Vožnja po kiši

Kiša

Kiša

Vremenske neprilike u vidu ogromnih količina kiše naterale su vozače da se ozbiljno zapitaju da li da po pljusku uopšte kreću negde jer pitanje je kako i kadaće se taj pljusak završiti. Naše je da vas podsetimo na nekoliko bitnih stvari koje vam mogu olakšati vožnju po pljusku.

Vožnja po kiši

Pre nego što krenete usmerite ventilaciju na vetrobran jer kada je kiša, prozori se zamagle maltene u sekundi. Ne želite da se petljate sa dugmićima u trenutku kada više ne vidite ispred sebe.

Jak vetar

Vožnja po kiši

Vetar može uzdrmati vaše vozilo i čak vam promeniti pravac kretanja pogotovo na mostovima. Čvrsto držite volan u rukama i budite svesni i ostalih učesnika u saobraćaju u ovakvim uslovima, pogotovo motociklista i viših vozila sa ravnim stranicama.

Vozite sporije

Vožnja po kiši

Kada je kiša držite duplo veće odstojanje od vozila ispred ne samo zbog puta kočenja koji je po mokrom  kolovozu mnogo duži, već na ovaj način dajete sebi prostora da vas vozila ispred ne bi prskala i tako vam smanjivala vidljivost napred. Ovo pogotovo važi ukoliko je ispred vas veće vozilo.

Bez „kruz kontrola“

Vožnja po kiši

Ako imate tempomat, nemojte ga koristiti na mokrom putu jer ukoliko dođe do akvaplaninga, može nastati problem. Gledajte dalje i planirajte svoju vožnju kako biste mogli lagano da kočite, ubrzavate ili skrećete. Nagli pokreti učiniće vozilo nestabilnim.

Pri preticanju

Vožnja po kiši

Svetlosnim signalima upozorite vozača kog pretičete i pre nego što započnete ovu radnju uključite brisače na najjače.

Kako izbeći akvaplaning

Vožnja po kiši

Akvaplaning je pojava koja se događa kada pneumatici izgube kontakt sa podlogom, odnosno kada se tanak sloj vode nađe između gazeće površine gume i puta. U tom trenutku vozač gubi kontrolu nad  vozilom. Ova pojava događa se isključivo kada vozimobrže nego što je potrebno. Uz to, rizik od akvaplaninga je veći ukoliko su nam gume „ćelave“. Naime, ako vam se ovo već dogodilo kada ste vozili malo brže po kiši onda znate koliko je ovaj osećaj neprijatan. Pravilno reagovanje u slučaju akvaplaninga jeste da odmah pustite nogu sa pedale gasa, ali nikako nemojte pritiskati kočnicu ili okretati volan. Kada otpustite gas, vozilo će usporiti i gume će početi da probijaju kroz tanki sloj vode i prianjanje će opet biti omogućeno. Takođe, potrebno je da čvrsto držite volan u rukama kako automobil ne bi promenio pravac. Ovo je savet kako da se snađete ukoliko do akvaplaninga dođe, ali prevencija je najbolje rešenje jer se ova pojava može izbeći. Nemojte voziti na starim i istrošenim gumama, jer one nemaju sposobnost da odvode vodu kroz kanale gazeće  površine. Jednostavno, što je šara na gumi dublja voda će lakše i brže odvoditi. Takođe, akvaplaning se može izbeći ukoliko ne vozite brzo po kiši.

 

U POPLAVI:

Vožnja po kiši

U slučaju ozbiljnog pljuska i poplava, razmotrite da li uopšte da krenete na put. Ukoliko ipak morate i to podrazumeva vožnju kroz dublju vodu iskoristite sledeće savete:

–Vozite po najvišem delu puta i nemojte kretati ukoliko vam vozilo dolazi u susret

–Ostavite prostor da ne zapljusnete druge automobile ili pešake

–Ako ne vidite kuda da idete kako biste izašli iz vode, kao recimo u slučaju kada skrećete u poplavljenu ulicu, razmislite da li uopšte tuda da krenete

–U vožnji kroz duboku vodu nikada ne sklanjajte nogu sa pedale gasa jer tako možete dozvoliti vodi da prodre u auspuh

–Kada izađete iz vode, osušite kočnice tako što ćete ih lagano pritiskati usput samo na nekoliko sekundi, naravno ukoliko niko ne ide blizu iza vas

Pruzeto sa: vesti.mojauto.rs


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *