Kako radi start stop sistem?

start stop sistem

Start stop sistem

Start stop sistem nova je tehnologija koja se koristi u automobilima, a glavna mu je funkcija smanjenje potrošnje goriva i emisije štetnih gasova. Najčešće se koristi u hibridnim vozilima, kako bi se smanjila potrošnja baterije, ali i u vozilima koje imaju pogon na gorivo.

Kako radi start stop sistem?
Ovim sistemom smanjuje se vožnja u leru, na primer dok stojimo na semaforu ili na sličnim mestima jer se vozilo tada gasi i ne troši gorivo te ne emituje štetne gasove, a takođe i gasi motor kada se vozilo kreće određenom brzinom, pri čemu se opet ne troši gorivo i ne emituje štetni gasovi. Primjerice, kada vozilo samo može održavati brzinu, na manjoj ili većoj nizbrdici, motor se gasi, što je velika prednost. Uštede goriva pomoću ovog start stop sistema iznose i od pet do deset posto, zavisno o vozilu.

Sistem je napravljen na taj način da može podnositi veća opterećenja te omogućuje znatno brže ponovno pokretanje motora. Ono što je odlično jest da, ukoliko nemate stop – start sistem u svom vozilu, a želite ga imati, možete ga integrisati, potrebno je nabaviti nekoliko dodatnih komponenti. Ovaj sistem se dakle može integrisati u bilo koje vozilo, na dizel, benzin ili plin.

Prema statistici, godišnje svako vozilo pređe oko 11,500 kilometara. Kada bi svako vozilo imalo start – stop sistem, emisija štetnih gasova smanjila bi se za 10 grama po kilometru, pri čemu dolazimo do smanjenja od oko 30,000 tona godišnje u državi kao što je na primer Nemačka.

start stop sistem
Razvoj ove tehnologije započeo je još sedamdesetih godina prošlog veka. Sve je započela Toyota koja je svoja vozila opremila malim električnim uređajima koji bi automatski gasili vozilo koje se nije kretalo već nakon 1,5 sekundi. Testiranjem se pokazalo da je smanjenje goriva na ovaj način punih 10 posto. Nakon Toyote ovaj sistem su u svoja vozila integrisali i Fiat, na model Regata i Volkswagen na modelu Polo Formel E osamdesetih godina 20. veka. Nakon toga uveli su ga i Golf Ecomatic 1994. godine i Volkswagen Lupo 3L i Audi A2 3L iz 1999. godine. Iako prvi vozači nisu bili oduševljeni sistemom te su se žalili da ih on dekoncentriše, znatne uštede goriva pobijale su bilo kakvu kritiku koja bi se pojavila.

BMW na mnoga svoja vozila stavlja ovaj sistem od 2008. godine, s tim da je sistem malo i razvio pa je tako izmislio sistem koji ne gasi celi motor, odnosno ima bateriju koja se puni i koja omogućuje elektronici automobila da normalno radi iako je motor ugašen i štedi gorivo. Citroen takođe u nekim svojim modelima koristi ovaj sistem, a naziva ga ‘Start and Stop’ te ga je takođe dodatno razvio slično kao i BMW. Fiat takođe koristi start – stop sistem i to od 2008. na svojim Alfa Romeo modelima i na Fiatu 500, a Ford je prvi uveo ovaj sistem u SAD-u u svojim vozilima proizvedenim od 2012. godine te su najavili kako će uskoro sva Ford vozila biti opremljena start stop sistemom.

Svi savremeni start stop sistemi zapravo dolaze kao verzija Boschevog start stop sistema za vožnju na inerciju. Iako najčešće ovu fabriku prepoznajemo kao proizvođača raznih uređaja za uređivanje okoline i radnih mašina, ona zapravo mnogo ulaže u automobilsku industriju te je automobilska tehnologija najveći sektor Grupe Bosch, a ova je fabrika jedan od najvećih dobavljača automobilske opreme. Jedan od većih delova ovog velikog tržišnog kolača zasigurno ima i start – stop sistem kojeg u svojim vozilima želi što više proizvođača, ali i vozača jer su uštede goriva i više nego znatne.

Ovaj sistem u automobilima priželjkuje i jedini nam planeta Zemlja, budući da su i emisije štetnih gasova znatno manje pomoću njega. Serijska proizvodnja ovog sistema u Boschu započela je 2007. godine i od tada samo raste, a danas je svaki drugi novi automobil proizveden u Europi opremljen ovim sistemom. Ono što je posebno dobro jest da je sistem posebno efikasan u velikim gradskim gužvama i upravo su tada uštede goriva najveće, a emisije štetnih gasova najmanje.

Izvor:  www.silux.hr

Ostavite odgovor