Auto-elektronika – Servis

Auto-elektronika

Auto-elektronika

Napredak tehnologije u auto-industrije doveo je do toga da prosečan automobil ima sve više elektronike. Zbog osetljivosti često stvara probleme, a umesto zamene, rešenje je višestruko jeftinija popravka, čak i onih komponenti za koje ste mislili da nema leka.

Gotovo svaki vlasnik automobila je imao loša iskustva sa bar jednom elektronskom komponentom automobila, bilo da je reč o kompjuteru motora, vazdušnih jastuka, ABS-a ili displeja na komandnoj tabli.

Što je auto noviji i moderniji, učešće elektronskih sklopova je sve veće.

Generalno, najviše problema ima sa kompjuterima motora kod “opela” i “fijata”, pre svega zbog loše pozicije na određenim modelima, pa stradaju zbog prevelike toplote i vibracija. S obzirom da se sve više proizvođača automobila odlučuje na uštedu kada su kompjuteri motora u pitanju, pribegavaju hibridnom tipu računara. Oni zauzimaju mnogo manje mesta, a jeftinije su i njihove elektronske komponente jer su integrisane u ploču i zalivene. Zbog toga se često misli da opravka ovakvih kompjutera nije moguća. Njihova reparacija je nekoliko puta jeftinija od nabavke novog dela i, što je najvažnije, trajna je i bez reklamacija.

Auto-elektronika

Slična je i situacija sa “renoovim” kompjuterima vazdušnih jastuka koji upravljaju i pirotehničkim zatezačima pojaseva. Udarne rupe često mogu da izazovu aktivaciju samo jedne od bezbednosnih komponenti u sistemu pasivne i aktivne bezbednosti. To dovodi do “paljenja” lampice za vazdušne jastuke iako oni nisu aktivirani. Čak i da jesu, nakon njihove zamenenije potrebno menjati kompjuter, već je moguće njegovo reprogramiranje po višestruko nižoj ceni u odnosu na novi.

Kada su u pitanju ABS centrale, sa njima najčešće nevolje imaju vozači “BMW-a”, “audija” i “folksvagena”. Na probleme nisu imuni ni skupi automobili, pa tako “mercedesi” često imaju problem sa kontakt bravom koja je zbog svoje složenosti vrlo osetljiva. Umesto zamene novom, elektroničari u servisu bez problema vraćaju u život staru.

Još jedan problem koji se javlja kod modela ove marke je ulazak vode u modul migavaca i svetala, takozvani “zadnji sam”. Popravka je vrlo uspešna, kao i u slučaju elektronike “boš pumpe” kod “opela” sa 1,7 dizelašima.

Čest kvar je i kod folija u sedištima “fijata” i “mercedesa”. Zadatak ovih folija je da registruju prisustvo putnika na sedištu kako bi se upozorio na nevezan pojas. Najsigurnija je njihova popravka, a ne eliminacija iz sistema jer one imaju bezbednosnu funkciju.

Uspešno se rešavaju i problemi kod modela koji imaju digitalne instrument table, kao što je “reno senik”, ali i kod luksuznih “mercedesa” kojima se stručno i povoljno menjaju specijalne neonske sijalice pozadinskog osvetljenja instrument table.

Najnoviji problem sa kojima se vozači susreću je vezan za DPF filtere partikularnih čestica čađi kod dizel automobila najnovije generacije. Radni vek ovih filtera nije mali, ali je ipak ograničen.

S obzirom da je sve više polovnjaka sa DPF filterima, vremenom počinju da se javljaju problemi, a zamena može da košta i po nekoliko hiljada evra s obzirom da se u njima nalaze plemeniti materijali.

Istovremeno, sve su učestalije krađe DPF filtera zbog njihove velike vrednosti. Vlasnici automobila često nisu u mogućnosti da zamene takav filter, pa se pribegava njegovom potpunom eliminisanju iz izduvnog sistema.

Na taj način auto više ne ispunjava Euro 5, već Euro 4 norme o emisiji izduvnih gasova, što je i dalje ekološki prihvatljivo. Da bi se premošćavanje DPF filtera izvelo, potrebno je reprogramirati računar motora kako bi mogao da funkcioniše pravilno, a upravo takva operacija se izvodi u servisu autoelektronike.

Izvor: www.magazinauto.com

Ostavite odgovor