Mercedes G klasa (1979. – ) – Polovnjak, iskustva, problemi

Mercedes G klasa

Mercedes G klasa

Malo vozila se može pohvaliti dugom proizvodnjom kao  Mercedes-Benz G koji se pojavio još 1979. godine, iako je preživeo nekoliko značajnih modernizacija, i dalje zadržava originalne ugaone oblike sa pravim bočnim zidovima i ravnim staklima. Poreklo slova G , slovo G je prvo slovo nemačke reči Geländewagen, tj. terensko vozilo.
Osim Mercedes-a, austrijska kompanija Steyr-Puch je takođe bila uključena u razvoj vozila, Steyr-Puch imao bogato iskustvo proizvodnje vozila sa pogonom 4×4.

Mercedes G klasa

Mora se dodati da je Mercedes G klase se  prodavao i pod drugim markama, naime Puch je prodavao G klasu pod svojim imenom u Austriji i susednoj Švajcarskoj i pod markom Peugeot P4. Međutim, francuski proizvođač je isporučivao vozilo sa  svojim motorima i menjačima, a ostatak je ostao u originalnoj verziji.
Mercedes-Benz G klase koriste vojske i bezbednosne snage širom sveta, uključujući i našu vojsku. Kod nas u vojsci i se može sresti Mercedes G klasa pod brendom Puch.
Mercedes G klasa

Vozilo je morao da bude korisno za  vojsku, pa je morao da bude univerzalna na svoj način. Pristojan okvir, čvrsta suspenzija koja je odlična za vožnju van puta na različitim terenima i karoserija čiji svaki deo osim prednjih svetala i značke Mercedesa izgleda kao da je dizajniran samo uz pomoć kvadrata. Kao da to nije bilo dovoljno, automobil je prodat u nekoliko međuosovinskih razmaka i različitih konfiguracija karoserija, zajedno stvarajući do 14 različitih kombinacija.
Mercedes G klasa dizajnirana kao W460 pravljena je 11 godina, sve do 1990.
Vremenom, Nemci su primetili da se  G klasa može koristiti ne samo u vojsci, na terenu ili u ekstremnim uslovima, ali nakon dodavanja nekoliko uređaja, automobil bi mogao da bude neuništiv, ali istovremeno praktičan i luksuzan roadster. Ovako je model W463 rođen od 1990. godine. Mercedes, međutim, nije zaboravio na ljubitelje off-road vožnje, a posebno za njih verziju W461,  nastavak razvoja starijeg modela.
Nove verzije već imaju stalan pogon na četiri točka, koji je uveden tek 1989. godine. Raniji W460 nije imao centralni diferencijal.
Četiri godine nakon početka proizvodnje modela W463, Mercedes je odlučio zvanično promeniti naziv. Od tada su svi Gelendovi nazvani Mercedes G-Klasa. Pored prethodno pomenutog trajnog pogona na dva točka, novi G-Klasi su bili mnogo bolje opremljeni od svojih prethodnika. Električni prozori, klima uređaj, kožni tapacirung, automatski menjač, ukratko, oprema koja u devedesetim ne bi bila sramota od pristojne limuzine.
Mercedes G klasa

Mercedes G klasa

Ozbiljne promene su se desile i ispod haube. Prethodno ponuđeni benzinski motori i dizel motori imali su jedan osnovni zadatak – da izvuku auto iz najgoreg ugnjetavanja i ubrzaju kvadratno telo do brzine koja omogućava vožnju na ekspresnim putevima ili autoputevima. Međutim, 1998. godine, na tržište je ušla G500 verzija sa 5.5-litarskim V8 motorom. 296 KS je ubrzavalo automobil do prve stotke za 9,7 sekundi i garantovao maksimalnu brzinu od 190 km/h. Vrlo pristojan performans za pravi roadster. Međutim,  u gradu je trošio  20 litara. Međutim, godinu dana kasnije, automobil je ušao u ruke tjunera iz AMG-a. 354 KS i 525 Nm obrtnog momenta obezbedili su prvih sto km/h u samo 7,4 sekundi i maksimalnu brzinu od 210 km / h.
Šasija je na svim verzijama tradicionalno nezavisna od karoserije i kruta osovina, opruge. Zbog toga se vožnja asfaltom ne može upoređivati sa konvencionalnim SUV vozilima sa nezavisnim oslanjanjem na točkovima.
Za agilniji vožnju, G klasa zahvaljujući visokom telu značajno naginje, tako da nije za uske i krivudave puteve. Slično tome, sa udobnošću vožnje, što je posebno važno za off-road verzije. Model W463 je malo bolji za udobnost vožnje, iako je G klasa i dalje terensko vozilo, a ne vozilo za asfalta.
Kada automobil ostavi čvrsto tle, tada pokazuje šta je zaista. Sposobnost penjanja vozila je 80%, bočni nagib 54%, rampa – 36 °  napred i 27 ° pozadi,  klirens je 210 mm.
Naravno, postoji redukcioni menjač i mogućnost zaključavanja tri diferencijala sa tri dugmeta. Kod zaključavanja diferencijala, naravno, postoji ograničena kontrola, što signalizira osvetljeni trougao na instrument tabli.
Off-road vožnju olakšava pogled iz vozila, s obzirom na veću vidljivost i  ravna stakla sa strane. Zanimljivo je da  G klasa ima mogućnost isključenja  ABS do 1997. godine.

Motori – Mercedes G klasa

Mercedes G klasa

Benzinski motori

Pod haubom G klase, dosta velika količina motora je zamenjena tokom vremena. U slučaju prvih godina proizvodnje , zaboraviti na neku dinamičnu vožnju, naročito u slučaju atmosferskih  dizela.
Kakva dinamika, blago začinjena sa maksimalnoj brzini od 155 km / h, dozvolio  je samo šestocilidrični 280 GE. Ali paziti na potrošnju. Čak ni manji agregati nisu ekonomični, ali 280 GE, naročito u gradu, naplaćuje je svoje usluge  potrošnjom i većom od 20 litara.
Sa modernizacijom, odnos snage i potrošnje benzinskih motora postepeno se poboljšao i dobar izbor mogao bi biti šestocilindrični G320 (M120) s izlaznom snagom od 158 kW. Motor pruža dobru dinamiku vožnje za normalnu vožnju, ali se ne može pohvaliti potrošnjom manjom od 12-13 litara.
Vrlo dobra dinamika nudi verzije G 500 odnosno oštriji AMG. Vrlo dobra dinamika ispraćena je adekvatnom – velikom potrošnjom, ali i sa visokim troškovima redovnog servisa.

Dizel motori

Posebno zbog povoljnije potrošnje, postoji mnogo veće interesovanje za dizel G klasu. Iako stari atmosferski motori nisu nudili dinamiku vožnju, ali što se tiče  pouzdanost, bili su gotovo neuništivi.
Posebno se pominje serija G300 Diesel sa šestocilindričnim motorima snage 83 kW i obrtnim momentom od 185 Nm. „Ovaj motor sa malo pažnje može trajati čak milionima kilometara. Modifikacija ovog  motor se ostvaruje postavljanjem turbopunjača, čime se dobija na  dinamici vožnje, ali se pazite na neprofesionalne modifikacije koje mogu imati značajan uticaj na životni vek motora.
Verzija G250 Diesel sa izlaznom snagom od 69 kW takođe je poznat po dobroj pouzdanošću. Međutim, dinamika je stvarno slaba, čak i kada je u vozilu samo jedna osoba.
Znatno dinamičniji nego G300 Diesel je noviji G350 Turbodiesel sa snagom od 100 kW i obrtnim momentom od 305 Nm. U poređenju sa starijom verzijom, međutim, trajnosti pouzdanost motora su se malo pogoršali, posebno kada se vozilom rukuje grubo.
Više mehaničke otpornosti je dobio naslednik G300 Turbodiesel sa snagom od 130 kW i obrtnim momentom od 330 Nm. Za razliku od prethodnika, koristi tehnologiju sa 4 ventila i elektro kontrolisanu linijsku pumpu. Motor nudi dobru dinamiku, ali potrošnja ide preko 10 litara.
Common Rail je prvi predstavio petocilindrični turbo motor G270 CDI sa snagom od 115 kW i obrtnim momentom od 370 Nm. Motor pruža robusnoj G klasi sa pristojnom dinamikom pri prihvatljivoj potrošnji od oko 10 litara. Motor je pouzdan, problemi se obično javljaju nakon velike kilometraže.
Za zahtevnije vozače u ponudi je dizel u obliku 8-cilindričnog G400 CDI sa izlaznom snagom od 184 kW i obrtnim momentom od 560 Nm. Motor dobro gura  G-klasu, bez obzira na broj putnika, težinu tereta i  teren. U ovom slučaju ne radi se o potrošnji (oko 14-15 litara u prosjeku), već o finansijskom zahtevnom servisu i posebno vrlo problematičnoj pouzdanosti.
Obe jedinice su postepeno zamenjene sa jednim tri-litarskim šestocilindrašem , koji je proizveden u nekoliko verzija motora. G280 CDI, G320 CDI i G350 CDI (BlueTec) uvek je zapremina motora od 2987 cc i opsegom snage od 135 kW preko 155 kW do 165 kW (400 Nm – 540 Nm). Ekstremne performanse za normalnu vožnju obezbeđuje i najslabija verzija, što ga čini snažnijim kada se vozi brzo. Na dobrom nivou je i potrošnja, koja uz malo sreće može iznosi oko 10 litara. Zbog složenosti, pouzdanost je takođe na dobrom nivou, posebno verzija bez DPF filtera.

Pouzdanost i kvarovi

Mercedes G je veoma robustan i, uz neke izuzetke i pouzdane motore vozilo koje služi verno decenijama. Naravno, uz redovan i  kvalitetan servis.
Kod starijih modela, česta je korozija tela i šasije. Noviji modeli su bolje zaštićeni od korozije, osetljive oblasti su donja ivica vetrobrana, blatobran, donja vrata, pragovi i delovi šasije. Na koroziju utiču i nepravilno popravljeni delovi karoserije, zato obratite pažnju na proveru trenutnog stanja. Kod starijih modela takođe moraju da proveravaju ležanje vetrobranskog stakla, povremeno može doći do ulaska vode na kederima vetrobranskog stakla.
Česte vožnje po teški terenima štete karoseriji i pogonskom sklopu. Pri kupovini polovnjak neophodna je odgovarajuća vizuelna provera. Neophodno je usredsrediti se na različita oštećenja i curenje ulja, najčešće sa zadnje osovine, masti iz prednjih homokinetičkih zglobova.
Veći nivo buke takođe dolazi zbog preterano istrošenih mehaničkih menjača. Kod starijih automatskih menjača nisu retka pojava curenja ulja, kod novijih 7G-Tronic automatskih menjača postoji problem sa upravljačkom jedinicom. Preporučljivo je menjati ulje menjača na svakih 60.000 km, što je korisno za život komplikovane mehatronike, ali i samog pretvarača.
Benzinski motorie karakteriše dobra pouzdanost, samo su  G 320 i G 500 (M272 i 273) problematični.
U slučaju 350 TD, ponekad dolazi do pucanja glave motora, retko bloka motora. To se posebno odnosi na preopterećenje motora ili pun gas (hladnog motora) ili neuspeh hlađenja – curenje tečnosti ili neaktivna spojnica ventilatora. Sa više korišćenih komada moguće je susretati prekomerno mehaničko habanje motora, što se odražava i na povećanu potrošnju ulja i teški hladni start.
Kod 300 TD pojavljuju se kvarovi elektronike pumpe za ubrizgavanje, što nije jeftina stvar, jer je rešenje skupa popravka u specijalizovanom servisu.
320 CDI i 350 CDI -Ponekad ne odradi relej grejača motora pa vozilo neće da startuje. A sa većom kilometražom povećava se rizik od neuspeha servomotora mehanizam za kontrolu usisnog kanala.
Za preterano potrošene ili oštećene turbo punjača, kriv je uglavnom sitni otpad  iz izduva . Prekomerno istrošeni turbopunjač otkriva veću potrošnju motornog ulja, ulje ulazi u usis, veći zamor, čuje se zviždanje turbine i slabija snaga motora.
Šestocilindrični CDI dizel koji su u skladu sa Euro 4 standardom emisije izduvnih gasova,  češće kraće vožnje štete DPF filteru – ako je motorom opremljen njime. Pored povećanja prosečne potrošnje za 1-2 litre (u poređenju sa verzijom bez DPF-a), još je osetljiviji na vožnju.  U slučaju motora Euro 5 koji sadrže DPF kao standard, teškoća sa zapušenim  filterom je znatno manja, a takođe je i prosečna potrošnja nešto niža.
Očigledno je najproblematičniji osmocilindraš 400 CDI. Lista problema koji utiče na ovaj motor je velika. Najčešće se javljaju problemi sa pogonskim mehanizmom, injektorima, preteranim trošenjem turbopunjača i trošenjem samog motora.
Kod dizel motora, posebno sa Common rail injektorima, problem habanja injektora se manifestuje grubijim neujednačenim radom motora, težim hladnim startovima ili slabijom snagom motora i većoj potrošnji.

Serivis

Motorno ulje se menja na svakih 10.000 km kod starijih dizel motora. Kod benzinskih i dizel CDI motora interval je svakih 15.000 km ili 1 godina. Međutim, čak i kod CDI motora preporučuje se smanjenje intervala od 10.000 km u slučaju zahtevnijih uslova rada. Na svakih 60.000 km  promena ulja u automatskom menjaču.
Svi motori imaju pogonski lanac bez održavanja koji zahteva zamenu samo ako je potrebno (prekomerno habanje). Provera svakih 60.000 km.

Mercedes G klasa – Motori

Motor Zapremina Kod motora Snaga
230 G (460,2) 2277 ccm M 115.973 75 kW
230 GE (460,2) 2298 ccm M 102.979,M 102.987 90 kW
230 GE (461) 2298 ccm M 102.996,M 102.997 92 kW
230 GE (461.238, 461.239) 2298 ccm M 102.979 90 kW
230 GE (463.204) 2298 ccm M 102.989 93 kW
230 GE (463.224, 463.225) 2298 ccm M 102.989 93 kW
230 GE (460,2) 2299 ccm M 102.981,M 102.987,M 102.989 92 kW
230 G (460,2) 2307 ccm M 115.973 66 kW
280 GE (460,2) 2746 ccm M 110.994 110 kW
280 GE (460,2) 2746 ccm M 110.994 115 kW
300 GE (463.207) 2960 ccm M 103.987 125 kW
300 GE (463.227, 463.228) 2960 ccm M 103.987 125 kW
300 GE (463.227, 463.228) 2960 ccm M 103.987 128 kW
320 GE (463.208) 3199 ccm M 104.996 155 kW
G 320 (463.209) 3199 ccm M 112.945 158 kW
G 320 (463.230, 463.231) 3199 ccm M 104.996 155 kW
G 320 (463.232, 463.233, 463.244, 463.245) 3199 ccm M 112.945 158 kW
G 36 AMG (463.230) 3606 ccm M 104.996 (AMG 3,6) 200 kW
G 500 (463) 4966 ccm M 113.962 218 kW
G 500 (463.247, 463.248, 463.249, 463.240, 463.421) 4966 ccm M 113.962 218 kW
G 500 E (463.228) 4973 ccm M 117.965 177 kW
G 55 AMG (463.243, 463.246) 5439 ccm M 113.982 260 kW
G 55 AMG (463.270, 463.271) 5439 ccm M 113.993 350 kW
G 55 AMG (463.270, 463.271) 5439 ccm M 113.993 368 kW
G 55 AMG (463.270, 463.271) 5439 ccm M 113.993 373 kW
G 500 5461 ccm M 273.963 285 kW
G 63 AMG (463.273) 5461 ccm M 157.980 400 kW
G 65 AMG 5980 ccm M 279.982 450 kW
Motor Zapremina Kod motora Snaga
240 GD (460,3) 2399 ccm OM 616.936 53 kW
250 GD (460,3) 2497 ccm OM 602.930 62 kW
250 GD (460,3) 2497 ccm OM 602.930 68 kW
250 GD (461) 2497 ccm OM 602.939 68 kW
250 GD (463.324, 463.325) 2497 ccm OM 602.931 69 kW
G 270 CDI 2685 ccm OM 612.966 115 kW
G 270 CDI (463.322, 463.323) 2685 ccm OM 612.965 115 kW
290 GD/G 290 D (461.337, 461.338) 2874 ccm OM 602.942 70 kW
G 290 TD (461.335, 461.336) 2874 ccm OM 602.983 88 kW
G 280 CDI 2987 ccm OM 642.884 135 kW
G 300 CDI 2987 ccm OM 642.884 135 kW
G 320 CDI 2987 ccm OM 642.970 165 kW
G 320 CDI (463.340, 463.341, 463.343) 2987 ccm OM 642.970 165 kW
G 350 CDI 2987 ccm OM 642.886 155 kW
300 GD (460.3) 2996 ccm OM 603.912 83 kW
300 GD (463.307) 2996 ccm OM 603.931 83 kW
300 GD (463.327, 463.328) 2996 ccm OM 603.931 83 kW
G 300 TD (463.308) 2996 ccm OM 606.964 130 kW
G 300 TD (463.330, 463.331) 2996 ccm OM 606.964 130 kW
300 GD (460,3) 2998 ccm OM 617.931 65 kW
350 G Turbo-D (463.300) 3449 ccm OM 603.972 100 kW
350 Turbo GD (463.320, 463.321) 3449 ccm OM 603.972 100 kW
G 400 CDI (463.309) 3996 ccm OM 628.962 184 kW
G 400 CDI (463.332, 463.333) 3996 ccm OM 628.962 184 kW

Ostavite odgovor