Auto delovi – Da li treba preplaćivati / štediti na auto delovima?

Održavanje automobila uključuje mnoge troškove. Na nekim stvarima se ne može uštedeti, ali postoje i mnoge delovi koje se u većini slučajeva ne isplati kupovati skuplje.

Neki vozači pokušavaju da uštede gde mogu, ali ima i onih koji kupuju najskuplje. Istina, kao što se često dešava, leži u sredini. Postoje stvari za koje se svakako isplati dodatno platiti. Gume su odličan primer. Prilično visoke cene novih setova guma uzrokuju da vozači žele da uštedi i kupiti jeftinije proizvode. Međutim, imajte na umu da su četiri gume jedini element koji povezuje automobil sa površinom i ključni su kada je u pitanju bezbednost.

Situacija je slična za većinu delova koji su vezani sa sigurnošću vožnje. To su, na primer, elementi vešanja koji će omogućiti bolje prijanjanje, a istovremeno će biti i izdržljiviji. Međutim, postoje delovi koji se redovno menjaju i za koje jednostavno ne vredi preplaćivati. Treba istaći da se ne radi o kupovini najjeftinijih delova, čiji kvalitet često može biti upitan, već samo o pridržavanju preporuka proizvođača automobila..

Svećice –Auto delovi

Auto delovi
Auto delovi

Standardne svećice koje preporučuje proizvođač automobila biće dovoljne. Tim više što mnogi proizvođači automobila predlažu proizvode poznatih i dokazanih kompanija. Često možete naći nešto jeftinije alternative. Međutim, ako se ne radi o  tjuniranim motorima, nema smisla kupovati skuplje svećice. Oni neće uticati na rad motora i samo će značiti veći trošak.

Kablovi za paljenje –Auto delovi

Što se tiče paljenja, situacija je slična sa kablovima. Najjeftiniji zamenski delovi mogu uzrokovati probleme, ali prosečna cena je definitivno dovoljna. Upotreba visoko-kvalitetnih kablova za paljenje neće uticati na rad motora.

Motorno ulje

U slučaju ulja, najvažnije je da se pridržavate preporuka proizvođača o parametrima i vremenu zamene motornog ulja. Ako proizvod ima potrebne sertifikate, sigurno će raditi ispravno. Skuplje ulje neće značajno smanjiti potrošnju goriva, neće produžiti intervale zamene, tako da nema uštede. Ako želite da vodite računa o motoru, razmislite o promeni ulja ranije nego što proizvođač preporučuje, umesto da kupite skuplji proizvod. Ovaj trošak može malo produžiti životni vek motora.

Skuplje gorivo

Auto delovi

Kao i kod ulja, potrebno je sipati propisano gorivo. Vredno je pratiti informacije, o kvalitetu goriva na pumpama.

U slučaju benzina, ako proizvođač o tome sam ne obavesti, nema potrebe za sipanje goriva od 98 oktana. Čak i u jakim sportskim vozilima obično pronalazimo informacije da iako je 98 preporučeno, dovoljno je 95 oktana.
Treba imati na umu da su motori dizajnirani da rade sa takvim benzinom.

Filter vazduha

Auto delovi

Ljudi koji tjuniraju automobile često odlučuju da zamene filter vazduha za bolji, jer je to brzo i lako. Mora se priznati da ona pozitivno utiče na promenu zvuka motora, ali to nema uvek smisla. Pre svega, standardni filteri će lako obezbediti adekvatan dovod vazduha čak i nakon povećanja snage motora za nekoliko desetina procenata. Međutim, sportske verzije ovog elementa mogu izazvati mnogo problema.

Često se brže zaprljaju, pa je efekat suprotan pretpostavljenom i obezbeđuje manje vazduha. Standardni filteri su generalno dizajnirani da uzimaju hladan vazduh izvan prostora motora. Posle zamene ovog elementa, nije neobično kombinovati, kako obezbediti isti efekat. Popularno rešenje je da se filter postavi niskim iznad zemlje, ali u ovom slučaju postoji problem vlage tokom kiše ili bara.

Pumpanje guma sa azotom – Auto delovi

Gume su važne, ali i ovde, nije svaki trošak smislen. Ponuda pumpanja guma azotom je postalo sve popularnije – što naravno košta. Kakva je ideja takve operacije? Azot osigurava duži pritisak u gumama i stabilniji je na visokim temperaturama. Nije ni čudo što se koristi u trkačkim automobilima (npr. U Formuli 1).

Međutim, u slučaju korišćenja uobičajenih drumskih vozila, to nema smisla. Nema ekstremnog zagrijavanja guma, a profit od korišćenja čistog azota (78% u vazduhu) je relativno mali. U slučaju vazduha, pritisak pneumatika treba češće da se proveri (ali to uvek treba da se uradi), a ako želimo da se napunimo sa azotom, nećemo to učiniti besplatno na benzinskoj stanici.

Brisači

Ako najjeftiniji brisači naležu ravnomerno po celoj dužini i nemaju problema sa brisanjem stakla, dodatni troškovi za najskuplje modele brisača možda neće imati smisla. Skuplji brisači će biti nešto bolji, ali će često biti i nekoliko puta skuplji. Međutim, visoka cena neće značajno uticati na trajnost. Nažalost, ovo je element koji treba redovno menjati. Još važnije od kupovine skupog kompleta je da se brinemo o onome što imamo – posebno zimi, možete, na primer, podići brisače, tako da ih ujutro ne odvojite zajedno sa ledom.

Kočiona tečnost

Ne treba da štedite na bezbednosti, ali takođe morate da znate šta zapravo poboljšava. Standardna kočiona tečnost lako će obezbediti performanse kočenja u normalnim uslovima. Za ekstremnije radne uslove postoje skuplji proizvodi. Stoga, ako ne vozite sport, nećete biti pregrevanja kočione tečnosti. Tokom dnevne vožnje, viši proizvod neće poboljšati kočenje. Ako želite poboljšati sigurnost na ovaj način, trebali biste razmisliti o promeni kočionih pločica i diskova.


Ostavite odgovor