Renault Alpine A110 1961 – 1977 – Istorija modela

Renault Alpine A110

Renault Alpine A110

U prošlim vremenima automobilski sport je u svim svojim oblicima značio mnogo više nego danas.

Danas je to veliki i ozbiljan biznis sa sve manje prave trkačke strasti i borbe na stazi, dok su u zlatnim vremenima razvoja automobilizma trke bile sve. Bez ogromnih budžeta, kompjutera i svemirske tehnologije, trkači su se oslanjali samo na automobil, svoje umeće, svog mehaničara (ako su ga imali) i u naklonost boginje Fortune, čiji je osmeh značio pobedu ili poraz, život ili smrt. U takvim uslovima, automobili koji su bili najuspešniji dobijali su legendarni status, zbog nesumnjivih kvaliteta i pobedničke aure koja ih je diferencirala od konkurencije. Jedan od automobila koji je svoje mesto među zvezdama zaslužio u blatu, prašini i makadamu reli staza širom sveta je Renault Alpine A110. Sa obzirom da je istorija ove male, ali legendarne fabrike, potpuno nepoznata, trebalo bi nešto više reći o samim počecima ove manufakture rasnih sportskih mašina. Alpine je osnovao Jean Redele, vlasnik nekoliko pariskih garaža, koji se ranih pedesetih takmičio na amaterskom nivou. Koisteći Renault 4CV Dauphine, koji je u svojoj garaži temeljno preradio, pobedio je na nekoliko važnih takmičenja (Mille Miglia), koja su privukla veliku pažnju.

Renault Alpine A110

Renault Alpine A110

Ohrabren uspehom na stazi i zahtevima kupaca koji su tražili prerađene verzije, Redele, 1954 godine osniva, Societe Anonyme des Automobiles Alpine, u čast svoje pobede na Coupe des Alpes. Međutim, u to vreme je, izgleda, četrdesetak kilometara kanala La Manche bilo prevelika prepreka i Redele nije znao da je samo godinu dana ranije britanski Sunbeam predstavio model istog naziva, Alpine i zaštitio prava na ime, tako da su odmah počeli problemi oko naziva, koji će kuću gospodina Redela pratiti do samog gašenja, 1994 godine. Bez obzira na početne probleme, počinje razvoj sopstvenih kreacija na bazi Renaulta 4CV. Prvi model A106 je bio stvoren u saradnji sa braćom Chappe, pionirima fiberglas konstrukcije karoserije. Sledeći model A108 iz 1958 godine je već imao prepoznatljiv oblik čije su linije bile delo čuvenog italijanskog dizajnera Michelottija.

Renault Alpine A110

Renault Alpine A110

Kada je Renault predstavio model R8, kompaktnu limuzinicu, 1962 godine, Redele je preuzeo platformu seriskog modela i sa minornim promenama na karoseriji i mehanici, stvorio novi model. Novi automobil je nazvan Alpine A110 Berlinette Tour de France, prema trijumfu na istoimenoj trci. Iako je ispod lake plastične karoserije, u osnovi, to bio R8, Alpine je bio opremljen važnim dodacima kao što su disk kočnice, ojačanja karoserije, gasni amortizeri i felne od lakog metala. Pogon je bio serijski motor iz Renaulta, sa 956 ccm i 51 ks, blago dorađen u sopstvenoj režiji. U startu su ponuđeni različiti odnosi diferencijala, što je imajući u vidu malu težinu vozila (oko 730 kg), rezultovalo dobrim performansama. Motor i pogon su kao i kod Renaulta bili u zadnjem delu vozila. Odmah po predstavljanju, početkom 1963 godine, počeo je konstantan rad na unapređivanju.

Renault Alpine A110

Renault Alpine A110

Kako je auto učestvovao i pobeđivao na trkama, tako je razvoj napredovao i već sledeće godine počinje proizvodnja modela sa cevastom šasijom i nešto nižom karoserijom (112 cm). Takav tempo je nastavljen do 1968 godine kada počinje ugradnja motora od 1,440 kubika i 124 ks, iz modela Renault R8 Gordini, sa kojim je Alpine postao zaista brz auto. Te godine, firma dobija celokupan Renaultov budžet namenjen takmičenju i uz takvu podršku “teroriše” konkurenciju na svim relijima u svetu, pa čak i na kružnim stazama. Ovi modeli su bili nešto lakši (oko 710 kg) zahvaljujući modifikacijama na karoseriji. Međutim, iako na vrhu, i dalje je bilo mesta za napredovanje, tako da je 1971 godine predstavljen model sa motorom od 1,796 ccm i 170–180 ks. Ovaj agregat je bio derivat serijskog motora iz Renaulta R16, koji je u Alpine radioncima dodatno dorađen.

Renault Alpine A110

Renault Alpine A110

U ovom periodu, A 110 ulazi u zenit svoje trkačke karijere jer se na stazi pojavljuju najextremnije i najbrže varijacije ovog modela. Kao najbolji primer koliko se daleko išlo, jeste karoserija koja je olakšana imala 42 kg i pet slojeva plastike. Verzije koje su tih godina nizale najveće uspehe (između ostalog, dve godine za redom, 1,2,3 pobeda na reliju Monte Carlo) su imale karoseriju od samo jednog sloja fiberglasa i težinu od jedva 14 kg, dok je ceo automobil imao jedva 620 kg! U praksi se često dešavalo da se, zbog temperature motora, paneli iskrive i istope a mnogi automobili su trke završavali bez delova karoserije, što se može videti i na snimcima iz tog perioda! Osim toga, donji postroj i motor su dodatno modifikovani što je značajno doprinelo performansama.

Renault Alpine A110

Renault Alpine A110

Ipak, sticajem okolnosti, posle 1973 godine na vrhuncu slave i uspeha, ovaj model počinje da popušta. Energetska kriza koja je uticala na prodaju, finansijski problemi fabrike i preuzimanje od strane Renaulta kao i konkurencija koja se budi su uticali da A110 polako počinje da se povlači iz očiju svetske automobilske javnosti. Proizvodnja će se nastaviti sve do 1977 godine, ali će trkački uspesi biti sve ređi. Iako najpoznatiji po uspesima na reli takmičenjima, ovaj model je bio opasan i na ulici u rukama mnogih entuzijasta. Relativno velik, ali tačno nepoznat broj proizvedenih primeraka (oko 7,000 komada) je najviše ostvaren u matičnoj fabrici u predgrađu Pariza, ali i u radionicama koje su sklapale automobile u Španiji, Meksiku, Brazilu (Renault Interlagos) i, što je najinteresantnije, u Bugarskoj. Naime, negde oko 1970 godine u Bugarskoj je napravljeno 20 primeraka koji su bili korišćeni za takmičenja u zemlji i inostranstvu i jos oko 80 primeraka namenjenih drumskoj upotrebi (Bulgaralpine).

Renault Alpine A110

Renault Alpine A110

Kod nas, koliko se zna, bio samo jedan primerak koji je koristio poznati trkač sa ex–Yu prostora, Jovica Paliković i to sa promenljivim uspehom na stazi. Danas su svi Alpine automobili veoma cenjeni i često viđeni na trkama oldtajmera, gde su i dalje dominantni. Posle ovog automobila na staze je stigla čuvena Lancia Stratos, koja je navodno bila konstruisana baš da bi se, napokon, prekinula dominacija ovog modela. U svakom slučaju, reč je o automobilu koji je, praktično, stvorio reli sport i koji je dugo vremena bila jedna od najboljih trkačkih mašina na svetu. Ipak, vrednost ovog automobila je daleko veća od puke sume novca. Naime, Renault Alpine A110 je jedan od retkih automobila (uz Mini Morris i Ford Escort) koji je stvorio rally sport onakvim kakvim ga danas znamo.

Renault Alpine A110

Renault Alpine A110

Pored toga što je definisao klasu koja je sve ove godine u konstantnoj ekspanziji, ovaj model je mnogim, kasnije poznatim imenima u automobilizmu, bio važan deo karijere. Vrednosti kojima se odlikovao i pobede koje je apsolutno zaslužio govore u korist vizije Jeana Redelea i kvaliteta ovog automobila koje mu garantuju istaknuto mesto u istoriji automobilizma …

Autor: 426 Hemi
Slike: Renault
Preuzeto sa: www.brzabrzina.com


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *