Peugeot 106 1991. – 2003. – Polovnjak, kvarovi

Peugeot 106

Peugeot 106

Peugeot 106 je pravi gradski mališan, sa svim svojim manama i prednostima. Prostora naravno nema u izobilju, vozačka pozicija nije savršena, a i pedale su zbijene pomalo. Izbegavajte Peugeot 106 dizel, proverite neravnomernu istrošenost guma i u širokom luku zaobiđite primerke kojima curi ulje ili rashladna tečnost.

Peugeot 106

IZGLED 

Peugeot 106  ja pravi automobil za početnike i one koji najveći deo svog vremena provode u gradskoj vožnji. Na duža putovanja slobodno zaboravite jer ovaj Pežo ne voli otvoreni put.

Sedišta će vrlo brzo postati neudobna, izolacija kabine je jako loša pa će vetar i buka motora samo podići nervozu i ništa od uživanja u krstarenju. Ni vozačka pozicija nije najbolje rešena pa je tako, recimo, volan fiksiran, a pedale zbijene te će oni viši imati velikih problema da se udobno smeste.

Na zadnjim sedištima Peugeot 106 ima dovoljno mesta, ali samo za decu, dok će se odrasli smestiti sa grimasom na licu. Ni sa gepekom nije ništa bolje, staje samo  215 litara, ali se na skupljim verzijama sklapa zadnja klupa.

Peugeot 106

MOTOR 

Odmah ćemo da isključimo dizelaša. Ima 1500 kubika i preglasan je. Jeste da je potrošnja ispod pet litara dizela ali cena koju će vaši uši platiti je prevelika.

Benzinci idu od 1.1 litar se stvarno trudi i čak mu u određenim momentima i polazi za rukom da odlično povuče. Ipak, bolji je 1.4-litarski model koji lako uspeva da vuče 106 -icu. Prosečna potrošnja je oko šest litara bezolovnog benzina što je prihvatljivo.

Postoje i dva 1.6 motora, sa 8 i 16 ventila. Jači je poznat kao Peugeot 106 GTI varijanta i pretvara 106-icu u pravu gradsku zujalicu. U ovom slučaju potrošnja skače na sedam, ali samo ako ste laki na gasu.

KVAROVI – Peugeot 106 

Ono što je glavni problem Peugeot 106  su trap i vešanje (na našim putevima je ovo izraženo) pa pri testiranju proverite da li dopiru neki čudni zvukovi iz ovog pravca i da li se auto kreće po pravoj liniji. Zupčasti kaiš se menja na 80000 kilometara, a zadnji kočioni cilindar nije preterano trajan.

Kvačila nisu najotpornija, a obzirom da je ovo omiljeni auto kod početnika, dobro proverite da li je lamela počela da proklizava. Motorni prostor treba da bude čist, a ako primetite negde tragove ulja ili rashladne tečnosti, odustanite od kupovine. Ima puno Peugeot 106  pa možete da dopustite sebi da birate.

Izvor: autobloggoran.wordpress.com


3 Comments

Ostavite odgovor