10 saveta za temeljno pranje automobila

pranje automobila

Niko ne voli da se vozi u prljavom automobilu. Osim toga, loše održavanje automobila spolja povećava verovatnoću da dođe do oštećenja farbe i pojave korozije. Time biste smanjili prodajnu cenu svog automobila, ili biste bili prinuđeni da uložite deo novca koji se sve teže zarađuje u popravke karoserije i farbanje.

Zbog toga smo odlučili da vam damo 10 saveta za temeljno čišćenje, kojih bi trebalo da se pridržavate svaki put kada perete automobil. To će održati dobar izgled Vašeg automobila, na čemu će komšije i poznanici moći samo da Vam pozavide.

Nemojte prati automobil na suncu

Ako ste ikada prali auto na suncu, sigurno ste primetili kako se voda i sapunica brzo suše, što vam ne ostavlja dovoljno vremena da isperete auto i da ga obrišete. Pranje auta u hladu će dati bolje rezultate i sprečiti pojavljivanje tragova sapuna i vode, tako da nećete morati da radite sve ponovo.

Perite auto od odozgo na dole

Tokom pranja auta, prljavština se spušta na niže. Zato počnite pranje od krova i krećite se postepeno na dole. Za dobar sjaj automobila, važno je da često ispirate sunđer kojim perete. Na taj način nećete razmazivati prljavštinu po automobilu. Ako se deo koji želite da operete osušio, nakvasite ga ponovo. Vlažni delovi se mnogo lakše peru od suvih.

Koristite 2 sunđera za pranje auta

Nemojte koristiti grube sunđere za pranje auta, jer oni ostavljaju tragove i risove na farbi. Postoje specijalni sunđeri i rukavice za pranje automobila. Ipak, najbolje rezultate ćete postići korišćenjem običnog velikog sunđera. Koristite jedan sunđer za pranje sajtni, a drugi za ostale delove automobila. Sajtne su najprljaviji deo auta, pa korišćenjem posebnog sunđera nećete širiti prljavštinu kada otkrijete da ste propustili neko mesto tokom pranja.

Nemojte koristiti deterdžent za sudove

Farba na vašem automobilu ima nekoliko zaštitnih slojeva. Ako koristite deterdžent za sudove, ili neku drugu kućnu hemiju, to sredstvo bi moglo da ošteti neki od slojeva i na taj način prouzrokuje prerano matiranje farbe, ili neko drugo oštećenje. Koristite šampone i preparate koji su namenjenu isključivo za upotrebu na automobilima. Možete ih nabaviti u većim marketima ili u prodavnicama auto delova.

Koristite jelensku kožu za sušenje

Kao kod pranja, i kod sušenja automobila treba biti pažljiv. Sušenje starom krpom može da ostavi sitne dlačice, ili čak da napravi risove na farbi. Na našem tržištu se pojavio veliki broj nekvalitetnih proizvoda. Odaberite onaj skuplji, jer vam jeftiniji možda neće omogućiti da završite posao, pa ćete opet morati da kupite neku bolju krpicu. Po pravilu, skuplje će vam i trajati duže. Redovno je savijajte tokom brisanja i menjajte delove kojim brišete. Ako se neki deo jelenske kože tokom brisanja isprlja, operite taj deo auta ponovo.

Voskirajte auto jednom godišnje

Kada ste temeljno oprali automobil, to je idealna prilika da na njega nanesete kvalitetan vosak. Činite to bar jednom godišnje. Ako ste previše lenji da to radite često, koristite sredstvo sa produženim trajanjem. Nanošenje takvog srestva je napornije i komplikovanije.

Većina ljudi se odlučuje za sredstva koja kraće traju i lakše se nanose. Ona takođe daje vrhunski sjaj. Za optimalnu zaštitu, trebalo bi da redovno voskirate automobil. Preporuka je da voskirate automobiljednom mesečno.

Koristite čistač sa parom u kabini

Ako ste u mogućnosti, povremeno očistite unutrašnjost automobila usisivačem na paru. Tako ćete otkloniti fleke sa sedišta i tepiha i uništiti bakterije koje se vremenom nakupljaju.

Obrišite plastične delove anti-statičkim proizvodom

Vaša instrument tabla će ponovo biti kao nova. Nemojte preterivati sa čišćenjem volana i menjača, jer ovi delovi mogu postati klizavi i neprijatni za upotrebu.

Prozore operite na kraju

Kada je kabina oprana i osušena, vreme je da očistite prozore. Podignite ih, da se ne bi isprljali u ramu. Prljavština i vlaga se skupljaju u ovim ramovima. Operite prozore sredstvom za pranje stakala i obrišite ih papirnim ubrusom.

Ako nemate vremena da sami perete auto, idite u perionicu automobila

Pranje automobila u sopstvenoj režiji je jeftinije, ali ako nemate vremena, posetite perionicu automobila. Perionicu treba pažljivo birati. Pratite kako radnici peru vaš automobil. Na primer, često se dešava da im ispadne sunđer, a da oni samo nastave da peru auto dalje istim sunđerom, iako je prekriven blatom. Verovatno u perionici nikada ne biste bili zadovoljni kao kada biste sami oprali svoj automobil. Ipak, u perionicama imaju sva potrebna sredstva za pranje automobila, pranje ispod haube, saniranje manjih ogrebotina…

Pranje automobila pomaže vašem ljubimcu da zadrži prvobitni izgled i očuva vrednost za kasniju prodaju. Osim toga, vi ćete biti zadovoljniji ako operete automobil sami, jer ćete biti sigurni da je to urađeno detaljno i kvalitetno.

 

Izvor: www.auto-delovi.org

Ostavite odgovor