Kia Picanto 2004. – 2011. – Polovnjak , motori, kvarovi

Kia Picanto

Kia Picanto

Kia Picanto je pravo osveženje na tržištu malih gradskih automobila, ali tek nakon restajlinga  i povećanja kvaliteta. Gepek je izuzetno mali, ali prostora za sedenje ima više nego što smo očekivali, a krug okretanje je impresivan, pa je idealan provlačenje kroz gradske gužve. Ipak, samo tri zvezdice za bezbednost.

IZGLED – Kia Picanto

Svi proizvođači malih gradskih automobila se trude da ponude najviše za najmanje novca. Kia Picanto u tome apsolutno prednjači. Za malo para dobijate pristojno prostran automobil krcat dodatnom opremom. Mesta ima na pretek kako napred tako i pozadi, pa će se čak i oni najviši udobno smestiti na zadnju klupu.

Petora vrata znače veću praktičnost i lakši pristup zadnjoj klupi, a jedino što kvari ceo utisak je dosta mali gepek.

Kontrolna tabla je, vidi se, napravljena da traje iako možda kvalitet materijala nije baš najsjajniji. Dugmića nema previše i svi su logično raspoređeni pa neko navikavanje na iste nije potrebno. Treba i da napomenemo da Picanto nije za one koji vole energičniju vožnju. Naginjanje u krivinama je dosta izraženo, a ni motori ne mogu da se pohvale vanserijskom snagom.

Kia Picanto

Redizajn Kia Picanto je obavljen krajem 2008. godine, od kada automobil izgleda dosta modernije, a i kabina je kvalitetnije urađena.

MOTORI 

Najmanji benzinac ima 1000 kubika i 60 konja. Dovoljan je za gradsku vožnju ali problemi nastaju pri održavanju konstantne brzine na otvorenim putevima, a posebno pri preticanju kada morate čak i dva stepena niže da izaberete.

1,1 ima pet konja više koji dobro dođu, mada opet ne možemo da kažemo da ćete lagodno krstariti auto putem. Uz veći motor ide i bolja oprema pa ipak preporučujemo jačeg od dva. Prosečna potrošnja je nešto preko četiri litre bezolovnog benzina na sto kilometara što je više nego dobro ukoliko je i realno izvodljivo jer smo od vlasnika čuli da je jako teško prići i blizu ovim podacima.

KVAROVI 

Obzirom da se proizvodi od 2004-e, Kia Picanto je još uvek relativno mlad polovnjak. Ono što je dobro je da ukoliko se odlučite za njega, obzirom na godinu proizvodnje, većina njih je još pod fabričkom garancijom. Ono što možemo da tvrdimo je da je Kia definitivno podigla standard kvaliteta svojih automobila pa se nadamo da će se i ovaj mališan dobro pokazati.


2 Comments

 • Jovan kaže:

  Poštovani,
  Sa velikim zakašnjenjem komentarišem Vašu objavu i želim da kažem da je KIA PICANTO nešto najzahvalnije što sam ikada vozio. Taj auto, ako izuzmemo veličinu i udobnost, nema manu.
  Mi smo sa našom kiom išli u Beč nekoliko puta, pa u Grčku na more 3 puta, a o vožnji po lokalu da i ne govorim.
  Održavanje je smešno, a potrošnja zavisi od težine noge na papučici gasa.
  Npr. Celim putem do Beča pri brzini od 145-150 km/h, potrošnja je stigla na 8,2 litra na 100 km, ali zato na putu za Grčku 2018. godine, nas troje i pun auto, pri brzinama do 100 km/h, potrošnja jebila 4,7 litara (klima je bila ugašena).
  Što se tiče pouzdanosti auta, reći ću Vam samo podatak da je na satu naše ,,zverke“ sada cifra od pređenih 423000 kilometara, bezikakvog ,,otvaranja “ motora i bez ijednog jedinog kvara, pa sami procenite.
  Veliki pozdrav svim vlasnicima PICANTO modela od Jovana iz Subotice!

Ostavite odgovor