedes je pred kraj prošlog veka rešio da se konačno upusti u borbu sa „narodnim“ automobilom, njegovim „visočanstvom“, VW Golfom. Taj poduhvat je za Mercedesove inženjere predstavljao veliku novinu. Trebalo je iz korena promeniti filozofiju konstruisanja automobila, i napraviti praktičan, dovoljno jeftin i dopadljiv automobil koji može konkurisati najprodavanijim modelima u srednjoj nižoj klasi, a ne luksuznu limuzinu. Takođe, Mercedes je po prvi put u svojoj istoriji predstavio model sa pogonom na prednje točkove, i agregatima manje radne zapremine od 1.8 litara.

Ako se nekada desilo da predstavljeni automobil definiše sektor onda je to bilo u slučaju Mercedes A klasa. Ovde imamo supermini auto koji je kraći od Fora Ka, ali nudi više prostora, impresivan kvalitet izrade i super poznatu marku.

Značajne kritike su usledile vrlo brzo. Najznačajnija, i ujedno najbolnija je fijasko sa testom severnog jelena. Skandinavski novinari su smogli snage da objave istinu – Mercedes A klasa se prevrnuo! Uzrok je loše projektovana zadnja osovina. Veliki „šamar“ Mercedes je, zahvaljujući vernim nemačkim kupcima, stoički podneo (nakon prekida proizvodnje Mercedes A od oktobra 1997. do februara 1998.), i vrlo brzo je doradio problematično ogibljenje, ali i uvrstio u serijsku opremu elektroniku za kontrolu stabilnosti – ESP.

Prodaju je pospešilo tek uvođenje modernih common-rail dizelaša: Mercedes A 160 CDI (sa 60 KS previše slab) i Mercedes A 170 CDI, a zatim i novi paketi opreme zajedno sa temeljnijim sedištima i kvalitetnijim materijalima koji su uvedeni u proizvodnju marta 1999. godine, kada Mercedes A klasa konačno postaje dostojan konkurent Golfu IV.

Za razliku od ne baš savršenog oslanjanja, trik sa takozvanim „sendvič podom“ je zasenio konkurenciju raskošnom ponudom prostora u automobilu (može se pohvaliti i gepekom od 390 litara) koji je duži od našeg Juga tek za 8,5 centimetara. Na zadnjem sedištu ima sasvim dovoljno mesta za kolena i glave korpulentnijih putnika, a početkom 2001. je uz temeljni restajling predstavljena i produžena verzija (za 17 centimetara duža) koja nudi više mesta za putnike čak i od znatno skuplje C-klase!

Zahvaljujući gore pomenutom dvostrukom podu Mercedes A , na uglednom Euro NCAP  kreš testu, „Baby-benz“ je pre 7 godina osvojio tada „velike“ četiri zvezdice i ukupno 27 poena što je sasvim dobar rezultat i po današnjim merilima.

Uprkos činjenici da u kompakt klasi ima boljih automobila (Golf IV, Astra II), Mercedes A klasa je na prvom mestu jedan Mercedes, koji je to i postao u punom smislu te reči nakon temeljnog „zatezanja bora“ u 2001. Iako nije tako stabilan u oštrim krivinama kao Golf IV, dovoljno je upravljiv i predvidljiv, a u tome mu pomažu i vrhunske kočnice koje ovaj automobil pri brzini od 100 km/h zaustavljaju za 39,0 metara, što je osetno bolje od Golfa IV i Astre II.

Mercedes A klasa (W 168) je prvo Mercedesovo vozilo sa pogonom na prednjoj osovini.

KOMFOR – Mercedes A klasa 

Enterijer „mališe“ sa zvezdom na nosu je praktičan, dopadljiv i moderno osmišljen tako da se dopadne i mlađim kupcima koji su ranije o kupovini Mercedes A klasa mogli samo da sanjaju. Instrumenta ploča je pre svega pregledna sa dominantno velikim brzinomerom (koji je vidljiv i iz „aviona“) i mnogo manje preglednim obrtomerom. Iritira nedostatak nekih osnovnih pokazivača, kao na primer za temperaturu antifriza, umesto toga je ugrađena mala lampica koja se upali tek kad je motor nadomak „toplotnog udara“, odnosno pregrevanja (što je prekasno). Loše i sramotno.

Nekima se i kvalitet tvrde plastike nije dopao, koja zaista nema veze sa onim što smo navikli da vidimo u Mercedesovim limuzinama, a takođe ne oduševljavaju i relativno mali i nežni otvori za ventilaciju. Međutim, finalna obrada je dobra, i iz plastike ne dopiru sumnjivi zvuci čak i nakon pređenih 100 000 km. Prednja sedišta zaslužuju pohvale, kao i položaj za upravljačem koji je gotovo idealan za automobil ove cenovne klase.

Mercedes A klasa je zarad niže cene ipak jednim delom odstupio od svoje politike proizvodnje kvalitetnih automobila.

Kvalitet materijala je evidentan kada se uporedi sa drugim automobilima nivoa Mercedes A klase, sadrži sve karakteristike očekuju od evropskih proizvođača. Takođe su veoma uzeti sa bezbednost kabine dizajna i njegovih očiglednih bezbednosnih aspekata. Spisak opreme je vrlo impresivan sa kontrolom proklizavanja, kontrola stabilnosti, nekoliko vazdušnih jastuka, električni podizači stakala, efikasno grejanje / klima, dobrim ozvučenjem i odličan pet stepenim automatskim menjačem.

„Sendvič“ konstrukcija poda Mercedesu dozvoljava da značajno poveća stepen bezbednosti. Putnici su dobro zaštićeni prilikom bočnog udara ( većina moći uzeti solidnu širok pragove i donji, a ne relativno uskim vratima). U frontalnom sudaru ceo pogonskih ( motor , menjač i kvačilo ) sklizne u podu, bez nanošenja štete za putnike. To je važno, jer u zoni gnječenja napred Mercedes A je kratak.

Antikorozivna zaštita je takođe prilično dobra ali ne i idealna.

MOTOR – Mercedes A klasa

Mercedes A klasa

Ponuda benzinskih motora kod Mercedes A od 1.4 i 1.6 litara, od 82 odnosno 102 KS je vrlo brzo dopunjena agregatom od 1.9 litara i 125 KS. Ipak, najbolji izbor predstavlja turbo dizelaš sa direktnim ubrizgavanjem goriva u cilindre – CDI od 1.7 litara, 90 KS i maksimalnim obrtnim momentom od 180 Nm pri samo 1 600 o/min. Takav motor je više nego primeren automobilu koji se izvrsno snalazi u gradu zahvaljujući svojim kompaktnim dimenzijama i malom prečniku okretanja. Preporučeni agregat u proseku troši oko 6,0 litara evro dizela, dok se najštedljiviji bezinac (1.4) zadovoljava sa tek 8,0 litara bezolovnog benzina na svakih 100 kilometara.

Istorija modela – Mercedes A klasa:                                                                            Decembar, 1996: Premijera prototipa                                                                       Oktobar, 1997: Premijera Mercedes A klasa. Motor 1.4 (82 KS), 1.6 (102 KS),  1.7 TD (common – rail, 60 ili 90 KS)   Novembar, 1997.: Zaustavljena proizvodnja
Februar, 1998: Novi početak prodaje. Paketi opreme Classic, Elegance i Avantgarde.
1999.: Predstavljen najjači motor 1.9 benzinac sa 125 KS.
2000.: Mali redizajn, nova ručka na vratima gepeka
2001.: Redizajn Mercedes A sa novim prednjim i zadnjim izgledom. Lansirana i veća verzija sa povećanim unutrašnjim prostorom. A170 dobija nov CDI motor sa 95 KS.
2002.: Lansirana sportska verzija A klase, A210 sa AMG opremom
Jesen, 2004.: Druga generacija Mercedes A-klase.

Obratite pažnju pri kupovini Mercedes A klase:
– mnoge Mercedes A klase zbog svog velikog unutrašnjeg prostora su korišćene za mali biznis pa proverite kvalitet zadnjih sedišta.
– većina automobila koja dolazi iz uvoza su iz Rent-a-Cara, uglavnom su dobro servisirani, ali ako možete zaobiđi te ih.
– dodatna oprema je ključna za Mercedes. Izbegavajte automobile sa siromašnom opremom jer će te ih teže prodati. Koža i automatski menjač su poželjni, dok je klima obavezna.
– Mehanički problemi su retki. Dajemo plus za automobile sa servisnom knjižicom.

KVAROVI – Mercedes A klasa

Na strogim tehničkim pregledima je utvrđeno da motori i menjači Mercedesa A izdržavaju velike kilometraže bez znakova značajnijeg trošenja, pa čak i izduvni lonac ne treba menjati dugi niz godina, što je kod većine automobila danas prava retkost. Kočnice nakon 2001. godine zaslužuju sve pohvale, kao i upravljački mehanizam.

Mercedes A 170 CDI. Modeli dizajnirani do avgusta 1999. su imali dosta problema sa brizgaljkama, problem se javljao posle pređenih od 20000 do 30000 km. Potrebno je da se zamene sve četiri brizgaljke, zamena se radila pod garancijom.

Mercedes A 170 CDI. Na nekim modelima proizvedenim do avgusta 1999., motor ima prekomernu potrošnju ulja, jer je auto na 1000 km troši 0,8 litara ulja.

Kaiševi su pravili problem na motoru na modelima proizvedenim do aprila 2001., posebno na CDI verzijama . problem izazvan zatezačem. Manifestuje se bukom. Postoji rizik od habanja i pucanja kaiša.

Kod dizela problem može biti labav pomoćni pogonski kaiš, potrebno je zameniti remenicu alternatora, najverovatnije.

Manuelni menjač. Na Mercedes A proizvedenim do jula 1999., otežano ubacivanje u prvu brzinu, naročito kad je hladan.

Automatski menjač. Za Mercedes A proizvođen do decembra 2000., pojavio se buka u menjaču, koju je izazvao kvar u elektronskom modulu menjača. Potrebna zamena.

Kvačilo. Neki modeli Mercedes A klase napravljeni do 2001. su imali probleme zbog preranog trošenja seta kvačila.

Prednji točak. Kod Mercedes A dizajniranih do maja 1999. na pređenih 40 000 km, javljala se buka u prednjem točku. Uzrokovana defektom u stabilizatoru.

Vremenom se pokazalo da zadnje oslanjanje ima i problematične ležajeve sa lošim zaptivačem, u koje lako prodire voda, a negativne posledica svega toga je prebrzo spiranje maziva sa konusnih valjčića što naravno prouzrokuje koroziju, a zatim i „truljenje“.

Zadnje svetlo. Za Mercedes A proizvedene do 2002., kvar na prekidaču, izazva da zadnja svetla ne rade.

Merač goriva. Za Mercedes A proizvedene do maja 1998., došlo je do greške na meraču goriva, koji je u većini slučajeva pokazivao veću količinu goriva nego što je zaista bila u rezervoaru.

Sat. Za modele proizvedene do maja 1998., bilo je nemoguće ponovo podesiti sat na instrument tabli.

Električni podizači prozora. Za modele proizvedene do decembra 2001., bilo je problema sa podizanjem i spuštanjem prozora.

Modeli proizvedeni između aprila 2002. i aprila 2003. opozvani zbog automatskog uključivanja brisača.

Rđa . Oko luka zadnjeg točka i ispod vrata Mercedes A su osetljiva mesta na rđu.

Plastika. Plastične delove na automobilu bi mogli početi da se ljuštite, što daje loš izgled.

Zaključak:

Kupci u Zapadnoj Evropi su “poludeli” za Mercedes A klase, što još uvek nije slučaj kod nas. Pri kupovini uzimajte najmanje Elegance modele, jer su se pokazali najbolje. Dizel motori dugo čuvaju vrednost automobila.

Kupcima se dopada nivo opreme koji Mercedes A klasa nudi i pri osnovnom paketu i “sendvič struktura” vozila koja obezbeđuje putnike pri sudaru tako što motor propada ispod putnika. Vozačko mesto je visoko i olakšava parkiranje.

Kupovina Mercedes A klasa sigurno nije loša kupovina. Preporučujemo A170 CDI jer su Mercedesovi dizeli najekonomičniji i najpouzdaniji. Nijedan od benzinaca nije potpuno sportski auto.

Odlična ergonomija Mercedes A klasa, i nakon restajlinga odličan kvalitet su aduti koji privlače sve one vozače koji kupuju auto na duže staze. Benzinac od 1.6 litara i 102 KS može biti „zlatna sredina“ ukoliko godišnje ne prelazite mnogo kilometara a želite dobre performanse. U svakom slučaju, Mercedes je sa prvom generacijom A klase pokazao ozbiljne namere da se uključi u trku za Golfom, a danas to nova Mercedes A klasa svakog dana i potvrđuje.


Mercedes A klase cena – pregled polovnjaka


4 Comments

Ostavite odgovor